Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Lovro Jurišić sudjelovao na prvoj Regionalnoj konferenciji o privlačenju sredstava iz fondova Europske unije

Posted On Petak, 23 ožujka 2018 18:17

U organizaciji Hrvatske zajednice županija, Šibensko-kninske županije i Poslovnog dnevnika u Šibeniku je u petak 23. ožujka održana prva Regionalna konferencija o dostupnosti i privlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Cilj regionalne konferencije bio je informirati građane o trenutno dostupnim EU programima u Republici Hrvatskoj, predstaviti rad institucija uključenih u provedbu EU projekata te pokazati primjere uspješno provedenih projekata na lokalnoj i regionalnoj razini.

 „Praksa je pokazala da su županije najspremnije za apliciranje na EU projekte i privlačenje sredstava Europske unije za različite namjene. Uspješne priče povlačenja sredstava trebaju nam biti poticaj i vodilja za daljnji napredak, ali i pokazatelj građanima da novac koji izdvajaju trošimo namjenski i da oni od toga imaju realne koristi“, istaknuo je predsjednik Pauk otvarajući Konferenciju. Državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU  Spomenka Đurić u uvodnom je izlaganju istaknula da Republika Hrvatska u trenutnoj financijskoj perspektivi koja je na snazi do 2020. na raspolaganju ima 10,7 milijardi eura.  
U panelu o ulozi županija u povlačenju sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj sudjelovao je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji se osvrnuo na projekte u Primorsko-goranskoj županiji: „Do sredine veljače 2018. godine završeni su projekti sufinancirani iz europskih fondova ukupne vrijednosti preko 470 milijuna kuna, pri čemu je Primorsko-goranska županija skupa s ustanovama i trgovačkim društvima kojima je (su)osnivač osigurala otprilike 47 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava.“ Osim toga, Komadina je istaknuo da se zalaže da sustav programiranja bude sličan onom u Poljskoj, u kojemu su lokalna i regionalna samouprava same definirale strateške ciljeve operativnih programa. „Bottom-up pristup u programiranju fondova jedini je zalog dobrog iskorištavanja bespovratnih sredstava EU“, složio se pročelnik za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije Lovro Jurišić. Govoreći o Splitsko-dalmatinskoj županiji, pročelnik za gospodarstvo Anđelko Katavić rekao je da Razvojna agencija povukla znatna sredstva iz EU te najavio da će regionalni koordinatori u budućnosti još više raditi na zajedničkom cilju ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske.
Predsjednik Pauk je naglasio da „kvalitetnim nacionalnim planom razvoja i dobrim upravljanjem nacionalnim sredstvima europski fondovi postaju važan izvor financiranja kojim se ubrzavaju razvojni procesi“ i dodao da je za povećanje učinkovitosti regionalne politike u kombinaciji s drugim politikama EU nužno razviti pametne strategije specijalizacije.

Takav koncept pomogao bi županijama da usmjere sredstva na nekoliko ključnih prioriteta i spriječila ni se disperzija sredstava na široko područje i odredile ključne smjernice razvoja svih županija.
Osim panela o ulozi županija u povlačenju sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, održana je i panel diskusija „Utjecaj javnog sektora na razvoj poduzetništva u Šibensko-kninskoj županiji“ na kojoj su sudjelovali ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić i načelnik Općine Kistanje Goran Reljić.

Pročitano 1133 puta

Zadnje objave

veljače 19, 2020

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima Zadarske županije

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction financiran iz Interreg IPA Programa…
veljače 11, 2020

Župan primio učenike 3. razreda OŠ Petar Preradović

Učenici 3. razreda osnovne škole Petra Preradovića iz Zadra sa područnim školama Kožino i…
siječnja 31, 2020

Priopćenje Stožera civilne zaštite Zadarske županije vezano za pojavu Coronavirusa

Stožer civilne zaštite Zadarske županije sastao se dana 31.siječnja 2020.godine kako bi…
siječnja 27, 2020

NAJAVA 21. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

21. sjednica Kolegija župana održat će se dana 28. siječnja (utorak) 2020. godine u 10,00…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA