Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

ZADAR BIKE MAGIC

Posted On Ponedjeljak, 15 listopada 2018 09:42

U sklopu aktivnosti projekta Zadar Bike Magic, usmjerenog na segment biciklizma kao jednog od značajnih oblika turizma specifičnih interesa, a koji je nastao u partnerstvu Turističke zajednice Zadarske županije i Zadarske županije, objavljena je Knjiga standarda Zadar Bike Magic.

Važnost takvom vidu bavljenja turizma dana je prije svega jer nudi okosnicu razvoja predsezone i postsezone kao jednog od najvažnijih razvojnih interesa županije. Osnovni motiv podržan je postojećim geomorfološkim i klimatskim predispozicijama koje nude gotovo cjelogodišnje mogućnosti bavljenja vanjskim aktivnostima pa tako i biciklizmom. Zadarska županija svojim resursima i potencijalom područja za razvoj cikloturizma, posebice prostora Vranskog jezera, podvelebitskog područja, Ravnih kotara i ličko-pounskog dijela županije, može predstavljati ozbiljnu konkurenciju na tržištu. Orijentacija na biciklizam kao vanjski (outdoor) sport proizlazi iz činjenice da je biciklistički turizam jedan od najbrže rastućih segmenata od posebnog interesa u Europi. Prema podacima Europske komisije iz 2012. godine, u Europi je 60 milijuna aktivnih biciklista rekreativaca. Prema istom istraživanju, godišnje se u svijetu realizira 2,3 milijarde različitih biciklističkih izleta i aranžmana, a direktni prihod je nevjerojatnih 44 milijarde eura. Samo u Njemačkoj je 20 milijuna cikloturista, a Nijemci godišnje realiziraju 2 milijuna biciklističkih aranžmana. U našem bližem okruženju, u Austriji, 6% ljetnih turista su cikloturisti. Za primjer se može spomenuti hrvatski nautički turizam koji sudjeluje sa 7% svih noćenja i kao takav predstavlja jedan od najvažnijih turističkih grana. Kako bi se navedeni potencijal realizirao i kako bi se osigurala jedinstvena standardizacija te marketinški pristup, Turistička zajednica županije preuzela je brigu o ovom projektu uz podršku lokalnih turističkih zajednica na turistički nerazvijenom području županije.
Uz program rada TZZŽ te strategiju razvoja turizma RH, ovaj program ima uporište i u Glavnom planu razvoja turizma Zadarske županije 2013.-2023. koji definira ciklo-turizam kao „trend koji se već dvadesetak godina snažno udomaćio u središnjoj i zapadnoj Europi u posljednjim godinama se prenosi i u Hrvatsku, posebice u njezin kontinentalni dio.
Tako, Zadarska županija, sastavljena od kontinentalnog dijela koji čini ličko-pounsko razvojna cjelina, podvelebitski prostor, zatim bukovački te ravnokotarski prostor uz svoje brojne otoke, posjeduje iznimne komparativne prednosti za razvoj ovog selektivnog oblika turizma.

Valorizirajući taj turistički potencijal, u Zadarskoj županiji projekt ZADAR BIKE MAGIC nadopunjuje i podbrend WELCOME BIKE.
On pripada projektu označavanja kvalitete (labelling) u obiteljskom smještaju kojemu je nositelj Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji sa sustavom lokalnih turističkih zajednica, pod komercijalnim imenom „WELCOME“. Riječ je o skupini standarda i mjerila kojima se želi stvoriti nova osnova za povezivanje nositelja obiteljskog smještaja te stvaranje preduvjeta za produženje turističke sezone. Osim toga, njime se želi nadopuniti postojeći sustav kategorizacije s ciljem povećanja konkurentnosti i razine kvalitete apartmana, soba i kuća koje se privatno iznajmljuju i to:
- povećanjem kvalitete turističke ponude obiteljskog smještaja,
- jačanjem vidljivosti segmenta, a time i prepoznatljivost te
- poticanjem specijalizacije prema različitim ciljnim skupinama čime se stvara značajna strateška prednosti u odnosu na druga turistička tržišta.

U Knjizi standarda Zadar Bike Magic propisani su svi standardi za poslovne subjekte koji će svoje usluge i proizvode ponuditi krajnjim korisnicima, biciklistima. Na taj način oni bi imali jedinstveno iskustvo korištenja usluga, a nivo proizvoda bi bio na istoj razini kod svih partnera koji sudjeluju u projektu.

Konkretnije, uz postojeće generalne uvjete popisane Pravilnikom za osnovni brend Welcome, za dobivanje oznake podbrenda WELCOME BIKE, iznajmljivači/domaćini moraju osigurati sljedeće dodatne uvjete:
• Prostoriju za smještaj bicikala (bike room)
- sigurnu od krađa i pogleda neželjenih osoba, obavezno mora biti pod ključem;
- suvremene nosače za bicikle (tzv. spirala nisu adekvatne za moderne bicikle);

• Biciklistički alat i pumpu
- na raspolaganju u prostoriji za smještaj bicikala.
- listu točnih alata navedenih detaljno u Knjizi standarda.

• Prostor za pranje bicikala
- vanjski prostor;
- cijev za dovod vode;
- ekstra ponuda: mini-wash i mekana četka za blago pranje.

• Biciklistički booklet (karte)
-po jedan primjerak bookleta (osigurava TZ Zadarske županije posredstvom lokalne TZ) odnosno karata bitnih za lokaciju objekta, nalazi se u svakoj jedinici privatnog smještaja, a po potrebi treba ih nadopuniti ukoliko ih gosti ne vrate.

Knjiga standarda Zadar Bike Magic dostupna je, na upit, u Turističkoj zajednici Zadarske županije.

 

Pročitano 2913 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA