Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Ravnatelj Tomčić: Reforma školstva prolazi ili pada na nastavnicima

Posted On Petak, 31 kolovoza 2018 12:55

 

U ponedjeljak u 74 škole kreće provedba eksperimentalnog programa obrazovanja - Škola za život. Jedna od njih je i Strukovna škola Vice Vlatkovića. "Cijela ta reforma pada ili prolazi na nastavnicima" - ističe ravnatelj škole Tihomir Tomčić.

U školu polako pristiže nova oprema, besplatni udžbenici. Učenici su uzbuđeni zbog tableta koje bi uskoro trebali dobiti – no naravno glavna svrha reforme je nova metoda rada – ističe ravnatelj Tomčić:

Ti programi, ti kurikulumi su rasterećeni dobrog dijela, ja se duboko nadam onih suvišnih činjenica kojima smo opterećivali našu djecu godinama, a koja im stvarno nisu potrebna dakle niti za daljnje obrazovanje niti za život. Međutim ono što je vrlo važno to je ta metodika rada, to su nove nastavne metode gdje učenik mora biti u centru gdje nastavnik je praktički moderator. Dakle sva aktivnost je na učenicima, on ih uvodi u nastavne jedinice, tu je problemska nastava, tu je projektna nastava, dakle ona definira se kao problemi i sad se o tom problemu raspravlja i kroz raspravu i rješavanje tog problema djeca uče.      

Ono što je ključno u cijeloj priči su nastavnici:

I cijela ta reforma pada ili prolazi na nastavnicima. Jer ako se ne osjeti ta promjena taj odnos prema učenicima te nastavne nove metode onda neće biti koristi.

Ravnatelj Tomčić vjeruje i kako učenici neće propustiti priliku koja im se nudi:

Ta djeca će znati što oni mogu očekivati od naših nastavnika i oni će biti najveći kritičari u stvari sveg onoga što naše nastavnike čeka. Vjerujem da oni sami neće dopustiti da ako već imaju priliku da napokon imaju jednu nastavu koja ih neće opterećivati onim biflanjem, bubanjem, nepotrebnim činjenicama , već da to bude nešto što će biti mala jedna radionica da će oni to iskoristiti. - smatra ravnatelj Tihomir Tomčić.

 

Izvor: http://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/ravnatelj-tomcic-reforma-skolstva-prolazi-ili-pada-na-nastavnicima/177668/

 

Pročitano 1714 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA