Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečano obilježena 25. obljetnica VRO Maslenica

Posted On Utorak, 23 siječnja 2018 09:19

Polaganjem vijenaca na središnjem groblju u Zadru i na spomeniku Imotskim sokolovima, mimohodom ratnih postrojbi ulicama Zadra te svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar svečano je obilježena 25. obljetnica jedne od najpoznatijih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu – VRO Maslenica.

‘’Maslenica nije bila najveća operacija u Domovinskom ratu, no njen značaj je neizmjeran. Prije svega u tome što je bila moralnim poticajem i za hrvatske branitelje i sve hrvatske građane. Maslenicom smo neprijateljima, ali i svijetu općenito, pokazali svoju snagu i odlučnost za oslobađanje svakog pedlja svoje Domovine’’, poručio je župan Božidar Longin na svečanoj akademiji u HNK Zadar.

Zapovjednik akcije Maslenica general Ante Gotovina poručio je da je ova obljetnica važan spomen na akciju koja je označila jednu od najvažnijih zadaća za hrvatsku vojsku - uklanjanje neposredne opasnosti za Zadar te prometno povezivanje Hrvatske.

''Uspjeh operacije donio je sigurnost na zadarskom području, ponovno spajanje sjevera i juga Hrvatske. Potaknuti iskustvom u toj akciji ukazale su se potrebe oružanih snaga za opremanje tehnikom i dolaženja do razine spremnosti kao pripremu za finalno oslobađanje naše Domovine. Ne smijemo zaboraviti da je uzrok rata bila agresija na Hrvatsku, rat nije bio naš izbor, bio je naša potreba'', poručio je general Gotovina.

Kao izaslanik predsjednika Vlade RH, svečanoj akademiji se obratio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i sam sudionik VRO Maslenica '93.

''Vojna operacija Maslenica imala je snagu, snagu i strast koju i danas vidim u hrvatskoj vojsci i policiji. Oni su jamac opstojnosti RH. Operacija Maslenica najavila je nastavak naših pobjeda, pokazala nama i cijelom svijetu što možemo postići planski, odvažno, odlučno hrabro'', kazao je Krstičević.

Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović prisjetila se 127 vitezova koji su tijekom akcije Maslenica položili život na oltar domovine. 

''Njihovo junaštvo naš je putokaz u djelovanju za dobrobit Hrvatske. Posebno hvala Zadrankama i Zadranima koji su, ostankom u Zadru u tim najtežim danima, dali najsnažniji odgovor agresorima'', poručila je Grabar Kitarović.

Pročitano 1454 puta

Zadnje objave

rujna 18, 2020

Obilježen Dan Općine Sukošan

U Sukošanu je prigodnom svečanošću obilježen Dan Općine i Dan obrane Sukošana. Osvrćući…
rujna 18, 2020

Projektom „Adri.SmArtFish“ do prvog umjetnog ribljeg grebena u Hrvatskoj

U dvorani Novi Park hotela Falkensteiner Club Funimation Borik, u četvrtak 17. rujna…
rujna 15, 2020

Sastanak u Vladi: Kreće izrada studijske dokumentacije za vodoopskrbu zadarskih otoka

Dugoočekivana izgradnja vodoopskrbnog sustava za zadarske otoke dolazi u novu fazu.…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA