Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Stručnjaci iz Hrvatske i Norveške na konferenciji u Zadru: kako od ribljeg otpada stvoriti prvu tvornicu ribljeg brašna u Hrvatskoj

Posted On Četvrtak, 11 svibnja 2023 09:56

U Centru za kreativne industrije u Zadru održana je konferencija i okrugli stol pod nazivom Održiva akvakultura. Radionicu koju je organiziralo Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Hrvatskoj u suradnji sa Zadarskom županijom okupila je stručnjake i poslovne ljude iz Hrvatske i Norveške koji su razgovarali o poslovnim mogućnostima u ekološki održivom uzgoju ribe, odnosno akvakulturi.

- Nije uopće bilo upitno gdje ćemo održati ovu konferenciju, jer znamo da je Zadarska županija predvodnik hrvatskog ribarstva i akvakulture pa je izbor bio vrlo jednostavan - kazao je u svom uvodnom obraćanju Nj. E. Haakon Blankenborg, norveški veleposlanik u Hrvatskoj koji je naglasio da Hrvatska i Norveška imaju puno dodirnih točaka, a upravo je akvakultura jedna od gospodarskih grana u kojima smo među najboljima u Europi, ali i dalje možemo jedni od drugih puno naučiti. Upravo je ova radionica, po njemu, trebala poslužiti za razmjenu iskustava i potencijalnu suradnju stručnjaka i gospodarstvenika.

- Uz znatno veću potražnju, akvakultura postaje sve važniji izvor proizvodnje hrane. Na ovoj radionici smo se usredotočili na najnovije trendove i inovacije u akvakulturi, ali također i na prateću infrastrukturu i logistiku. Nove dimenzije akvakulture imaju za cilj minimizirati utjecaje na okoliš uz povećanje produktivnosti i profitabilnosti - kazao je Blankenborg te naglasio važnost dobrog upravljanja nusproizvodima koji uglavnom budu odbačeni nakon prerade ribe.

- Pravilno upravljanje tim nusproizvodima može ne samo smanjiti otpad, već i stvoriti nove izvore prihoda za ribarsku industriju. Prezentacije će istražiti različite načine iskorištavanja ribljih nusproizvoda, poput ekstrakcije ribljeg ulja, stočne hrane, proizvodnje ribljeg brašna itd. - ustvrdio je veleposlanik Norveške.

Na njegove riječi nadovezao se župan Božidar Longin koji je najavio da Zadarska županija kroz projekt SAFE u kojem je vodeći partner, a u kojemu sudjeluju i partneri iz Norveške, planira napraviti inovativno rješenje za riblje nusproizvode.

- Kroz taj će projekt biti prikupljeni podaci o nusproizvodima riblje industrije kako bi u konačnici u sklopu budućeg Centra za gospodarenje otpadom bila uspostavljena tvornica za preradu ribljeg otpada i proizvodnju ribljeg brašna, kao prva takva u Hrvatskoj - poručio je Longin i podsjetio da je Zadarska županija ostvarila niz uspješnih projekata u ribarstvu preko europskih fondova, od kojih su najpoznatije izgradnje ribarskih luka u Kalima i Gaženici te postavljanje umjetnog ribljeg grebena kraj otočića Ošljaka i opremanje zadarske ribarnice kroz projekt Adri.SmArtFish.

- Uz sve navedeno, osigurali smo i sredstva za Centar za školjkarstvo čijom će se izgradnjom osigurati kvalitetna podrška i za uzgoj školjaka na području Podvelebitskog kanala. Jasno koliko je pitanje održivosti ribarstva i akvakulture značajno za razvoj Zadarske županije. More je naš najvrjedniji prirodni resurs, kako za proizvodnju hrane tako i za turizam, zato kontinuirano radimo na održavanju ravnoteže između razvoja gospodarskih aktivnosti i očuvanja mora. Zadarska županija kroz niz aktivnosti posebnu pozornost posvećuje zaštiti mora i morskog okoliša, a to planiramo nastaviti i u budućnosti - najavio je župan.

Dvije specifične teme konferencije bile su ‘Gospodarenje ribljim nusproizvodom‘ te ‘Inovativna i nova dimenzija akvakulture‘, a o tome su raspravljali stručnjaci iz gospodarskih subjekata te sveučilišni profesori.

 

Izvor: Zadarski.hr

Pročitano 579 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA