Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U dvije najveće bolnice u Zadarskoj županiji provode se europski projekti. Evo koliko su vrijedni i što dobivamo njihovom realizacijom...

Posted On Srijeda, 26 veljače 2020 12:28

S prvim danom siječnja u zadarskoj Općoj bolnici počelo je provođenja europskog projekta (LAB-OP) Improving Laboratory and Diagnosis Operationla System čiji je cilj poboljšanje kvalitete javne zdravstvene usluge.

Riječ je o projektu u okviru 2. Poziva za dostavu projektnih prijedloga Interreg IPA CBC Programme Croatia -Bosnia and Herzgovina - Montenegro 2014.-2020., financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA sredstava, u koji su, osim Opće bolnice Zadar, uključeni i Zavod za javno zdravstvo Zadar, Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar iz Crne Gore te Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije iz Bosne i Hercegovine.
Kako je u utorak istaknuto na kolegiju župana, koji je dao suglasnost za potrebno sufinanciranje, ovim projektom provodit će se zajedničke aktivnosti poput obrazovanja zdravstvenih radnika i šire javnosti, a sve s ciljem poboljšanja ljudskih kapaciteta, povećanje efikasnosti i učinkovitosti laboratorijske dijagnostike uz obuhvaćanje što većeg broja opće populacije.

- Opća bolnica Zadar će kroz ovaj projekt uspostaviti PTS (Pneumatic Tube System). U zdravstvenom okruženju, uvođenje ovoga pneumatskog sustava cijevi omogućuje brz, siguran i pouzdan prijenos uzoraka krvi kroz bolnicu. Taj sustav pruža siguran, učinkovit i brz način slanja određenih vrsta patoloških uzoraka između bolničkih odjela do laboratorija- kazao je pročelnik županijskog odjela za zdravstvo, Bernad Maruna.

U praksi, naime, značajan broj laboratorijskih testova mora biti ponovljen zbog onečišćenja uzorka pa bi postavljanje PTS-a omogućilo bržu isporuku i manju kontaminaciju, smanjujući vrijeme potrebno za liječenje pacijenata. Iznos sredstava iz ovoga projekta koji se odnosi na zadarsku bolnicu iznosi 2.3 milijuna kuna, od čega je vlastito učešće 15 posto ili 347 tisuća kuna. A iznos bespovratnih sredstva koja će se osiguravao kroz ovaj projekt je 1.9 milijuna kuna odnosno 85 posto prihvatljivih troškova.

Osim suglasnosti za ovaj, na kolegiju zadarskog župana našao se i drugi veliki europski projekt zdravstvenih ustanova, energetska obnova Psihijatrijske bolnice na Ugljanu. Točnije, riječ je o odluci o davanju suglasnosti toj ustanovi za preuzimanje obveza na teret sredstava za decentralizirane funkcije Zadarske županije u razdoblju od 2020. do 2035. godine za investicijsko ulaganje u energetsku obnovu. Ukupno je to pet zgrada, odnosno četiri odjela i upravna zgrada, a krajem siječnja počeli su radovi u prva dva paviljona. Riječ je o najstarijim zgradama sagrađenima 1942. godine koje nikad nisu obnavljane i bile su vrlo lošem stanju. Radovi bi trebali biti dovršeni do ljeta nakon čega kreće obnova druga dva paviljona, a do kraja godine trebala bi biti završena i zgrada u kojoj je domski smještaj. Prvi ugovor o financiranju iz EU fondova PB Ugljan potpisala je početkom prošle godine, a ugovor vrijedan 23 milijuna kuna lani sredinom listopada. Kada završe rekonstrukcija i energetska obnova svih pet zgrada ušteda električne energije iznosit će između 600 i 700 tisuća kuna godišnje.

 

Izvor: https://zadarski.slobodnadalmacija.hr

Pročitano 610 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA