Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

BIOGRADSKI PRAKTIKUM Kero: Kupnjom ove zgrade stvorit će se pretpostavke i za vlastiti prihod

Posted On Srijeda, 27 svibnja 2020 12:15
Želja nam je privući neko poznato ime iz područja nautike, tj. neku tvrtku uz čiju bismo suradnju i pomoć postali servisno-edukacijski centar za brodske ili izvanbrodske motore. Vizija budućnosti biogradske škole jest kupnjom i opremanjem zgrade te dogradnjom restorana razviti se u smjeru ugostiteljstva i brodostrojarstva uz postojeće smjerove gimnazije i ekonomista, istaknuo je Kero.
 

Na izvanrednoj elektroničkoj sjednici Županijske skupštine Zadarske županije održanoj 18. svibnja 2020., na kojoj je sudjelovalo 25 od 42 vijećnika donesena je i Odluka o davanju suglasnosti Srednjoj školi Biograd na Moru za kupnju nekretnine u k.o. Biograd na Moru te za kreditno zaduživanje škole za kupovinu, dovršetak radova i opremanje poslovne zgrade u zoni Bučina. Kupoprodajna cijena je 4,6 milijuna kuna, a s procijenjenom vrijednosti radova i nabave opreme za strojarska zanimanja potrebna sredstva su 5,6 milijuna kuna.
- Srednja škola Biograd na Moru školske godine 2015/2016. započela je s obrazovanjem u tri strojarska zanimanja: brodomehaničar, brodograditelj nemetalnog broda (plastičar) i brodograditelj (instalater brodskih instalacija), kazao je Ivica Kero, ravnatelj Srednje škole Biograd na Moru.

Kapitalno ulaganje

Sadašnja školska radionica od 40-ak metara četvornih, kaže on, premala je pa su učenici dobar dio praktičnih vježbi odrađivali u školskom dvorištu i u grupama u dvije smjene.
- U ime naših učenika i cijele škole zahvaljujem na podršci u ostvarenju naših planova Zadarskoj županiji, Gradu Biogradu, vlasniku zgrade i svima koji kroz ove gotovo tri godine nisu gubili nadu u realizaciju ovog kapitalnog ulaganja u našu školu za provođenje praktične nastave, zahvalio je Kero.
Inače, odluka o prelasku srednje škole na tri nova zanimanja koja su potrebna širem biogradskom kraju, najstarijem nautičkom centru u Hrvatskoj, bila je rezultat prikupljanja informacija od poduzetnika šire lokalne zajednice, tj. potreba tržišta rada.
- Ujedno je to bio doprinos potrebi uvođenja mreže škola kako u krugu od 30 kilometara ne bismo imali tri škole koje provode iste programe, navodi Kero.
Od prvog dana ostvarena je odlična suradnja između škole i tvrtki brodica u biogradskim marinama.
- Zajedno s Yacht clubom Biograd kupljena je i stara tradicionalna gajeta čiju rekonstrukciju i obnovu su započeli naši učenici i profesori pod vodstvom poznatog biogradskog majstora Stipe Ivanovića Cipre, istaknuo je Kero.
Polako se kupovala i nabavljala razna oprema i alati, učenici su se upisivali i interes je svake godine za ta zanimanja rastao.
- Paralelno je rastao i problem adekvatnog prostora, tj. praktikuma za provođenje praktične nastave. Sadašnja školska radionica od 40-ak metara četvornih stvarno je premala i u njoj se zapravo nije ni mogla održavati praktična nastava. Snalazili smo na raznorazne načine, od prakse u smjenama do prakse u dvorištu. Nije lijepo da kažem, ali je to užas i dobro da smo i imali zainteresiranih učenika za ta tri brodarska zanimanja, kazao je Kero.

Idealna pozicija za radioničku nastavu

Srednja škola Biograd u suradnji s Gradom Biogradom krenula je prije tri godine intenzivno tražiti trajno rješenje.
- Budući da je parcela na kojoj se škola nalazi već imala problem preizgrađenosti zbog planiranog projekta dogradnje novog restorana, tj. praktikuma za ugostiteljstvo (čija je izrada projektne dokumentacije gotova) kao i zbog stvaranja buke i prašine prilikom vježbi, trebalo je pronaći neki prostor izvan kruga škole, naglasio je Kero prisjetivši se kako se prigodom posjeta školi Vlade Prskala, tadašnjeg pomoćnika ministrice obrazovanja, i sam uvjerio u problem i potrebu pronalaženja adekvatnog prostora kao i nabave potrebne opreme te podržao plan da se stupi u kontakt s vlasnikom tvrtke GO-TEK d.o.o., tvrtke iz Čakovca koja se bavi bravarijom, čija je zgrada u komunalno-servisnoj zoni Bučina bila na prodaju i nalazi se na idealnoj poziciji za radioničku nastavu.
Osim Grada u proces pripreme kupnje zgrade uključila se, kaže on, i Zadarska županija kao osnivač Srednje škole Biograd na Moru shvativši isplativost i nužnost ulaganja u ova zanimanja.
- Vlasnik spomenute zgrade, koji ima dosta iskustva u suradnji sa strojarskim školama na sjeveru Hrvatske, iskazao je spremnost pričekati svu potrebnu zakonsku proceduru i pružiti savjetodavnu pomoć u opremanju zgrade i pokretanju radnog procesa kroz praktičnu nastavu, rekao je Kero istaknuvši kako se više od dvije i pol godine pripremao ovaj projekt kako bi 40-ak učenika strojarskih zanimanja konačno dobilo prave uvjete i opremu za savladavanje svih potrebnih vještina u zanimanjima brodomehaničara i brodograditelja.

Servisno-edukacijski centar za brodske ili izvanbrodske motore

Nova zgrada iznad Jadranske magistrale, kod Bure i Erlić-commerca, na parceli od 1.500 m2 i 700 m2 zatvorenog prostora nakon radova na rekonstrukciji u obuhvatu od 200 m2 uz dvije velike radionice imat će i potrebne učionice za stručno-teorijski dio nastave, kao i sve popratne sadržaje propisane državnim pedagoškim standardom.
- Kroz partnersku suradnju s budućim Centrom kompetencija za sektor strojarstva, zadarskom Strukovnom školom Vice Vlatkovića, nabavit će se jedan dio vrijedne opreme i mogućnost dodatne edukacije i usavršavanja nastavnika, kazao je Kero dodajući kako je
»ovo poput jackpota za biogradsko i županijsko školstvo«.
- Kupnjom ove zgrade stvorit će se pretpostavke i za vlastiti prihod, a želja nam je privući neko poznato ime iz područja nautike, tj. neku tvrtku uz čiju bismo suradnju i pomoć postali servisno-edukacijski centar za brodske ili izvanbrodske motore.Vizija budućnosti biogradske škole jest kupnjom i opremanjem zgrade te dogradnjom restorana razviti se u smjeru ugostiteljstva i brodostrojarstva uz postojeće smjerove gimnazije i ekonomista. Gledajući potrebe naše županije i biogradskog kraja to je potpuno logičan i svrsishodan plan, zaključio je Kero.

 

Izvor: https://www.zadarskilist.hr/clanci/25052020/biogradski-praktikum-kero-kupnjom-ove-zgrade-stvorit-ce-se-pretpostavke-i-za

Pročitano 947 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA