Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Na području Zadarske županije 83 osobe zaražene koronavirusom

Posted On Srijeda, 22 travnja 2020 12:49

Od danas na području Zadarske županije imamo još  jedan slučaj zaraze pa je ukupan broj oboljelih   od koronavirusa    83 . I ova pozitivna osoba  vezana je za  Ortopedsku bolnicu Biograd. U Općoj bolnici Zadar na liječenju je 6 pacijenata, niti jedan nije na respirator.

Lakši pacijenti, njih 7 liječe se biogradskoj bolnici. Izliječeno je 14 osoba.

„Situacija u Zadarskoj županiji je stabilna“, rekao  je na  konferenciji za novinare   Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković   i dodao kako je sinoć stigla uputa od Ministarstva zdravstva vezana uz ukidanje noćnih smjena u COVID ambulanti na Ravnicama, pa će ambulanta raditi od 8 do 20 sati. Dodao je i kako je stigla medicinska oprema iz Šangaja, ali i da je Tim za provedbu mjera pojačane kontrole za sprječavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi odradio 8 nadzora i niti u jednom domu nisu utvrđene nepravilnosti. također je rekao da je dio zaštitne  opreme  dostavljen u domove za stare i nemoćne.

U petak će u Zadru početi drive-in testiranje na koronavirus, rekao je  danas ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Dodao je kako je i ovaj tjedan počeo rad u ambulantama i dnevnim bolnicama u Poliklinici zadarske bolnice.

„Povećavat ćemo radove jer su liste čekanja doista velike. Od petka ćemo početi uzimati uzorke drive-in, izvan COVID ambulante. Također, svi febrilni bolesnici bit će obrađivani u ambulanti COVID 1, pa neće biti potrebe za njihovim ulaskom u krug bolnice“, najavio je Čulina.

„Ovaj novi  bolesnik, kao i prethodni, djelatnik je Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, ali zbog asimptomatskog tijeka bolesti nije ranije otkriven. Zdravstveni djelatnici imaju produženo vrijeme samoizolacije te se testiraju prije povratka na posao. Iako nije bilo simptoma, test je pokazao da su pozitivni, no kako su provodili mjere, nisu imali kontakata“, rekao je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Od 17 djelatnika biogradske bolnice s pozitivnim nalazom, kod 13 je zaraza bila otkrivena nakon samoizolacije, nekima sa simptomima, nekima bez njih, a trećina slučajeva bila je s asimptomatskim simptomima, napomenuo je Medić.

Do sada je u bolnici na COVID 1 odjelu uzeto 711 uzoraka, na COVID odjelu Opće bolnice Zadar liječi se šestero pacijenata, jedan je u jedinici intenzivnog liječenja, ali nije na respiratoru.

„Danas će dva pacijenta biti otpuštena na kućnu njegu, a jedan u biogradsku bolnicu. Do sada je ozdravilo 14 pacijenata, među njima i dvoje liječnika te četiri medicinske sestre. Jednom liječniku danas će se uzeti prvi uzorak, a drugi za 24 sata“, izvijestio je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

U posljednja 24 sata policijski službenici odradili su 274 provjere samoizolacije, a tom prilikom utvrđeno je samo jedno kršenje mjere. Glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin istaknula je kako su policijski službenici od početka provjera kršenja mjera napravili preko 9000 provjera samoizolacije.

„S blokadnih punktova u posljednja 24 sata vraćeno je 26 osoba koji nisu imali valjane propusnice. PU zadarska je u koordinaciji sa susjednim županijama i njihovim policijskim službenicima oformila 13 kontrolno blokadnih punktova na kojima se obavlja nadzor osoba koje dolaze ili izlaze iz županije, provjerava se ispravnost propusnica ili eventualno kršenje mjere samoizolacije. Na punktovima su nazočne i snage civilne zaštite općina gdje se punktovi nalaze, kazao je Božidar Budiša, voditelj službe policije.

Glasnogovornica Grbin također je istaknula kako su u utorak policijski službenici u suradnji s civilnom zaštitom i komunalnim redarima posjetili tržnice, te kako nisu utvrđena nikakva kršenja propisanih mjera za ta područja.

 

Pročitano 743 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA