Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Općina Pakoštane: U Dragama se gradi 280 metara rive i 76 komunalnih vezova

Posted On Petak, 21 veljače 2020 08:21

Projekt „Uređenja obalnog pojasa u luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja Drage Dugovača, vrijedan 24 milijuna kuna, kojeg zajednički provode Županijska lučka uprava Zadar i Općina Pakoštane danas je službeno otvoren

Ravnatelj županijske lučke uprave , Davor Škibola otkrio je kako uskoro kreće i druga faza ovog projekta:

-Riječ je zapravo o jednoj megainvesticiji vrijednoj više od 20 milijuna kuna, no tu nije kraj, jer uskoro kreće i druga faza nakon što Županija  raspiše natječaj za luku posebne namjene. Radovi  će trajati otprilike 15 mjeseci, no za vrijeme turističke sezone ćemo radove prekinuti na tri mjeseca. Mi trenutno radimo na 8 lokacija u županiji, na  Silbi, u Tkonu, u Mrljanima i Dragama.  Trenutno izvodimo radove u Pakoštanima na sanaciji operativne obale  i radovi bi trebali biti gotovi za dva do tri mjeseca , tako da u ovim trenucima imamo osam  gradilišta , a radovi su vrijedni oko 200 milijuna kuna, zaključio je Škibola.

Načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov nije krio zadovoljstvo ovim projektom, jer kako je rekao, Drage su  mjesto na moru koje nemaju ni jednog metra kvadratnog rive.

– Mi smo odradili sve infrastrukturne predradnje koje su potrebne prije ovakvog projekta , poput kanalizacije, struje, vode , a sada kreće onaj dio pomorske infrastrukture. U suradnji sa Županijskom lučkom upravom, Županijom, Ministarstvom mora prometa i infrastrukture i Općinom pokrenuli smo ovaj projekt. Općina Pakoštane će u luku uložiti 4 milijuna kuna, Županija 2 milijuna dok će ostatak sredstava osigurati ŽLU i resorno ministarstvo. Prostor je povoljan  za marinu, dubine su dovoljne, nekih 13 metara dubine je na mjestu gdje je predviđena marina  – otkrio je Kurtov što će obuhvaćati druga faza ovog velikog projekta.

Službenom otvorenju radova u Dragama prisustvovao je i zadarski župan Božidar Longin

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE LUKE DRAGE, DUGOVAČA

Izvoditelj radova je renomirana zagrebačka tvrtka PGP d.o.o., dok će uslugu stručnog nadzora građenja voditi tvrtka STOPOSTOPRIRODNO d.o.o., a kao glavni nadzorni inženjer imenovan je Igor Pukec, dipl. ing. građ. Kao voditelj projekta građenja odabran je Nikša Marković, dipl. ing. građ ispred tvrtke IN – STRIA d.o.o.

Ugovorena vrijednost radova iznosi 19.675.963,10 kn bez PDV-a, a procijenjeno vrijeme izvođenja radova je 15 mjeseci

Lučko područje u kojem će se izvoditi radovi obuhvaća dio luke za odvijanje javnog pomorskog prometa te dio luke za komunalne vezove.

Dio luke namijenjen za obavljanje linijskog pomorskog prometa (operativni dio luke) predviđen je na sjevernom dijelu uvale. Na spomenutoj poziciji planira se realizacija privezne obale u smjeru sjeverozapad – jugoistok, duljine cca 38,00 m. Isto tako i privezni gat za obostrano pristajanje, kod kojeg je unutrašnja obala duljine 45,00 m, te vanjska pristanišna obala.

Na predmetnom (operativnom) dijelu luke predviđen je prihvat plovila u javnom putničkom prometu, plovila opskrbe te većih izletničkih plovila. Na istočnom dijelu uvale, nastavno na dio luke za obavljanje javnog pomorskog prometa (operativni dio luke), planirana je realizacija obale za osiguranje komunalnih vezova. Struktura planiranih komunalnih vezova planirana je na način:

47 komunalnih vezova za brodice dužine do 8 m

29 komunalnih vezova za brodice dužine do 9,5 m

odnosno sveukupno 76 komunalnih vezova.

Na ovom dijelu, ispod postojeće javne ceste prema moru, planirana je mjesna riva, kao javni prostor od posebnog značaja za mjesto Drage.

Ukupna duljina mjesne rive iznosi cca 280 m. Širina hodnog dijela (obalne šetnice) iznosi 3,0 metra, a s istočne strane planiran je i kontinuirani zeleni pojas širine 2,0 metara.

 

Izvor: bnm-portal.com

Pročitano 2024 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA