Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Posted On Utorak, 22 studenoga 2022 14:11

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as leverage to protect marine resources in the Adriatic Sea i TECHERA - A new technology era in the Adriatic Sea – Big data sharing and analytics for a circular sea economy predstavljeni su u Ferrari (Italija) tijekom međunarodnog sajma Sealogy koji je u potpunosti posvećen plavoj ekonomiji. Sealogy je europski događaj koji promiče i unaprjeđuje morski okoliš, predstavlja inovacije i dobre prakse koje su u potpunosti u skladu sa zaštitom i očuvanjem morskog ekosustava i održivog razvoja.

U Ferrari su Hrvatski partneri, Zadarska županija, Primorsko-goranska županija, Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, s partnerima iz Italije održali radionicu - Zajedničko upravljanje ribljim resursima u Jadranskom moru u sklopu projekta ARGOS. Predstavljeni su ciljevi i postignuti rezultati projekta, kao i glavni izazovi s kojima se sektor ribarstva i akvakulture suočava već nekoliko godina. Naime, cilj projekta je promicanje zajedničkog integriranog pristupa u zaštiti i povećanju morskih resursa te poboljšanje uvjeta kakvoće okoliša Jadranskog mora. Osim radionice održan je i sastanak projektnih partnera.

Drugi dan održavanja sajma, 17. studenoga 2022. godine, predstavljen je i projekt TECHERA. Cilj projekta je poticati održivi plavi rast stvaranjem zajedničke baze podataka, promicanjem specijalizacije tvrtki čije poslovanje uključuje održivu proizvodnju ribljih proizvoda te privlačenjem interesa i zapošljavanjem mladih ljudi u plavoj ekonomiji. Uz navedeno, projekt podržava znanstveni pristup utemeljen na podacima koji doprinose valorizaciji morskih proizvoda.

  U okviru programa održana je zajednička radionica sa dionicima plavog gospodarstva Jadranskog mora - Kako možemo učiniti naše ribarstvo i akvakulturu održivijima? Cilj zajedničke radionice projekta bio je uključiti dionike u ribarstvu i akvakulturi s područja Jadranskog mora u pronalaženju i razmjeni novih ideja za stvaranje održivih inovacija u kontekstu plavog gospodarstva. S obzirom da svi gore spomenuti dionici u ribarstvu i akvakuturi dijele isto more, potrebno se suočiti sa zajedničkim izazovima te pokušati pronaći zajednička rješenja za zaštitu zajedničkih resursa. Održana radionica bila je podijeljena u tri paralelne cjeline, gospodarenje i upravljanje u ribarstvu, inovacije i diversifikacija u ribarstvu te upravljanje i inovacije u akvakulturi.

Projekti su sufinancirani u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., a Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove, jedan je od projektnih partnera na gore spomenutim projektima.

Službene stranice: https://www.italy-croatia.eu/web/argos, https://www.italy-croatia.eu/web/techera

Facebook: https://www.facebook.com/Argos.Interreg.ItalyCroatia/

Instagram: https://www.instagram.com/argos_interreg_italy_croatia/

Youtube:  ARGOS Interreg Italy-Croatia

Pročitano 1046 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA