Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana 13. sjednica Kolegija župana

Posted On Ponedjeljak, 03 prosinca 2018 15:40

Nacrt prijedloga Odluke o prihvaćanju razvojnih projekata Zadarske županije za 2019. godinu bila je jedna od točaka dnevnog reda današnjeg Kolegija župana.  Osamnaest projekata, među kojima su Centar novih tehnologija, SPARC - Cerovačke špilje, sustavi javnog navodnjavanja, proširenje i produbljenje plovnog kanala „Privlački gaz", Centar kreativne industrije, ušlo je u popis razvojnih projekata Zadarske županije za 2019. godinu.

„Projekata ima daleko više, a za ovih 18 pojedinačna vrijednost je veća od milijuna kuna te za njih odluke donosi Županijska skupština. Njihova ukupna vrijednost je 110 milijuna kuna, od čega će se 80 milijuna kuna financirati europskim sredstvima, a 21,9 milijuna kuna iz županijskog proračuna“ objasnila je na današnjem Kolegiju župana pročelnica UO za financije i proračun Bibijana Baričević.

Najviše sredstava, po oko 13 milijuna kuna, odnosi se na izgradnju sustava navodnjavanja Baštica II. faza - podsustav Smilčić te Lišansko polje I. faza (područje Žažvić). Iako bi ih u cijelosti trebala financirati država, oni bi u fiskalnom smislu mogli Županiji predstavljati najveći uteg, budući da se Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obvezala na davanje 50 posto sredstava unaprijed. Kako ta sredstva još uvijek nisu uplaćena, izvijestio je pročelnik Danijel Segarić, županija je morala izdvojiti vlastita sredstva. U slučaju kašnjenja s uplatom novca moglo bi doći do problema s obvezama prema drugim proračunskim korisnicima, upozorio je župan Božidar Longin.

Skupštini će biti upućen  na usvajanje i Nacrt prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja.  kako je izvijesti resorni pročelnik Krešimir Laštro Županijska lučka uprava Zadar predložila je izmjenu Odluke o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja u dijelu koji se odnosi na lučka područja luke Ražanac i luke Iž Veli, sa prijedlogom granica lučkog područja, na način da ista obuhvaćaju prostor namijenjen obavljanju linijskog pomorskog prometa, komunalni vez koji obuhvaća vez plovnog objekta čiji vlasnik ima prebivalište na području jedinice lokalne samouprave ili plovni objekt pretežito boravi na tom području i upisan je u upisnik brodova nadležne lučke kapetanije ili očevidnik brodica nadležne lučke kapetanije ili ispostave, nautički vez za nautička plovila, ribarski vez i privezišta, a u skladu s Prostornim planom uređenja Općine Ražanac odnosno Grada Zadra.

Na kolegiju je predstavljen nacrt prijedloga programa javnih potreba u prosvjeti, sportu, kulturi i tehničkoj kulturi za 2019. godinu. Za sljedeću godinu školama se planira 128,8 milijuna kuna. Veliki dio odnosi se na standardne programe na koje županija nema utjecaja, a od nestandardnih najveća stavka je za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, na što Županija troši nešto preko 4 milijuna kuna. Zbog nepovoljnih uvjeta financiranja energetske učinkovitosti, u kojem županija mora sudjelovati s čak 65 posto, prijavljene su samo dvije škole - u Škabrnji i Gračacu, izvijestio je resorni  pročelnik Ivan Šimunić.

Za financiranje javnih potreba u sportu izdvojit će se  2,3 milijuna kuna, koji će se raspodijeliti prema programu kojeg je sa  Športskom zajednicom Zadarske županije napravila Zadarska županija.

„Program je maksimalno usmjeren prema djeci, školskim natjecanjima, novoj aktivnosti pod nazivom "Vratimo sport u škole". Povećanjem stavki želimo potaknuti mlade ljude kako bi više vježbali i bavili se sportom, umjesto da sjede pred računalima“, rekao je Šimunić.

Za kulturu će se ove godine izdvojiti 9,7 milijuna kuna iz proračuna , a najviše sredstava namijenjeno je   dvjema ustanovama kojima je Zadarska županija osnivač - Kazalištu lutaka Zadar (4,7 milijuna kuna) i Narodnom muzeju Zadar (3,9 milijuna kuna).

Župan je prihvatio  Odluku o odabiru korisnika sredstava za sufinanciranje mjera e-mobilnosti na području Zadarske županije u 2018. godini. Nakon objavljenog Javnog poziva, pozitivno su ocjenjene sve 4 pristigle prijave te će ostvariti  bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 50% prihvatljivih troškova ulaganja.   Tako će se za mjere e-mobilnosti sufinancirati JU Park prirode Vransko jezero, BORIK d.o.o., JU Nacionalni park Paklenica i TURISTHOTEL d.d.. Ukupna vrijednost izvršenih ulaganja po pristiglim prijavama i dostavljenim računima iznosi 187.718,38 kn. U proračunu Zadarske županije za provođenje ove mjere osigurano je 200.000 kuna.

Župan Božidar Longin donio je Odluku o rasporedu sredstava korisnicima sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća u Zadarskoj županiji u 2018. godini ukupne vrijednosti oko 900.000 kuna. Ukupno je 37 korisnika sredstava za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije u 2018. godini.

Sa Kolegija će Skupštini biti upućena na usvajanje Odluka o davanju suglasnosti Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije za raspolaganje imovinom za gradnju zgrade Ispostave Zavoda u Ninu i Odluka o davanju suglasnosti Općoj bolnici Zadar za raspolaganje imovinom za rušenje postojeće zgrade i izgradnju Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju, te adaptaciju dnevne bolnice Službe za kirurgiju Opće bolnice Zadar .

 

Pročitano 1256 puta

Zadnje objave

siječnja 01, 2020

Novogodišnji posjet rodilištu

Župan Božidar Longin u pratnji ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline i voditelja…
prosinca 31, 2019

Dogovoreno uklanjanje onečišćenja: Zrmanju maksimalno zaštititi

Župan Božidar Longin u pratnji vodopravnog inspektora te predstavnika grada Obrovca i…
prosinca 20, 2019

Župan ugostio nadbiskupa Puljića

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu županije ugostio zadarskog nadbiskupa mons.…
prosinca 20, 2019

Župan posjetio Dom za starije i nemoćne te štićenike Doma za odrasle osobe Sv. Frane

Župan Božidar Longin, povodom nadolazećih blagdana, sa suradnicima je posjetio Dom za…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA