Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Još jedan novi slučaj, ukupno 80 oboljelih od koronavirusa

Posted On Petak, 17 travnja 2020 13:03

Potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom pa sada imamo ukupno 80 oboljelih na području Zadarske županije.

„Novooboljela osoba je administrativni djelatnik Ortopedske bolnice u Biogradu koji se vjerojatno zarazio od svoje supruge, koja također radi u biogradskoj bolnici i pozitivna je na koronavirus“, rekao je na konferenciji za medije Stožera Civilne zaštite Zadarske županije načelnik Šime Vicković.

Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar nalazi se osam pacijenata, a jedan je na respiratoru. U biogradskoj bolnici trenutno je smješteno devet pacijenata s lakšim simptomima, izvijestio je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice. Napomenuo je kako je zbog zaraženog pacijenta koji je došao na Hitni bolnički prijem cijeli tim od pet medicinskih sestara morao u samoizolaciju.

„Zbog toga su mogući novi slučajevi i širenje zaraze. Riječ je o bolesniku koji je iz druge županije, točnije s područja Udbine, došao u Zadar. Po njegovom povratku zadarskoj je bolnici javljeno da pacijent ima pozitivan nalaz na koronavirus“, pojasnio je Karuc dodavši kako se u Opću bolnicu Zadar iz samoizolacije vratilo deset djelatnika.

Andrija Marcelić, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu u kojoj je 14 zaposlenika zaraženo koronavirusom, istaknuo je kako su on i zdravstveni djelatnici sve radili u skladu s propisanim mjerama.

„Zadnja operacija u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu izvedena je 18. ožujka, nakon toga zaustavljen je i rad u ambulantama, osim hitne i prijema. Tada nismo imali niti jedan slučaj zaraze. Kasnije je utvrđeno da je najvjerojatniji izvor zaraze bila pacijentica koja je bez ikakvih simptoma primljena u našu bolnicu“, ustvrdio je Marcelić.

Dodao je da o covid pacijentima u biogradaskoj bolnici trenutačno skrbi tim anesteziologa, internista, medicinskih sestara, a pod nadzorom infektologa iz Zadra.

„Sve upute i preporuke Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva provedene su, proslijeđene i osoblje ih se pridržavalo. Naš kadar radi vrlo složenu medicinsku djelatnost budući da su pacijenti koje zbrinjavamo većinom starije životne dobi i s puno pratećih oboljenja. Oni svoj posao obavljaju savjesno i odgovorno“, kazao je Marcelić.

Županijski stožer civilne zaštite održao je jučer sastanak s 32 predstavnika domova za starije i nemoćne s područja Zadarske županije te predstavnikom Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov. Dogovorili su način kako će funkcionirati rad domova i medicinskog osoblja nakon najnovijih mjera donesenih na nacionalnoj razini. Djelatnici koji se vraćaju na posao u 14-dnevnu smjenu proći će testiranje u COVID ambulanti na Ravnicama, u poslijepodnevnom terminu od 18 sati.

„Na području Zadarske županije imamo oko 1.200 štićenika i preko 500 djelatnika u domovima za starije i nemoćne pa mjere treba dobro balansirati. Želimo ih pohvaliti jer do sada nismo imali niti jedan slučaj zaraze u domu, iako se on uvijek može očekivati, pogotovo zbog simptomatskog kliconoštva. Spremni smo na brza protuepidemijska djelovanja u slučaju bilo kakvog sumnjivog febriliteta ili sumnje na COVID-19“, poručio je epidemiolog Alan Medić.

U samoizolaciji je trenutno 516 osoba, dok je za njih 1912 završen nadzor.

Policija je kroz posljednja 24 sata imala 295 provjere samoizolacije i utvrđena su dva kršenja. Evidentirano je 68 osoba bez valjanih propusnica.

Pročitano 946 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA