Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija navodnjavanje će usavršiti uz pomoć Izraelaca

Posted On Četvrtak, 22 ožujka 2018 10:32

U organizaciji Veleposlanstva Države Izrael i Zadarske županije te u suradnji s Israel Export Institute i HGK ŽK Zadar, u hotelu Kolovare održan je seminar pod nazivom „Primjena novih tehnologija u poljoprivredi“. Na seminaru se moglo čuti mnogobrojne sjajne primjere, poslovna i tehnološka rješenja izraelskih firmi iz domene poljoprivrede, a prikazane su i prezentacije o  stakleničkoj tehnologiji, navodnjavanju, proizvodnji maslinovog ulja, mljekarstvu i zaštiti bilja. Cilj seminara je da se s dijelom tih znanja i tehnologija upoznaju hrvatski proizvođači.

Zamjenica veleposlanice države Izrael u Hrvatskoj, Irit Shneor, već godinama radi na unaprjeđenju odnosa između Hrvatske i Izraela, te je velikim dijelom zaslužna za organizaciju ovog seminara i dovođenje izraelskih agrarnih eksperata u Hrvatsku, kao i niz drugih poslovnih događanja koje izraelsko veleposlanstvo podupire. U razgovoru nam je otkrila kako je jedna gotovo pustinjska zemlja poput Izrela uspjela postati vodeća zemlja po pitanju poljoprivredne tehnologije.

- Poljoprivreda je uspješna priča naše dugotrajne borbe protiv nepovoljnog zemljišta i klimatskih uvjeta. Više od polovice tla u Izraelu je suho ili polusuho, a prirodna vodoopskrba nije dovoljna. Usprkos navedenom,  od kada se 1948. godine Izrael uspostavio do danas, zemlja je utrostručila svoj teritorij korišten za poljoprivredu i proizvodnja se povećala za 16 puta. 

Danas Izrael uspijeva zadovoljiti  95% potrebe za hranom, kazala je Shneor.

Šime Mršić, zamjenik župana Zadarske županije, prije početka seminara se zahvalio tvrtki Netafim za vrijednu donaciju sustava navodnjavanja staklenika Poljoprivredno, prehrambene i veterinarske škole Stanko Ožanić.

- Naši će učenici tako moći proširiti svoje znanje i vještine u nastavnim područjima iz poljoprivednog uzgoja korištenjem najmodernijih tehnologija, kazao je.

U Zadarskoj županiji projekti na području poljoprivrede i navodnjavanja važni i razvojni potencijal kojeg treba pravilno iskoristiti. Zadarska županija razvoj poljoprivrede vidi kao jedan od strateških interesa, a osobiti potencijal prepoznaje u razvoju proizvodnje povrća, rekao je Šime Mršić.

Izvor: Zadarski list

Foto: Marin Gospić

 

Pročitano 891 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA