Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija vodeća u obnovljivim izvorima energije

Posted On Subota, 13 svibnja 2023 09:58

Predsjednik Vlada Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić, uz nazočnost župana Božidara Longina te gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Zadarske županije, svečano su pustili u rad Sunčanu elektranu Obrovac, trenutno najveću sunčanu elektranu u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj.

Proizvodnjom SE Obrovac, priključne snage 7,35 MW (megavata) i instalirane 8,7 MW, moći će se podmiriti potrošnja 3.500 kućanstava. Predsjednik Vlade nakon toga je posjetio sunčanu elektranu u Stankovcima koja je također investicija HEP-a te gradilište TS-110 Zadar Istok u Bibinjama.

- Sretan što smo svjedočili puštanju u rad jedne sunčane elektrane jer, naime, živimo u vremenu kada je pitanje izvora energije aktualnije no ikada. Poremećaj na svjetskom tržištu energentima prouzročen ratom u Ukrajini, logično, reflektirao se i na situaciju u našoj zemlji. Stanovnici Zadarske županije, nažalost, i na vlastitoj koži osjetili su velike probleme s nedostatkom električne energije tijekom Domovinskog rata, istaknuo je tom prilikom župan Longin.

Strateškim promišljanjem i sustavnim radom Zadarska županija postala je vodeća u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i već sada proizvodi više vršne energije od svojih potreba. Prva je izradila Atlas vjetra i Atlas dozračene sunčeve energije koji su podloga za niz projekata obnovljivih izvora energije koji se realiziraju, a samo dosadašnja ulaganja vrijedna su preko 250 milijuna eura.
Prva vjetroelektrana u Hrvatskoj puštena je u rad upravo na području Zadarske županije, a pioniri smo i u stvaranju mogućnosti za postavljanje solarnih i vjetroelektrana na istom prostoru.

- Našim građanima godinama pomažemo sufinanciranjem postavljanja solarnih panela na njihove domove, a u istom smjeru krenule su i naše ustanove. Prije dva mjeseca Opća bolnica Zadar krenula je u ostvarenje projekta svoje sunčane elektrane, a pripremamo i više projekata sunčanih elektrana na školskim zgradama. Kao mediteranska zemlja imamo jaku insolaciju te upravo u tom području imamo veliku priliku za dodatan iskorak, ističe župan.

Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije posebice zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi. Upućujem stoga i zahvalu HEP-u koji promišlja vrlo aktualno i ekološki svoj budući razvoj vodeći računa o Europskom zelenom planu.

- Zahvaljujem i na svim ostalim ulaganjima u elektroenergetsku mrežu na području Zadarske županije. Posebice na transformatorskoj stanici u Bibinjama, ali i TS-110 u Poličniku koje su važne ne samo za građanstvo, već i za rad budućeg Centra za gospodarenje otpadom, luke Gaženica, ali i nastavak razvoja poslovnih zona.

Županija smo čiji je razvoj vrlo dinamičan. Grade se nove luke, ceste, stambeni i gospodarski objekti, priliv gostiju je sve veći, sve to bez sumnje stvara i veliki pritisak na električnu mrežu. Stoga je njeno unaprjeđivanje nezaobilazan dio ulaganja u jačanje gospodarstva, a time, u konačnici, i ostvarivanje našeg zajedničkog cilja - podizanja kvalitete života svih naših građana. To je zajednička misija i Vlade RH i nas na lokalnoj i regionalnoj razini, na tome sustavno radimo i vrlo uspješno surađujemo, istaknuo je župan Longin.

 

Izvor: 057info

Pročitano 710 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA