Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održano predstavljanje knjige Višnje Starešine „Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškoga suda“

Posted On Srijeda, 07 veljače 2018 12:39

U dvorani Kazališta lutaka Zadar, u utorak, 6. veljače 2018 godine u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Zadarske županije održano je predstavljanje knjige Višnje Starešine  „Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškoga suda“ . Uz brojne predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, na predstavljanju su nazočni bili župan Božidar Longin, nadbiskup i predsjednik HBK monsig. Želimir Puljić, rektorica Sveučilišta u Zadru dr.sc. Dijana Vican te brojni drugi.
Knjigu su objavili AVID MEDIA i Hrvatsko katoličko sveučilište i ona je svojevrsni vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda. Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu , autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi, koje su preko njega vodile rat poslije rata.
"Ovo je bila knjiga koju nikad nisam željela napisati, niti sam mislila da će KOS biti glavna tema, a na kraju je dospio u naslov knjige. Ali čim se uđe u transkripte s haških procesa, odmah se vidi utjecaj službi zbog kojih je Hrvatska implicirana kao jedini agresor, a njeno vodstvo kao sudionici udruženog zločinačkog poduhvata. Zločini u Vukovaru i Srebrenici počinjeni su po istom modelu." - istaknula je sinoć Starešina.

Prisjetila se predstavljanja knjige "Haaška formula“ 2005. godine u Zadru, na dan kada je na Kanarima uhićen Ante Gotovina. Ono je tada održano gotovo u ilegali, jer o tim temama nije bilo poželjno govoriti. Zato je predstavljanje pod okriljem Sveučilišta u Zadru veliki napredak, iako je na brojnim adresama ovo i dalje nepoželjno štivo.

Uz autoricu knjigu su predstavili prof. dr. sc. Mladen Ančić i doc. dr. sc. Ivica Šola, a pozdravne riječi izrekli su zadarski župan Božidar Longin i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

„Vrijeme u kojem smo živjeli prije stvaranja slobodne i suverene Republike Hrvatske bilo je teško. Izostanak demokracije, verbalni delikt, prokazivanja, uhićenja… sve su to strašne stvari koje moraju ostati u prošlosti. Potrebno je konačno otvaranje tajnih dokumenata i otkrivanje potpune istine kako bi naša nacija doživjela ozdravljenje i mogla nastaviti živjeti u punom smislu slobodu i one vrednote što smo ih u Domovinskom ratu teško, ali uspješno obranili.“, rekao je u svom obraćanju župan Božidar Longin.
Tome je dodao da je Višnja Starešina kao novinarka koja je pratila rad Haaškoga suda u svojoj knjizi ušla  u dubinu, kako tematsku i strukturalnu, tako i povijesnu, s ciljem izvlačenja na površinu svega što je važno, svega što se prešućivalo i skrivalo.
„Procesi koji su se odvijali na Haaškom sudu za Hrvatsku bili su mučni, dugi i teško. Bili su poput rata nakon rata. Morali smo opet braniti svoje pravo na samostalnost, na suverenitet, na, da parafraziram Gundulića, lijepu, dragu, slatku slobodu. Stoga je ova knjiga itekako važna jer je autorica napravila vrlo temeljito i kvalitetno istraživanje donijevši nam činjenice koje mnogi nisu vidjeli i nisu htjeli vidjeti.“, istaknuo je župan Longin.
Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican. čestitala je autorici i Odjelu za povijest s kojega je došla inicijativa o predstavljanju knjige. Knjiga prikazuje isječak hrvatske povijesti, napisan najprofesionalnijom novinarskom dioptrijom i osobnom tankoćutnošću.

"Ravnodušnost dijela hrvatskog puka spram događaja tijekom i nakon Domovinskog rata, a napose na Haškom sudu, dovela je do toga da ta problematika nije sporedna i nevažna. U knjizi autorica suosjeća s bolnim iskustvom Vukovara i Srebrenice, događajima koji su slijedili, sve do presude šestorci. Ovo je knjiga koju čitate u jednom dahu, a joj želim sudbinu prenošenja iz ruke u ruku." - rekla je rektorica Vican.


V.V.Marasović

 

Pročitano 1855 puta

Zadnje objave

kolovoza 30, 2021

Župan Longin sa suradnicima na obilježavanju Dan Općine Vir

Dan općine Vir i blagdan Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja svečano je obilježen u nedjelju,…
Ministrica Vučković i župan Longin sa suradnicima u posjetu pogonima tvrtke Mišlov
kolovoza 27, 2021

Svečano obilježen Dan općine Poličnik

U petak, 27. kolovoza svečano je obilježen Dan općine Poličnik i blagdan nebeskog…
kolovoza 06, 2021

Odgovorno i održivo ribarstvo na Jadranu kroz inovativne tehnologije i jadranske riblje proizvode - projekt PRIZEFISH

Projekt PRIZEFISH – Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 22, 2021

Krajem lipnja više od 60 tisuća zaposlenih u Zadarskoj županiji

Zadarska županija i na koncu šestog mjeseca 2021. godine bilježi značajno povećanje broja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA