Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Eko brodica Zadarske županije na međunarodnoj terenskoj vježbi ADRIATIC 2018 u Splitu

Posted On Četvrtak, 24 svibnja 2018 14:06

Od 21. do 25. svibnja 2018. godine, u sklopu međunarodnog projekta  Full Scale Field Exercise – ADRIATIC 2018, u Splitu se održala međunarodna terenska vježba ADRIATIC 2018.

Ova vježba organizirana je od strane Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH kao koordinatora projekta zajedno s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture kao projektnog partnera i uz sudjelovanje ostalih partnera – Upravom za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije te Ministarstvom unutarnjih poslova – Upravom za izvanredne situacije Republike Crne Gore.

Vježba se održala u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva prema scenariju koji je predvidio aktiviranje sustava traganja i spašavanja na moru, sustava za suzbijanje iznenadnih onečišćenja mora, sustava civilne zaštite u području vatrogastva i čišćenja obale od onečišćenja.

Ujedno, scenarij vježbe je predvidio, radi nedostatnih vlastitih kapaciteta vatrogastva i kapaciteta za suzbijanje onečišćenja mora, aktivaciju međunarodne pomoći i specijaliziranih timova za gašenje požara, kao i timoca za čišćenje onečišćenja mora i obale, putem Centra za koordinaciju hitnih intervencija (Emergency Response Coordination Centre – ERCC) te su na taj način i mobilizirani nužni kapaciteti i stručnjaci iz zemalja članica. O potrebi pomoći obaviještena je i Europska agencija za pomorsku sigurnost (European Maritime Safety Agency – EMSA) koja je Republici hrvatskoj stavila na raspolaganje brod čistač Marisa N, opremljen opremom za suzbijanje onečišćenja većih razmjera, kao i po prvi put opremu za suzbijanje onečišćenja iz novouspostavljenog EAS centra, smještenog u Ravenni.           

Na poziv Ministarstva, jedan od aktivnih sudionika vježbe bio je i Operativni centar Zadarske županije za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Zadarskoj županiji (ŽOC) s Eko brodicom Zadarske županije i opremom za intervencije koja je bila jedan od ukupno pet timova koji su sudjelovali u akciji sanacije onečišćenja mora.. Eko brodicom upravlja specijalizirana tvrtka Ciklon d.o.o. iz Zadra koja je ugovorno vezana za poslove čišćenja mora zadarskog akvatorija, a i šire na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC).

Pročitano 1668 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA