Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Eko brodica Zadarske županije na međunarodnoj terenskoj vježbi ADRIATIC 2018 u Splitu

Posted On Četvrtak, 24 svibnja 2018 14:06

Od 21. do 25. svibnja 2018. godine, u sklopu međunarodnog projekta  Full Scale Field Exercise – ADRIATIC 2018, u Splitu se održala međunarodna terenska vježba ADRIATIC 2018.

Ova vježba organizirana je od strane Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH kao koordinatora projekta zajedno s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture kao projektnog partnera i uz sudjelovanje ostalih partnera – Upravom za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije te Ministarstvom unutarnjih poslova – Upravom za izvanredne situacije Republike Crne Gore.

Vježba se održala u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva prema scenariju koji je predvidio aktiviranje sustava traganja i spašavanja na moru, sustava za suzbijanje iznenadnih onečišćenja mora, sustava civilne zaštite u području vatrogastva i čišćenja obale od onečišćenja.

Ujedno, scenarij vježbe je predvidio, radi nedostatnih vlastitih kapaciteta vatrogastva i kapaciteta za suzbijanje onečišćenja mora, aktivaciju međunarodne pomoći i specijaliziranih timova za gašenje požara, kao i timoca za čišćenje onečišćenja mora i obale, putem Centra za koordinaciju hitnih intervencija (Emergency Response Coordination Centre – ERCC) te su na taj način i mobilizirani nužni kapaciteti i stručnjaci iz zemalja članica. O potrebi pomoći obaviještena je i Europska agencija za pomorsku sigurnost (European Maritime Safety Agency – EMSA) koja je Republici hrvatskoj stavila na raspolaganje brod čistač Marisa N, opremljen opremom za suzbijanje onečišćenja većih razmjera, kao i po prvi put opremu za suzbijanje onečišćenja iz novouspostavljenog EAS centra, smještenog u Ravenni.           

Na poziv Ministarstva, jedan od aktivnih sudionika vježbe bio je i Operativni centar Zadarske županije za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Zadarskoj županiji (ŽOC) s Eko brodicom Zadarske županije i opremom za intervencije koja je bila jedan od ukupno pet timova koji su sudjelovali u akciji sanacije onečišćenja mora.. Eko brodicom upravlja specijalizirana tvrtka Ciklon d.o.o. iz Zadra koja je ugovorno vezana za poslove čišćenja mora zadarskog akvatorija, a i šire na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC).

Pročitano 769 puta

Zadnje objave

ožujka 30, 2020

Odgađanje Odluke o odobravanju potpora za programe i projekte

S obzirom na trenutačnu situaciju epidemije širenja bolesti COVID-19 uzrokovanu virusom…
ožujka 13, 2020

Župan Longin: Moramo biti odgovorni i pratiti upute mjerodavnih

„Iako nema potvrđenih slučajeva koronavirusa u Zadarskoj županiji, moramo biti odgovorni,…
veljače 28, 2020

Norveški veleposlanik u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji

Župan Božidar Longin primio je u nastupni posjet Nj. E. Haakona Blankenborga,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA