Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

ZA ZDRAVSTVO IZ PRORAČUNA ŽUPANIJE 30 MILIJUNA KUNA

Posted On Petak, 01 veljače 2019 15:52

Prostor stare Fizikalne preuređen u 14 domskih soba, a od ove godine i obitelji s usvojenom djecom imaju pravo na rodiljnu naknadu!

Zadarska županija najviše proračunskih sredstava izdvaja za zdravstvo, odnosno ustanove kojima je osnivač. To su bolnice na području Zadarske županije, Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo. No, veliki dio sredstava izdvaja se i za socijalno ugrožene građane, kao i za pomoć mladim roditeljima, te starijim osobama.

- Kvalitetna medicinska skrb za svaku je županiju od iznimnog značaja. Zadarska županija izdvaja značajna sredstva za zdravstvo, pa je za 2019. godinu u proračunu za zdravstvo osigurano oko 30 milijuna kuna. S tim sredstvima planiramo financirati aktivnosti zakonom utvrđenih javnih potreba u zdravstvu, kao i aktivnosti koje su iznad nacionalnih standarda. Brojnim programima i projektima za sve populacijske skupine želimo podignuti kvalitetu života na cjelokupnom području Zadarske županije što je jedna od strateških smjernica razvoja naše županije - kaže župan Božidar Longin.

Pomoć u kući starijim osobama osigurana je za za ukupno 350 korisnika - Centar za pomoć i njegu Sv. Ante Benkovac provodi Pomoć u kući (u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije koji priprema obroke u Pučkoj kuhinji u Benkovcu) na području Grada Benkovca i općinama Zemunik Donji, Sukošan, Poličnik i Lišane Ostrovičke, a Zadarska županija ga sufinancira s 150 tisuća kuna. Dom za odrasle osobe Zemunik provodi Pomoć u kući na području Zemunik Donji, Poličnik, Škabrnja, Novigrad, Sukošan i Sv. Filip i Jakov, a Zadarska županija ga sufinancira s 20 tisuća kuna, dok Grad Nin i Grad Obrovac iz županijskog proračuna dobivaju po 80 tisuća kuna. Udruga Prospero za Pomoć u kući na području Općine Gračac dobiva 20 tisuća kuna, kao i Udruga Majka Terezija u istoj općini, a Županija sa 20 tisuća kuna sufinancira i Pomoć u kući u općini Poličnik gdje Dom za odrasle osobe Zemunik priprema obroke.

Krajem 2018. godine rješenje za provođenje pomoći u kući ishodila je i Općina Preko koja će na području svoje općine dostavljati hranu pripremljenu u Podružnici Doma za starije i nemoćne osobe u Preku.

Medicinska skrb starih osoba provodi se u Domu za odrasle osobe Zemunik (pregledi internista, psihijatra i liječnika opće prakse), u Domu za odrasle osobe sv. Frane Zadar (internist i psihijatar), te u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar (internist, psihijatar i fizijatar – nakon odlaska fizikalne terapije iz prostora Doma). Projekt je vrijedan 300 tisuća kuna.

Sufinancira se smještaj u privatnim domovima s iznosom od 500 kuna mjesečno po korisniku, što Županiju košta 1,5 milijuna kuna godišnje.

Za opremu novorođenog djeteta u 2018. godini isplaćeno je ukupno 2.7 milijuna kuna za 1.425 djece, čime je premašen iznos od planiranih 1.84 milijuna kuna. Pomoć se isplaćivala u iznosu od tisuću kuna za prvorođeno i drugorođeno, te pet tisuća kuna za treće i svako sljedeće rođeno dijete.

 

DOM KOD SFINGE: ISELILA FIZIKALNA, UREĐENO 14 SOBA

- Već se uvelike radi na proširenju kapaciteta Doma kod Sfinge. Dom za starije i nemoćne osobe Zadar županijska je ustanova koja u dva objekta u Zadru te u podružnicama u Preku i Salima brine za 372 korisnika, a u tijeku su završni radovi na uređenju prostora nekadašnje Fizikalne terapije, čime će Dom na Sfingi povećati svoj kapacitet za 14 soba, koje će moći primiti još 21 korisnika. Prostor Fizikalne terapije preuređen je u četrnaest soba sa sanitarnim čvorom, od toga sedam dvokrevetnih i sedam jednokrevetnih soba. Dom je za ovo uređenje utrošio 1,8 milijuna kuna iz vlastitih sredstava. Tijekom ove godine kreće i projekt preuređenja depadanse, zgrade u neposrednoj blizini Doma. Tim projektom kapacitet Doma trebao bi se povećati za dodatnih tridesetak korisnika – kazao je pročelnik županijskog Odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna.

I USVOJENA DJECA DOBILA PRAVA

- Od svih projekata, posebno je razveselilo povećanje naknada za novorođenu djecu. Zanimljivo je da je u ukupnom broju zahtjeva bilo 300 djece koji su bili treće ili sljedeće novorođeno dijete u obitelji, a imali smo i tri iznimno pozitivna primjera: obitelji sa sedmim, osmim i devetim djetetom koje smo i posjetili. Napominjem da od ove, 2019. godine, na naknadu imaju pravo i obitelji koje usvajaju djecu – istaknuo je pročelnik Maruna.

 

Izvor: https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/regional/clanak/id/586779/prostor-stare-fizikalne-preureen-u-14-domskih-soba-a-od-ove-godine-i-obitelji-s-usvojenom-djecom-imaju-pravo-na-rodiljnu-naknadu

Pročitano 1111 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA