Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 25. obljetnica rušenja Franjevačkog samostana u Karinu

Posted On Četvrtak, 15 veljače 2018 10:51

U Donjem Karinu kod Obrovca, u utorak 13. veljače, obilježen je spomendan rušenja Franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog Začeća BDM. Pobunjeni Srbi, na tada okupiranom prostoru, u znak odmazde za VRO Maslenica 13. veljače 1993. godine opljačkali su i razrušili crkvu i Franjevački samostan u Karinu – zaštićeno kulturno dobro.

Nakon oslobađanja Karina u Oluji, započela je desetogodišnja obnova samostana koji je posvećen 2. kolovoza 2006. godine.

Svečano misno slavlje za Domovinu i poginule hrvatske branitelje u samostanskoj crkvi predvodio zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić, uz sudjelovanje velikog broja svećenika Zadarske nadbiskupije i franjevaca provincije Presvetog Otkupitelja.

Spomendanu rušenja franjevačkog samostana u Karinu nazočili su zapovjednik Zapovjedništva za potporu OSRH general bojnik Mladen Fuzul, župan Zadarske županije Božidar Longin, zamjenik župana Šime Mršić, gradonačelnici Zadra, Benkovca i Obrovca, Branko Dukić, Tomislav Bulić i Ante Župan, načelnici susjednih općina, izaslanstva Hrvatske vojske i policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te brojni drugi uzvanici.

Nakon mise, u predvorju samostana otkrivena je spomen ploča, koja je postavljena povodom 25. obljetnice razaranja crkve i samostana. U prigodnom govoru fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, vojno redarstvenu operaciju Maslenica naveo je kao primjer iskrenog domoljublja te hrabrosti i odlučnosti sudionika.

„S posebnim se pijetetom na ovom svetom i simboličnom mjestu sjećamo svih naših 127 poginulih domoljuba tijekom VRO Maslenica, svih koji su u tim danima zadobili tjelesne i duševne rane. Hvala svoj našoj braći čije trude uživamo“, rekao je provincijal Kodžoman i iskazao nadu da će u narednim godinama samostanu biti vraćen i vrijedni inventar koji je opljačkan prije rušenja.  

Kodžoman je zahvalio svima koji su pomogli obnovu samostana nakon Domovinskog rata - Vladi RH, Upravi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja na čelu s tadašnjim provincijalom Tolićem, bivšem gvardijanu Samodolu, Konzervatorskom odjelu u Zadru, osobito Miljenku Domjanu, kao i brojnim drugim dobročiniteljima.

Franjevački samostan Blažene Djevice Marije u Karinu podignut je u 15. stoljeću, na ruševinama benediktinske opatije, sagrađene u 9. stoljeću. Kameni križ od pletera u zidu samostanskog hodnika svjedoči o dobu hrvatskih narodnih vladara i karinskih Lapčana. U tom kraju naseljavaju se u 15. stoljeću franjevci.

Franjevci su ostali u Karinu i nakon turskog osvajanja. Godine 1560. fra Blaž je dobio dozvolu od kliškog sandžak-bega da popravi „kloštar" Sv. Marije kod tvrđave Karina. Na početku Kandijskog rata (1645. – 1669.) samostan je razoren. Temeljitu obnovu doživio je tek početkom 18. stoljeća. Za vrijeme Domovinskog rata srušen je do temelja i ponovno obnovljen.

Pročitano 2943 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA