Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarski župan okupio i darivao uspješne vinare, sirare i maslinare

Posted On Subota, 25 lipnja 2022 16:15

Uspješne proizvođače maslinovih ulja, sira i vina, koji su nagrađeni na najvećim i najprestižnijim svjetskim natjecanjima jučer je okupio, čestitao im i darivao ih Božidar Longin, župan Zadarske županije. Svakome je uručio prigodne darove: proizvode OPG-ova Matulić i CD Raspović te knjigu recepata vodećih hrvatskih chefova "Dalmatinski tartuf - Donatov crni dijamant".

"Imamo kvalitetu i respektabilne količine vrhunskih ulja, vina i sira, a sad bi trebalo poraditi na snažnijem izlasku u turističku ponudu", rekao je Longin.

S tim ciljem su se u dvorištu županije u Zadru zajedno našli nagrađeni na najprestižnijoj vinskoj izložbi Decanter World Wine Awards u Londonu gdje je 12 vina s ovog područja osvojilo zlatne, srebrne i brončane medalje, predstavnici Sirane Gligora i Paške sirane čiji su proizvodi također nagrađeni na međunarodnim gastro natjecanjima kao što su International Chese, Global Chese Awards i World Champion Ship Chese Contest te maslinari zadarske regije koji su na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju u ocijenjivanju kvalitete maslinovih ulja 2022 NYIOOC - New York International Olive Oil Competition osvojili 12 nagrada i time značajno doprinijeli plasmanu hrvatskih ulja.
Uzgojem maslina bavi se 3.500 gospodarstava

Podsjetimo, u konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja svijeta Hrvatska je sa 96 nagrada osvojila 3. mjesto odmah iza Italije i Španjolske. S ukupno prijavljenih 112 ulja i osvojenih 96 nagrade RH ima najveći postotak uspješnosti (86 %) od svih zemalja koje su sa više od tri uzorka sudjelovale na ovom svjetskom natjecanju. Po uspješnosti u kvaliteti smo, znači, najbolji na svijetu.

To ističe i dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije u kojoj se masline uzgajaju na 2.579,55 hektara. Čak se 3.501 poljoprivredno gospodarstvo bavi uzgojem maslina. Radi 38 uljara, koje prerade oko 8.000 hektolitara ulja, a na području regije djeluju i dva panela u kojima su 43 ovlaštena ocjenjivača maslinova ulja.

"Cilj je proizvoditi, brendirati i prodavati kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja po odgovarajućim cijenama kako bi imali koristi ne samo maslinari nego i potrošači. Na tome se i radi zajedno sa turističkim zajednicama, kuharima, restoraterima i drugima koji se bave gastro ponudom", rekao je dr. Vlatković, najavljujući vođene degustacije maslinovih ulja sa senzorskim analitičarima.

Njegova dva ulja (Fortica Coratina i Coratina Leccino) osvojila su u New Yorku dvije medalje. Uz njega su na prijamu kod župana Longina bili i ostali nagrađeni maslinari na 2022 NYIOOC-u i to: Marko Lepur ( Premium blend i Lepur family) OPG Nives Morović (NAI 3.3.), OPG Denis Plastić (2Štorije), Bovan d.o.o (Kota), OPG Vinko i Danijela Lalin (Dalma Oleum Premium), OPG Ante Vulin (Antino), OPG Vojko Škopić (Villa Rustica), OPG Ko-milfa i OPG Božidar Šoša (Pudarica).
Potrebno je više agroturističkih gospodarstava

Na Decanteru u Londonu zlatne medalje su osvojili Badel 1862 – Vinarija Benkovac (Korlat Supreme), Kraljevski Vinogradi (Pošip Prestige) i OPG Stjepan Vučemilović (Vallis Rabiosa Desertno Vino). Srebrne medalje: Badel 1862 – Vinarija Bekovac za Korlat Syrah i Korlat Cabernet Sauvignon, Ker-vin (Martin Cabernet Sauvignon), Vina Fiolić (Maraština) i brončane medalje: Kraljevski vinogradi (Pošip Barrique), Vina Fiolić (Maraština Sur Lie), MasVin (Shiraz), Vinarija Škaulj (Barrique Cabernet Sauvignon i Merlot).

"Priznanja koja donosite s natjecanja najbolji su dokaz koliko ste ozbiljno i odgovorno pristupili i uzgoju i proizvodnji kombinirajući tradiciju i nova znanja. U takvoj kombinaciji uspjeh ne može izostati", poručio je župan Longin dodavši da je razvoj ruralnog područja moguć samo uz aktivan pristup i osmišljavanje novih vrijednosti, kroz povezivanje tradicionalnih djelatnosti i uzgoja tradicionalnih kultura s uvođenjem novih aktivnosti poput ruralnog turizma.

U tom kontekstu, kaže, proizvodnja kvalitetnih vina, ulja i sira te otvaranje sve većeg broja agroturističkih gospodarstava na kojima se gostima nude domaći autohtoni proizvodi, aktivnosti su koje Zadarska županija podupire, a nastavit će to činiti i u vremenu koje dolazi.

"Brendirati Zadarsku županiju kao eno gastro destinaciju jedan je od naših ciljeva, a on nije ostvariv bez vas proizvođača vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, vina i sireva", istaknuo je na kraju zadarski župan.

 

Izvor: agroklub.com

Pročitano 1188 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA