Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U nedjelju koncert Klape Sv. Juraj i orkestra HRM

Posted On Utorak, 16 siječnja 2018 15:21

Koncert klape HRM “Sveti Juraj” i orkestra HRM održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u nedjelju s početkom u 19 sati. Koncert se održava povodom obilježavanja  25. godina od VRO Maslenica. Ulaz je slobodan, a ulaznice se preuzimaju na blagajni HNK od četvrtka, 18. siječnja.

Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" osnovana je prije 17 godina, a svoj prvi nastup imali su  u Lourdesu u Bazilici Pia X na svečanosti otvaranja međunarodnog susreta vojski svijeta u sklopu vojnog hodočašća na kojem je te 2001. godine sudjelovalo više od 40 zemalja svijeta s više od 30 tisuća vojnika i hodočasnika.

U 17  godina svoga djelovanja mornarička klapa iz Splita je nastupala diljem Domovine i svijeta  stekavši status jedinstvenog branda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu. Od brojnih nastupa izvan Domovine posebno je zapažen njihov nastup povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije 1.07.2013, kada je klapa „Sveti Juraj“ nastupila na svečanosti podizanja hrvatskog stijega ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i na svečanosti u Vijeću Europe u Bruxellesu. Danas klapa djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Orkestar HRM-a osnovan je prije 27 godina u Splitu  i baštinik je stoljetne tradicije puhačkih orkestara na širem dalmatinskom području. Utemeljen u danima Domovinskog rata, da bi na okolnostima primjeren način pridonio identitetu i profiliranju svih pozitivnih i humanih stremljenja, izrastao je do danas u istaknutog promicatelja kulturnog života sredine u kojoj je ponikao.

U svojim prvim godinama djeluje u formi simfonijskog puhačkog orkestra, kojim su ravnali priznati hrvatski dirigenti, a ostvarene su i brojne suradnje s najistaknutijim vokalnim i instrumentalnim solistima, komornim ansamblima, vokalnim sastavima i pjevačkim zborovima. Od 2008. godine Orkestar HRM djeluje u sastavu Orkestra OSRH te u koncertnim prilikama djeluje u formi plesnog orkestra i/ili big banda, a u protokolarnim i promenadnim prilikama nastupa u klasičnom marching band sastavu. Stotine ostvarenih koncerata i ne manje drugih izvedbi, svjedoče o reputaciji ansambla i daju čvrsta jamstva i nedvojbeno povjerenje u budućnost ovog elitnog glazbenog tijela.

Pročitano 1566 puta

Zadnje objave

siječnja 30, 2023

PROMO VIDEO PROJEKTA CUHaCHA

siječnja 23, 2023

Objava rezultata istraživanja: „Profil, ponašanje i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji u 2022. godini“

Dana 20. siječnja 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije…
siječnja 02, 2023

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije…
siječnja 01, 2023

Županov novogodišnji posjet rodilištu - djevojčica prva beba rođena u 2023. godini 

Župan Božidar Longin sa suradnicima tradicionalno je prvoga dana nove godine posjetio…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA