Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Prvi trening za prenošenje znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Posted On Srijeda, 17 siječnja 2018 17:35

Zadarska županija je u suradnji s Parkom prirode Velebit, 12. siječnja 2018. godine, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar održala prvi trening za prenošenje znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterraneas Areas – ForBioEnergy. Ovo je prvi od šest predviđenih treninga u okviru projekta ForBioEnergy, a svrha održavanja treninga je učinkovito korištenje dostupnih znanja, kako u okviru projekta, tako i izvan njega. Treninzi su namijenjeni ključnim ciljanim skupinama u koje spadaju: kreatori politike, tijela javne vlasti, tijela upravljanja zaštićenim područjima, energetske agencije, udruge za zaštitu okoliša, energetska i šumska poduzeća, tehničari i profesionalne udruge koje se bave pitanjima bioenergije i biološke raznolikosti.

Pozdravni govor u ime Zadarske županije održao je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj dok je g. Mario Šaban pozdravio okupljene u ime Parka prirode Velebit. Prezentaciju o općem pregledu vrijednosti biomase održao je profesor Stjepan Risović sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, a doc. dr.sc. Zoran Šikić sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru prezentirao je rezultate održanih tehničkih panela.

Nakon održanog treninga uslijedila je aktivna rasprava na osnovu koje je zaključeno da šumsku biomasu kao obnovljivi izvor energije treba što više promicati u proizvodnji bioenergije, a poseban naglasak stavljen je na izgradnju postrojenja za proizvodnju toplinske energije iz šumske biomase koje bi mogle koristiti javne ustanove, kao što su npr. škole. Istovremeno, treba osigurati, poboljšati i ubrzati cijeli proces dobivanja bioenergije iz biomase u zaštićenim područjima prirode kroz održivi razvoj, bez ugrožavanja bioraznolikosti i ostalih šumskih funkcija. Od iznimne je važnosti i utvrditi koje su prepreke i koristi za izgradnju sabirno-logističkih centara, osigurati integraciju svih relevantnih dionika te poticati lokalno stanovništvo na korištenje šumske biomase, ne samo za grijanje kućanstava, nego i u izradi novih proizvoda (suvenira, dječjih igračaka i kozmetike). Energija biomase smatra se energijom budućnosti. Procjenjuje se da će 2040. godine obnovljivi izvori energije davati 80 % ukupne svjetske proizvodnje energije.

Ne smije se ignorirati činjenica da sa svojih 43% šumskoga zemljišta u ukupnoj državnoj ploštini te u usporedbi s ostalim zemljama i regijama Europe, Hrvatska spada među zemlje sa značajnim šumskim zemljištem koje, među ostalim, jamči i mogućnost većeg iskorištenja i udjela šumske biomase u ukupnoj energetskoj bilanci. Osim proizvodnje toplinske energije iz šumske biomase prepoznate su i brojne druge vrijednosti korištenja energije biomase, a među najbitnije spadaju otvaranje novih radnih mjesta te sigurnost opskrbe energijom.

 

Pročitano 4673 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA