Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Predstavljen EU projekt Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak

Posted On Subota, 03 veljače 2018 11:32

U Kneževoj palači u Zadru održana je početna konferencija Projekta „Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak“ koji predstavlja ulaganje u Park prirode Telašćica s ciljem unaprjeđenja sustava posjećivanja i edukacije, a sve u svrhu održivog korištenja prirode baštine.

Projekt provode Javna ustanova Park prirode Telašćica te partneri; Općina Sali i Turistička zajednica Općine Sali, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 25.223.715,89 kn, od čega Europska unija sufinancira s iznosom 13.153.622,55 kn.

 „Već 15 godina čekamo da nam na otok dođe EU projekt i evo ga napokon! Toliko smo se pripremali i vjerujem da će uz ovakvu ekipu projekt ostvariti izvrsne rezultate. Za turizam Dugog otoka on predstavlja nešto novo, što će upotpuniti našu ponudu prirodnih ljepota i rasteretiti ih. Naši posjetitelji će znati prepoznati ovaj projekt i uživati u njemu“, rekla je Ivana Čarić, direktorica Turističke zajednice Općine Sali.

Svrha zaštite Parka prirode Telašćica je očuvanje prirodnog i kulturnog krajobraza te kulturne baštine područja kao i očuvanje vrijednosti i njegove atraktivnosti obuhvaćajući edukativne, znanstvene te turističko-rekreacijske vrijednosti. 

„Lokacija budućeg interpretacijsko edukacijskog centra Grpašćak je sama po sebi jedan od najljepših vidikovaca, gdje nijedan posjetitelj ne može ostati ravnodušan.  Pogled na uvalu Telašćica, Kornate i dugootočki strmac oduzima dah. Realizacijom ovog Projekta, uz  Sakarun, koji je proglašen za jednu od dvadeset najljepših prirodnih svjetskih plaža, Dugi otok će zasigurno pozicionirati visoko na ljestvici najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija“ naglasio je Zoran Morović, načelnik Općine Sali.

Jedan od glavnih problema Parka je preopterećenost uvale Mir kao i neadekvatna ponuda te infrastruktura Parka, što je bio i glavni motiv kod pripreme projekta.

„Projekt Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak za sada je najveći investicijski projekt Ustanove. Završetkom projekta, 2020. godine, dobit ćemo konačni proizvod kojim ćemo postići da Park postane srce „zelenog turizma“ koji će potaknuti razvoj lokalne zajednice, podignuti razinu kvalitete sadržaja, proizvoda i usluga, korištenjem novih zelenih tehnologija. Također će svojim primjerom pokazati da smisao zaštite prirode nije odvajanje prirode od ljudi, nego da se može štititi prirodu, a istovremeno omogućiti valorizaciju područja u turističke, rekreativne i edukativne svrhe koristeći prirodna i kulturna bogatstva ovog područja kao dobru bazu za razvoj kvalitetnog, promišljenog i održivog turizma“, izjavila je Nikolina Baković, ravnateljica Javne ustanove „Park prirode Telašćica“.

Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak obuhvaća sedam projektnih elemenata u kojima se razvija dodatan sadržaj i ponuda Parka. Javna ustanova Park prirode Telašćica bit će odgovorna za upravljanje obnovljenim Centrom za posjetitelje i novostvorenim sadržajima za što će se zaposliti tri osobe na neodređeno vrijeme te jedna osoba sezonski.

 

„Park prirode Telašćica jedan je od najljepših dijelova naše županije. Posjećenost parka, osobito uvale Mir, velika je u ljetnim mjesecima. No osim prelijepe prirode, posjetiteljima je potrebno pružiti još nešto, sli i voditi računa o tome da se priroda sačuva od negativnog utjecaja čovjeka. Iskreno se nadam da će se kroz uspostavu intrepretacijsko edukacijskog centra Grpašćak pružiti nove mogućnosti za provođenje edukacijskih i prezentacijskih sadržaja s ciljem podizanja svijesti javnosti o prirodnim i kulturnim vrijednostima i potrebi njihove zaštite i očuvanja te stvoriti novi turistički proizvod i otvoriti mogućnosti prezentacije i ponude autohtonih proizvoda, kao i zapošljavanje lokalnog stanovništva što će svakako doprinijeti dobrobiti lokalne zajednice“, naglasio je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

 

Kroz projekt će se dijelom rekonstruirati i dijelom adaptirati postojeća infrastruktura nekadašnjeg vojnog kompleksa sa svrhom uspostave  multimedijalne dvorane „Dvorana dobrog dupina“ te stalnih muzejskih izložbi „Uvala potopljenih jezera“, „Čuvar Tilaga“ i „Između dva plavetnila“ kao i suvenirnice za plasman lokalnih proizvoda. Vanjska vizura, koja će se napraviti u skladu s novim vizualnim identitetom, navoditi će posjetitelje na kružni tok kroz centar. Cjelokupna infrastruktura i vanjsko uređenje centra koncipiran je na način da intuitivno vodi posjetitelja kružnim tokom od ulaza u centar do izlaska iz centra kako bi se spriječili eventualni čepovi unutar kompleksa.

„Realizacijom projekta ostvarit će se puni potencijal Parka u svrhu njegovog očuvanja i promicanja prirodne i kulturne baštine, ali i razvoja područja s naglaskom na održivo korištenje prirodnih resursa. Iz šire perspektive, implementacija projekta će omogućiti gospodarski razvoj lokalne zajednice čime će se ostvariti povećanje životnog standarda, ali i stvoriti atraktivno  područje za življenje“, istaknuo je Tomislav Čorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

JU PP Telašćica kao, potencijalno, jedan od ključnih pokretača razvoja lokalne zajednice na Dugom otoku nastoji ostvariti puni potencijal Parka u svrhu njegovog očuvanja i promicanja prirodne i kulturne baštine, ali i razvoja područja s naglaskom na održivo korištenje prirodnih resursa. Ovakvo usmjerenje Ustanove je u skladu s globalnim trendovima kretanja turizma koji upućuju na rastući interes za zaštićena područja te otvara prilike za gospodarski i društveni razvoj područja utjecaja. Iz šire perspektive, implementacija projekta će omogućiti gospodarski razvoj lokalne zajednice čime će se ostvariti povećanje životnog standarda, ali i stvoriti atraktivno područje za življenje.

Ideja projekta direktno proizlazi iz principa na kojima se temelji održivi razvoj te stavlja lokalnu zajednicu u poziciju u kojoj ona ima izravnu ekonomsku korist od projekta, a također projekt ima i indirektan učinak na daljnji gospodarski razvoj zajednice.

 

 

Pročitano 3305 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA