Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Poljoprivredna škola Stanka Ožanića dobila moderni sustav navodnjavanja

Posted On Četvrtak, 22 ožujka 2018 10:17

Izraelska tvrtka Netafim i veleposlanstvo države Izrael u Hrvatskoj donirali su poljoprivredno-veterinarskoj školi Stanka Ožanića sustav za navodnjavanje. Tom prigodom na donaciji je zahvalio zamjenik župana Šime Mršić koji je kazao da Zadarska županija ulaže puno u poljoprivredu te da ima 4 velika sustava navodnjavanja. “Sveukupno je time pokriveno više od dvije tisuće hektara zemlje”, istaknuo je Mršić.

 “Ulažemo puno i u edukaciju poljoprivrednika, a u Zemuniku Donjem radit cemo poljoprivredno-edukacijski centar”, rekao je Mršić.

Na današnjoj primopredaji sustava navodnjavanja nazočna je bila i zamjenica veleposlanice države Izrael u Hrvatskoj Irit Shneor, predstavnik tvrtke Netafin Itai Rosenberg te ravnateljica škole Jelena Gulan.Ravnateljica Gulan kazala je kako će ovaj sustav navodnjavanja biti  koristan za buduće generacije studenata i učenika.

 Ovo nije bio prvi susret ove škole  i tvrtke Netafim. U sklopu projekta  Primjenjeno inovativnih metoda podučavanja i komunikacije sukladno  smjernicama ruralnog razvoja, a financirano sredstvima EU, prošle je  godine održana obuka hidroponskog uzgoja jagoda za nastavnike i  učenike Ožanićeve škole.

Inače, izraelska visoko inovativna industrija navodnjavanjem je stekla  svjetsku reputaciju te se više od 80 posto proizvoda izvozi. Izrael prednjači u novim tehnologijama navodnjavanja  u sustavu i priboru. Njihov  računalno kontroliran sustav navodnjavanja štedi ogromne količine vode i omogućava opskrbu gnojivom zajedno s vodom. Izrael je danas  država od koje uče sve države svijeta kada su u pitanju agrotehnologije.

“U našoj je zemlji 60 posto površine pustinja, te smo morali stvoriti „čudo“ kako bi danas 95 posto hrane koju proizvodimo za svoje potrebe, točnije voće i povrće, raslo upravo u dvije pustinje. Zato smo svjetski lider u agrotehnologiji i izumitelji navodnjavanja kap po kap, te sam iznimno sretna što ćemo jedan takav sustav darovati upravo srednjoj školi. Učenici će puno naučiti, ali i sve nove generacije “– rekla je Irit Shneor.

predstavnik tvrtke Netafim Itai Rosenberg, uz izražavanje zadovoljstva da se sustav donira upravo školi u kojoj će učiti i naredne generacije, rekao da Hrvatska i Izrael mogu izmjenjivati „značajne informacije o poljoprivredi“.

Pročitano 1057 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA