Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija među vodećima po izdvajanju za zdravstvo: 50 milijuna kuna ulaže se u projekt Dnevnih bolnica, u planu i mjere za zadržavanje liječnika

Posted On Utorak, 10 ožujka 2020 12:39

S izdvojenih 666,5 milijuna kuna za zdravstvo Zadarska županija se je i lani našla u top pet županija po visini sredstava namijenjenih zdravstvu. Sa 3.920 kuna po stanovniku izdvojnih za zdravstvo također je među vodećima u zemlji. Pokazuju to podaci aplikacije Otvoreni proračun na stranicama Hrvatske zajednice županija. Od predviđenih u ovoj godini 706,1 milijuna kuna, 600 milijuna kuna Zadarska županija predvidjela je za djelatnost ustanova u zdravstvu, a oko 72 milijuna za investicije u zdravstvenu infrastrukturu. U tijeku je 50 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje Dnevnih bolnica, pa će i usluga biti bolja, a pet zgrada Psihijatrijske bolnice na Ugljanu idu u energetsku obnovu. 

Županija je lani uspješno završila EU projekt pod nazivom: „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1,6 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa: „Konkurentnost i kohezija“.

Projektom je putem nabave medicinske i dijagnostičko-terapijske opreme te manjih infrastrukturnih zahvata osigurano kvalitetnije pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka u ordinacijama domova zdravlja i koncesionara primarne zdravstvene zaštite na otocima zadarskog akvatorija (Vir, Ist, Pašman, Molat, Dugi otok i Pag) čime je osigurano smanjenje broja upućivanja na više razine zdravstvene zaštite. Među nabavljenom opremom se nalazi oprema za ginekologiju i dentalnu medicinu.

Manji infrastrukturni zahvati su izvedeni u ordinaciji doma zdravlja Zadarske županije u Povljani na otoku Pagu te u Žmanu na Dugom otoku.  

U Specijalnog bolnici za ortopediju u Biogradu lani je otvoreno 5 novouređenih soba iz nadstandarda zdravstvene zaštite u kojima će moći boraviti pokretljiviji pacijenti uz određenu nadoplatu.

Opća bolnica Zadar jedna je od rijetkih zdravstvenih ustanova u RH koja ima pozitivno financijsko poslovanje. Istovremeno se radi na opremanju bolnice i poliklinike novim uređajima, ulaže se u edukaciju kadrova, a u tijeku je 50 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje Dnevnih bolnica.

Nedavno su tri zdravstvene ustanove dobile  bespovratna sredstva Ministarstva zdravstva za provedbu projekata za promociju zdravlja i prevenciju bolesti. 

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar potpisao je ugovor o dodjeli 609,4 tisuće kuna. Radi se o trilateralnom ugovoru između Bolnice, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojim počinje provedba projekta "Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu" čiji je cilj unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te preveniralo ovisnosti o alkoholu.

Ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo Zadar Zoranu Škrgatiću uručen je pak ugovor o dodjeli 972,7 tisuće kuna za projekt "Moje zdravo dijete", kojeg će provoditi u partnerstvu s Domom zdravlja Zadarske županije. Realizacijom ovog projekta rješavat će se problem prehrane odnosno pretilosti djece koji je u alarmantnom porastu u Hrvatskoj i svijetu. Zavod će biti i partner na projektu Poliklinike LACRIMA koja je dobila 904,4 tisuće kuna za „Važnost prevencije glaukoma". Projekt je usmjeren na unaprjeđenje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova Zadarske županije u promociji zdravlja i prevenciji glaukoma.

Vlada je ove godine za Zadarsku županiju utvrdila iznos od 15,2 milijuna kuna za investicijsko ulaganje te održavanje, od čega će Županija najveći iznos od oko 9 milijuna kuna proslijediti Općoj bolnici Zadar, biogradskoj Ortopediji 2,5 milijuna, Psihijatriji na Ugljanu 2,2 milijuna, te oko pola milijuna kuna Domu zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu i Zavodu za javno zdravstvo.

Župan Božidar Longin najavio je u siječnju kako će se u Polikliniku preseliti Dom zdravlja, ginekološke ambulante i hitna medicina, a svi radovi trebali bi gotovi u roku od godine dana.
„Žitelji Zadarske županije imat će bolji pristup ustanovama i kvalitetniju medicinsku skrb, pogotovo kada se dovrše dnevne bolnice“, rekao je Longin i dodao da će do početka turističke sezone sve biti spremno.

Rekao je i tada da se razgovara oko pokretanja poticaja kojima bi se privuklo mlade ljude za rad u zdravstvu, primjerice, kroz osiguranje stambenog prostora.

Kako stoji u obrazloženju proračuna Zadarske županije, dnevne bolnice smanjiti će broj dana hospitalizacije i bolovanja, kao i liste čekanja. Financirat će se izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija bolničkih prostora za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije, te medicinska i tehnička oprema. Psihijatrijska bolnica Ugljan je tijekom 2019. godine potpisala ugovore o provedbi energetske obnove 5 zgrada unutar kompleksa (Odjel 7, Centar socijalne psihijatrije i rehabilitacije, Odjel za alkoholizam, Zgrada socijalnog smještaja i Upravna zgrada) s Ministarstvom graditeljstva i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvom regionalnog razvoja kojima se osigurava polovica potrebnih sredstava za energetsku obnovu. Za preostali iznos dobivena je suglasnost Zadarske županije na kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Provedba programa, sukladno ugovorima, planirana je do kraja 2020. godine.

Prošli tjedan je i Skupština Županije dala suglasnosti Psihijatrijskoj bolnici Ugljan za investicijsko ulaganje u energetsku obnovu pet zgrada na teret sredstava za decentralizirane funkcije Zadarske županije.
Općoj bolnici Zadar odobrena je pak  suglasnost za pojedinačno raspolaganje imovinom za iznos veći od milijun kuna i to za provođenje međunarodnog projekta Improving Laboratory and Diagnosis Operational System (LAB-OP). Cilj projekta je poboljšanje kvalitete javne zdravstvene usluge poboljšanjem ljudskih kapaciteta, povećanje efikasnosti i učinkovitosti laboratorijske dijagnostike uz obuhvaćanje što većeg broja opće populacije poboljšanom zdravstvenom zaštitom. Ukupna vrijednost projekta je 7,43 milijuna kuna, a iznos sredstava koji se odnosi na Opću bolnicu Zadar je 2,32 milijuna kuna, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. (L.K.)

 

Izvor: http://zupan.hr

Pročitano 567 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA