Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Objava rezultata istraživanja: „Profil, ponašanje i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji u 2022. godini“

Posted On Ponedjeljak, 23 siječnja 2023 12:27

Dana 20. siječnja 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije prikazani su najznačajniji rezultati istraživanja provedenog na turistima, putnicima niskotarifnih zračnih prijevoznika koji su u 2022. godini boravili u Zadarskoj županiji. Istraživanje je provedeno na odlaznom terminalu Zračne luke Zadar od srpnja do listopada 2022. godine. Slučajni uzorak ispitanika obuhvatio je putnike/turiste starije od 18 godina, koji su ostvarili najmanje dva noćenja u Zadarskoj županiji.

Rezultati istraživanja ocrtavaju profil, ponašanje i zadovoljstvo turista putnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji. Ispitani turisti najvećim dijelom su porijeklom iz Njemačke i Velike Britanije, a zatim iz različitih europskih država. Navedeno je uvjetovano postojećim zračnim linijama niskotarifnih zračnih prijevoznika sa zadarskom zračnom lukom. U uzorku je veća zastupljenost mlađe populacije, koji su inače najčešći korisnici niskotarifnih zračnih prijevoznika. U skladu s takvom dobnom strukturom, najveći udio ispitanika ima primanja na razini prosječnih primanja europske unije. Ispitanici su iskusni putnici i iskusni korisnici niskotarifnih zračnih prijevoznika. Međutim, više od tri četvrtine njih u Zadru i Zadarskoj županiji boravi prvi puta. Rezultat je u skladu s prijašnjim godinama istraživanja i suvremenim trendovima prema kojima turist često odabire nova odredišta. Najznačajniji izvor prve informacije vezane za odredište bio je Internet te preporuka prijatelja i rodbine. Od prijatelja i rodbine su saznali i druge informacije o Zadru i Zadarskoj županiji, kao i iz putničkih web stranica poput TripAdvisora te s društvenih medija. Većina ih je, osim Zadra i Zadarske županije, posjetila otok Pag (Zrće) te Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju. Od zaštićenih područja ispitani turisti najčešće posjećuju NP Krka, a zatim NP Plitvička jezera i NP Kornati. U Zadarskoj županiji su u prosjeku proveli nešto više od 6 noćenja, a dnevno su prosječno potrošili oko 120 eura. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja opet pokazuju kako je primarni motiv putovanja ispitanih turista uživanje u suncu i moru, a zatim nova iskustva i doživljaji. Međutim, drugi motivi koji ih potiču da posjete odredište su uživanje u gastronomiji i očuvanoj prirodi te povoljna ponuda i blizina odredišta. Motivacija je ujedno najčešće povezana s aktivnostima i sadržajima koje su ispitanici konzumirali u odredištu. Valja istaknuti kako turisti traže dodatne sadržaje poput obilaska vinskih cesta i aktivnosti na otvorenome (ronjenje, jahanje, avanturistički i drugi sportovi). Što se tiče pitanja vezanih uz pandemiju COVID-19 virusa, ispitanici su bili vrlo zadovoljni sigurnosnim uvjetima i zaštitom od virusa COVID-19 u odredištu. Štoviše, obzirom na smirivanje učinaka pandemije, vidljivo je kako se ponašanje turista u destinaciji vraća u slobodna planiranja odmora i kretanja u destinaciji, odnosno normalne obrasce turističkog ponašanja. Ukupno zadovoljstvo odredištem ispitanici ocjenjuju relativno visokom ocjenom, kao i većinu elemenata turističke ponude. Najniže ocjene zadovoljstva daju razini cijena, gužvi te kvaliteti javnog transporta u odredištu, dok je najviše ocijenjena pogodnost za kratki odmor i mlade ljude, te ljepota i očuvanost okoliša.

Sukladno tome, ispitanici bi preporučili grad Zadar i Zadarsku županiju svojim prijateljima, kolegama i rodbini. No, iako su ispitani turisti zadovoljni turističkom ponudom odredišta, iz rezultata je razvidno kako ispitanici traže dodatne sadržaje vezane uz gastronomiju, prirodna i kulturna baština te aktivni turizam na otvorenome. Upravo ovi elementi bi ih privukli izvan glavne sezone kada ne mogu uživati u suncu i moru.

Ovime je završeno 10-ogodišnje razdoblje provođenja istraživanja na turistima korisnicima niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zračnoj luci Zadar. Osim što su utvrđena glavna obilježja profila, ponašanja i zadovoljstva turista koji borave u Zadru i Zadarskoj županiji, ovim kontinuiranim istraživanjem utvrđene su mogućnosti i ograničenja na kojima Zadar i Zadarska županija kao turističke destinacije moraju poraditi. Između ostalog, potrebno je neprestano unaprjeđivati, diversificirati i disperzirati sadržaje kako bi se prilagodili specifičnoj niši turista koji dolaze niskotarfinim zračnim prijevozom.

Iz toga razloga ovo istraživanje planira se nastaviti u drugačijoj formi i sadržaju prilagođenom pojedinim segmentima ponude i potražnje, kako bi se dublje spoznali elementi utvrđeni dosadašnjim istraživanjima.

Pročitano 139 puta

Zadnje objave

siječnja 30, 2023

PROMO VIDEO PROJEKTA CUHaCHA

siječnja 02, 2023

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije…
siječnja 01, 2023

Županov novogodišnji posjet rodilištu - djevojčica prva beba rođena u 2023. godini 

Župan Božidar Longin sa suradnicima tradicionalno je prvoga dana nove godine posjetio…
siječnja 01, 2023

Župan u novogodišnjem obilasku dežurnih službi 

Prvoga dana nove, 2023. godine župan Božidar Longin sa suradnicima je obišao dežurne…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA