Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Kneževoj palači otvorena izložba fotografija Fantastična tuna

Posted On Subota, 03 veljače 2018 11:31

U Kneževoj palači svečano je otvorena izložba fotografija „Fantastična tuna“, autora Marija Kučere kojom je ujedno otvoren i četvrti po redu „Tuna, sushi & wine“ festival.

Svečanosti otvorenja su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić, japanski veleposlanik u RH, NJ.E. Keiji Takiguchi, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić te brojni uzvanici i gosti.

Gradonačelnik Dukić u svom je pozdravnom obraćanju naglasio kako  je tuna gospodarski povezala Hrvatsku i Japan, te da naše i japanske tvrtke već godinama uspješno surađuju.

"Ta suradnja bila je poticaj za puno širu razmjenu iskustava – gastronomsku, kulturnu, tradicijsku, a u cilju zbližavanja dvaju udaljenih država. Tuna, sushi i wine Festival izvrstan je način za gastronomsku prezentaciju Zadra i zadarskog kraja, ali i naše kulture i tradicije u jedinstvenom spoju s japanskim prijateljima", kazao je gradonačelnik istaknuvši turističku dimenziju ovog festivala koji posjetiteljima nudi jedinstvenu manifestaciju.

Župan Longin naglasio je da se Zadarska županija ponosi nazivom najribarskije županije u Hrvatskoj.

''Na našem području proizvodi se više od 75 % tune u RH. Imamo četiri proizvođača, a tuna se uglavnom izvozi na japansko tržište gdje je prepoznata njezina vrhunska kvaliteta. Baš kao što naziv ove izložbe koju danas otvaramo kaže - naša je tuna zaista fantastična. Uz promociju tune, ovaj festival promovira i naša vina. Vinogradarstvo i vinarstvo u Zadarskoj županiji ima uzlaznu putanju, a svake godine imamo sve veći broj proizvođača kvalitetnih i vrhunskih vina i to nas čini ponosnim'', dodao je Longin.

Veleposlanik Japana Takiguchi naglasio je kako se ove godine obilježava 25-ta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. Tim povodom japansko veleposlanstvo priprema brojne događaje na kojima će biti predstavljena japanska kultura, tradicija i način življenja te je pozvao građane da sudjeluju u manifestacijama i na taj se način upoznaju s ovom zemljom Dalekog istoka.

Pročitano 1529 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA