Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Krajem ožujka u Zadarskoj županiji tisuću zaposlenih više nego godinu ranije

Posted On Utorak, 20 travnja 2021 16:55

Zadarska županija unatoč korona krizi i na koncu trećeg mjeseca 2021. godine bilježi rekordan broj zaposlenih. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, posljednjeg dana ožujka u Zadarskoj županiji imali smo 55.597 zaposlenih, što je za 999 više nego na isti dan prošle godine.

Broj zaposlenih u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno je porastao. Primjerice, samo u posljednje četiri godine taj se broj povećao za 5866 osoba. Krajem ožujka 2017. godine na području županije radilo je 49.731 stanovnika, a krajem ožujka tekuće godine imamo 55.597 zaposlenih osoba, što je povećanje od 11,8 posto. U odnosu na 2014. godinu broj zaposlenih veći je za gotovo deset tisuća, što je zavidan rast od 20,3 posto.   

Podaci HZZ-a o broju zaposlenih uvelike su bolji od očekivanja, pogotovo nakon značajnog smanjenja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Pad je u najvećoj mjeri zaustavljen jer zbog mjera Vlade RH poslodavci zadržavaju zaposlenike, pokazuje analiza Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije.

„Situacija je bolja od očekivanja i možemo biti zadovoljni brojkama jer je, unatoč problemu s koronavirusom, broj zaposlenih porastao za gotovo tisuću. Mjere za očuvanje zaposlenih koje je poduzela hrvatska Vlada dale su vidljiv rezultat, uz potpore poduzetnicima i obrtnicima koje smo donijeli mi na razini Županije te naši gradovi i općine“, istaknuo je župan Longin dodavši da je među poduzetnicima i obrtnicima posebno dobro prihvaćena mjera Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita kroz financijski instrument „COVID-19 – zajam za obrtna sredstva“ u Zadarskoj županiji, koji je omogućio mnogim malim poduzetnicima da održe likvidnost uz snižene kamatne stope.

Županija putem spomenute mjere subvencionira kamatu na odobrene kredite tijekom čitavog vremena vraćanja kredita do konačne otplate i to s dva postotna poena godišnje, fiksno, tako da je kamata za krajnjeg korisnika maksimalno 1 posto. U međuvremenu, brojne aktivnosti su usmjerene ka dobroj turističkoj sezoni koja bi trebala pomoći oporavku gospodarskih aktivnosti.

„Ključan preduvjet za ostvarenje dobrih turističkih rezultata bit će povoljna epidemiološka situacija i percepcija sigurnosti destinacije. Uspjeh će, dakako, ovisiti i o epidemiološkoj situaciji u Europi, stoga je cijepljenje među ključnim faktorima za okončanje ove krize. Upravo će sigurnost biti jedan od glavnih čimbenika pri donošenju odluke o putovanju i zato je dobro da se krenulo s marketinškom kampanjom Hrvatska, vaša sigurna destinacija. Usporedno s tim dogovorili smo ostanak baze Ryanaira koji će povezati Zadar s 37 destinacija, što je zahtijevalo određene financijske izdatke za sve nas na lokalnoj i regionalnoj razini, ali smo procijenili da je to važno kako bismo ohrabrili cijeli turistički sektor i dali im dodatnu nadu da će sezona biti uspješna“, poručio je župan.

Dobre brojke u Zadarskoj županiji prate i one na državnoj razini gdje je broj zaposlenih na dan 31.03.2021. veći za 17.032 u odnosu na godinu ranije.

 

Pročitano 874 puta

Zadnje objave

listopada 01, 2022

Zadarska županija odobrila sredstva za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Na Javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području…
Javna priznanja za 2022. godinu
rujna 29, 2022

Dan Općine Preko: Ugljanci dobili novouređeni društveni dom

Otvorenjem novoobnovljenog Društvenog doma, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i…
Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše, jedriličare Šimu i Mihovila Fantelu te hrvača Roka Striku
rujna 28, 2022

Primanje za brončane sportaše – braću Fantela i Roka Striku

Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše koji su…
rujna 27, 2022

Zadarska županija dodijelila 500 tisuća kuna potpora mikro poduzetnicima

Nakon provedenog javnog poziva, ukupno su 33 mikro poduzetnika s područja Zadarske…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA