Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održano prvo studijsko putovanje i radionica za prenošenje znanja i iskustava u sklopu projekta SAFE

Posted On Petak, 13 listopada 2023 09:50

safe

U sklopu bilateralnog projekta između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške pod nazivom „Bilateral cooperation in the field of Sustainable upcycling of by-products in the fields of Aquaculture and Fisheries (SAFE)“ organizirano je stručno putovanje u Norvešku.

Norveški partneri u projektu SINTEF OCEAN The Foundation for Industrial and Technical Research u Trondheimu i NOFIMA The Norwegian food research institute u Bergenu osmislili su program posjeta i ciljanih predavanja za partnere projekta iz Republike Hrvatske u kojima su sudjelovale djelatnice Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove, Odsjeka za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Zadarske županije Katerina Skelin i Jelena Marinković zajedno s prof.dr.sc. Teom Tomljanović s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te konzultantom za ribarstvo i akvakulturu mr.sc. Mariom Lovrinovim. 

Posjet je pružio uvid u laboratorije i djelokrug rada instituta SINTEF OCEAN i NOFIMA kao što su organizirani i radni posjeti u pogone prerade ribe i ribljih nusproizvoda Pelagia u Karmsundu i Salmar / Nutrimar u Trøndelagu.

Tijekom petodnevnog radnog posjeta i održane dvije tematske radionice razmijenjena su iskustva u zbrinjavanju nusproizvoda ribljeg porijekla te obavljeni  razgovori s vodećim znanstvenicima i stručnjacima za preradu ribljih nusproizvoda u smislu preporuka za razvoj sektora koje provodi Ministarstvo poljoprivrede koje je također partner u projektu. Prikazane su brojne, primjenjene i najnovije tehnologije i procesi u zbrinjavanju riba i ribljih nusproizvoda za potrebe proizvodnje ribljeg brašna i ulja, hidroliziranog proteina, kolagena i ostalih značajnijih proizvoda za razne primjene pratećih industrija.

Ovaj posjet važna je karika za daljnji napredak cirkularne ekonomije ribarstva zadarskog područja i Republike Hrvatske u prijenosu najboljih praksi primjenjivih za naš riboprerađivački okvir i davanje odgovora za potrebe mogućih zbrinjavanja viška ribljih nusproizvoda koji nastaje u riboprerađivačkim pogonima kao i obveze iskrcaja prilova i sporadična ulova koji stupa na snagu u narednom razdoblju.

Nakon ovog posjeta te razvojnih smjernica u sklopu projekta očekuje se i posjet i Norveških stručnjaka Hrvatskoj.

Pročitano 588 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA