Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Veleposlanstvo Izraela i Zadarska županija organiziraju seminar iz područja poljoprivrede, srednjoj poljoprivrednoj školi donacija sustava za navodnjavanje

Posted On Utorak, 20 ožujka 2018 10:46

U srijedu, 21. ožujka 2018. u Zadru će se u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael i Zadarske županije te u suradnji  sa Israel Export Institute i HGK – Županijskom komorom Zadar održati cjelodnevni  seminar i  donacija sustava za navodnjavanje.

-U  hotelu Kolovare (Bože Peričića 14, Zadar)  s početkom u 10 sati  održat će se seminar o poljoprivredi ''Primjena novih tehnologija u poljoprivredi''

Država Izrael ima oko 8.5 milijuna stanovnika. Ukupna zemljopisna površina Države Izrael je oko 22.000 km² i samo 20 % od toga je obradiva površina koja se većinom navodnjava. Na oko 310.000 ha Država Izrael proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer. Taj je uvoz obilno pokriven izvozom. Proizvodnja na farmama uglavnom se sastoji od mliječnih proizvoda i uzgoja peradi. Dodatno, veliki izbor cvijeća, voća i povrća uzgaja se lokalno, posebno u toplim područjima koje poljoprivrednicima omogućuju prednost u odnosu na europska tržišta. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma, ruže i karanfili. Sve navedno je rezultat visoko razvijenih i inovativnih agrotehnologija koje Država Izrael izvozi diljem svijeta. 

Seminar će obuhvatiti predavanja iz područja: navodnjavanje, staklenici, uzgoj maslina, mljekarstvo i zaštita bilja prema sljedećem rasporedu:

10:00  Projekti staklenika – Itai Rosenberg, Osnove dizajniranja kap po kap i antifrost sustava – Božidar Žanko , Navodnjavanje silaže, rajčica i staklenika – Buda Erel , Proizvodnja maslinovog ulja – Ehud Soriano

12:30    Napredna rješenja za upravljanje mliječnim farmama – Branimir Kampl , Važnost zaštite bilja u uzgoju usjeva – Zlatko Balentić

-U srednjoj poljoprivrednoj školi „Stanka Ožanića“ s početkom u 13,30 (dr Franje Tuđmana 24/h, Zadar, učionica na 1. katu) izraelska tvtka Netafim, najveća izraelska tvrtka za navodnjavanje i  izumitelj sustava navodnjavanja kap po kap,  donira  sustav navodnjavanja. Izjave za novinare predviđene su u 14,00 ispred školskog staklenika .

Izraelska tvtka Netafim, najveća izraleska tvrtka za navodnjavanje i izumitelj sustava navodnjavanja kap po kap, iskazala svoju želju da donira 5 sustava navodnjavanja u Hrvatskoj  kao njihov dar kako bi demonstrirali kako se poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj može unaprijediti.  Ovaj sustav navodnjavanja će biti koristan za buduće generacije studenata i učenika u obrazovnim institucijama u Hrvatskoj.

Jedan od ključnih segemnata izraelske tehnologije su voda i navodnjavanje. Izraelska visoko inovativna industrija navodnjavanje je stekla svjetsku reputaciju te se više od 80 % proizvoda izvozi. Izrael prednjači u novim tehnologijama navodnjavanja, sustavima i priboru kao što je navodnjavanje kap po kap, automatski ventili i zasuni, automatsko filtriranje, štrcaljke niskog protoka, mini sprinklerima i kompenziranim kapaljkama. Računalno kontrolirani sustav navodnjavanja, koji je razvijen u Izraelu štedi ogromne količine vodu i omogućava opskrbu gnojivom zajedno sa vodom. Danas je Izrael država od koje uče sve države svijeta kada su u pitanje agro tehnologije.

- U  hotelu Kolovare (Bože Peričića 14, Zadar)  s početkom u 15,00  sati seminar o vodnim tehnolgijama  ''Učinkovito upravljanje vodama za budućnost – pročistači otpadnih voda i vodovodne distributivne mreže''

Država Izrael je jedna od prvih i rijetkih država u svijetu koja je uspješno riješila svoja ograničenja u vodnim resursima. To je riješeno sinergijom znanja, inteligentnim upravljanjem vodama i, najvažnije od svega, primjenom inovativnih tehnologija. U današnje vrijeme čistu i vodu iz sigurnog okruženja uzimamo zdravo za gotovo iako je razvoj ove industrije ključan za naše postojanje. Svi pokazatelji sada upućuju na goruću potrebu da se snažno zaokrenu trendovi u upravljanju vodama, da se ekološki i društveni aspekt zaštite voda osvijesti te potrebu da se svemu tehnološki prilagodimo. 

Kroz novi pristup i nove tehnologije u mogućnosti smo riješiti dugogodišnje probleme u upravljanju vodama. Kroz viziju, inovacije i praksu možemo biti novi vizionari, kreatori modernih politika i poduzetnici koji primjenjuju nove tehnologije. Brzina, kibernetička sigurnost, upravljanje podacima, transparentnost i optimizacija su globalni vektori promjena koji bi trebali biti sastavni dio naših razmišljanja kada govorimo o vodama.

Seminar će obuhvatiti prezentacije iz sektora upravljanja vodama prema sljedećem rasporedu:

15:00    Old timer UPOVi – Kako postići nove EU standarde koristeći pametnu tehnologiju nadogradnje –        Idan Magenn, Aqwise , Tercijarna obrada otpadnih voda. Primjena koncepta ponovne uporabe vode u Izraelu i svijetu. – Boštjan Kočar, Tahal , Inovativna rješenja u pročišćivanju otpadnih voda - Gordan Bičak i dr. Andreas Rudiger, Galil Engineering .

 

Pročitano 1083 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA