Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

PROJEKT STOLJEĆA Dva grada i 12 općina zajednički u povijesnom projektu

Posted On Utorak, 08 rujna 2020 10:35

Vrijednost izrada studijske dokumentacije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt koji će obuhvatiti više od pola naše županije Hrvatske vode financiraju sa 75 posto, a 15 posto zajednički jedinice lokalne samouprave potpisnice sporazuma. Ovo je, slobodno mogu reći, povijesni projekt za Zadarsku županiju, kazao je Božidar Longin, zadarski župan

U velikoj dvorani Vatrogasnog doma u Benkovcu jučer su predstavnici dva grada i 12 općina Zadarske županije potpisali su Sporazum o sufinanciranju projekta »Izrada studijske dokumentacije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora«, koja će obuhvatiti više od pola naše županije.
- Ukupna vrijednost Studijske dokumentacije je 2.986.000 kuna bez PDV-a, PDV iznosi 746.500, a ukupna cijena s PDV-om iznosi 3.732.500 kuna. Hrvatske vode o financiraju sa 75 posto, a 15 posto zajednički jedinice lokalne samouprave potpisnice sporazuma, rečeno je u Vatrogasnom domu.
Potpisnici sporazuma su nositelj projekta Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac zastupanog s novom direktoricom Boženom Ljutić, s jedne strane te slijedeće JLS s druge strane: gradovi Benkovac i Obrovac te općine Poličnik, Posedarje, Ražanac, Novigrad, Zemunik Donji, Stankovci, Starigrad, Škabrnja, Polača, Jasenice, Galovac i Lišane Ostrovičke.

Najzahtjevinja i najskuplja aglomeracija

- Sve vas skupa pozdravljam na početku jednog, slobodno mogu reći, povijesnog projekta za Zadarsku županiju. Službeno krećemo u ostvarivanje projekta Aglomeracije Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitdkog kanala i zapadnog dijela zadarskog zaobalja, kazao je Božidar Longin, zadarski župan
Samo ime projekta, kaže on, dovoljno govori koliku će površinu on pokrivati i sasvim sigurno će to biti najzahtjevnija i najskuplja aglomeracija u našoj županiji i šire.
- No, ono što je najvažnije, kroz realizaciju studijske dokumentacije saznat ćemo konkretnije detalje u kojem smjeru ići, a ujedno ćemo dobiti jasnije procjene koliko će nas to u konačnici koštati, rekao je Longin te je nastavio:
- Ovo je iznimno važno, prema svim najavama i idućem programskom razdoblju Europske unije financirat će se izgradnja odvodnje i vodovoda, tako da imamo realne izglede da ovaj, veliki projekt, provedemo kraju. Naime, Hrvatskoj stoji na raspolaganju oko šest milijardi eura bespovratnih sredstava i preko tri milijarde eura zajmova, reći će Longin.

U županije šest aglomeracija

Na području Zadarske županije već ima dvije potpisane aglomeracije, Nin - Privlaka - Vrsi i Zadar - Petrčane koje su vrijedne oko milijardu kuna.
- Pred potpisom su još dvije, Biogradska rivijera i Preko - Kali, a nadam se i što skorijem potpisu Aglomeracije Bibinje - Sukošan. Sve to ide u smjeru onoga što smo zacrtali na početku ovog mandata, da sva naša mjesta mogu dobiti vodu i priključak na odvodnju. To je veliki zadatak koji je pred svima nama, ali od izazova nikad nismo bježali i vjerujem da ćemo to zajedničkim snagama i ostvariti, zaključio je Božidar Longin.
U svom obraćanju Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, rekao je kako je ovo još jedan dokaz da su vodoopskrba i odvodnja prioriteti.

Najvažnije pitanje, koliko će koštati

- Jako je važno, imamo dva naša bisera, dva zatvorena mora Karinsko i Novigradsko. Ovaj projekt stoljeća bi riješio odvodnju fekalnih voda i riješio zagađenje i ne dao Bog pretvaranje ovih dvaju mora u nekakvu baru, istaknuo je Bulić.
Nazočnima se obratio i Davor Lončar, načelnik Poličnik, a u ime zajednica ponuditelja Tomislav Škara, direktor Via Factum d.o.o. Biograd na Moru.
- Po izradi studije izvodivosti, znat će se koliko će novaca biti potrebno za izgradnju aglomeracije, ali i koliko će koštati korisnike, naglasio je Škara.
Osim navedenih na potpisivanju sporazuma i prezentaciji projekta nazočio je i Petar Bilač iz Hrvatskih voda, Daniel Segarić, županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj i drugi.

IZVOR: Zadarski list

Pročitano 990 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA