Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

ARGOS “Zajedničko upravljanje održivim ribarstvom i akvakulturom kao sredstvo zaštite morskih resursa u Jadranskom moru”

Posted On Petak, 21 travnja 2023 09:50

U Zadru je, u sklopu strateškog projekta ARGOS, održana je znanstvena konferencija iz područja akvakulture.

Konferenciju je otvorio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić naglasivši kako je  Zadarska županija je najribarskija hrvatska županija, a o čemu svjedoče sjajni rezultati na području i ribarstva i marikulture.

Pročelnik Segarić je u nastavku istaknuo podatke da se na području Zadarske županije proizvodi oko 63% od ukupne proizvodnje u akvakulturi u Republici Hrvatskoj, odnosno da je u našoj županiji proizvedeno svih vrsta u akvakulturi nešto više od 10.800 tona, dok je ukupna vrijednost godišnje proizvodnje gotovo 530 milijuna kuna.

Naveo je i podatke iz marikulture, odnosno  o uzgoju bijele morske ribe gdje je udio Zadarske županije još i veći te je gotovo 70% od ukupne proizvodnje u RH. Ovim brojkama dodao je i činjenicu da je udio Zadarske  županije u uzgoju tuna gotovo polovica ukupnog uzgoja u RH. „Ako ovim podacima priključimo i podatke sektora ribarstva koji pokazuju da se oko 35 % iskrcaja ulova događa u našoj županiji, možemo reći da naša županija bez imalo dvojbe opravdava superlativ najribarskija.“, rekao je Segarić.

Na Konferenciji su između ostalih predavači bili kolege, znanstvenici iz Italije, iz Crne Gore te kolege iz Hrvatske; IZOR iz Splita, Institut Ruđer Bošković iz Rovinja, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku te predstavnici sektora, točnije tvrtka Cromaris.

Projekt ARGOS financira se iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014-2020.

Ukupan proračun projekta iznosi 5.725.155,00 EUR-a, od čega je sredstvima ERDF-a sufinancirano 85%, dok je proračun Zadarske županije 429.425,00 EUR-a.

Provedba projekta započela je 1. travnja 2020. godine, a završetak projekta je 30. lipnja 2023. godine.

 

Glavni cilj projekta je stvoriti zajednički okvir za upravljanje gdje partnerstvo jadranskih institucija nadležnih za ribarstvo i akvakulturu održava jedinstven pristup u zaštiti i upravljanju zajedničkim ribljim resursima, pod najboljim znanstvenim vodstvom.

Vodeći partner je Regija Friuli Venezia Giulia.

Talijanski partneri su: Regija Veneto, Regija Emilia Romagna, Regija Marche, Regija Molise, Regija Puglia i Institut za biološke resurse i morske biotehnologije – CNR-IRBIM iz Ancone.

Hrvatski partneri su: Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Zadarska županija (Zadar),  Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanska županija i Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Pridruženi partneri su: talijansko Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Pročitano 718 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA