Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Pomoćnik ministrice Prskalo predstavio projekt strukovnih centara kompetencija

Posted On Utorak, 29 svibnja 2018 16:06

U službenom posjetu Zadarskoj županiji boravio je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja RH za područje srednjoškolskog obrazovanja Vlado Prskalo. U Domu županije je na sastanku s ravnateljima strukovnih škola, predstavnicima gospodarske i obrtničke komore, razvojnih agencija te Zavoda za zapošljavanje predstavio projekt županijskih centara kompetencija za strukovno obrazovanje.

Naime, posljednjim izmjenama Zakona o strukovnom obrazovanju uvela se obveza županijama na formiranje centara kompetencija. Županije će, kao osnivači, u prvim konkretnim potezima u procesu reforme strukovnih škola predložiti po jednu školu sa svojeg područja koja bi se trebale prenamijeniti u centar kompetencija. U centru bi se, sukladno prema sadržaju navedenom u izmjenama zakona, poticali inovativni modeli učenja, izvrsnost nastavnika i mentora u poslodavaca te visokokvalitetna infrastruktura, konstruktivna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom i gospodarskim subjektima.

Naš je cilj urediti sustav srednjoškolskog strukovnog obrazovanja, prilagoditi ga prostoru i vremenu u kojem živimo i omogućiti mladima da steknu obrazovanje za život kojim će ispuniti potrebe hrvatskog gospodarstva. Ovi susreti će svakako pridonijeti sagledavanju prednosti i nedostataka u funkcioniranju našeg sustava drugim riječima stvarnoj reformi odgojno-obrazovne politike“, istaknuo je Prskalo.

Prema ideji centara kompetencija, u sadržaju strukovnih obrazovnih programa, uz postojeću teorijsku nastavu iz općih odgojno-obrazovnih predmeta, trebala bi biti zastupljena praktična nastava u znatno većem opsegu nego je to bio slučaj do sada. U sam nastavni proces trebali bi biti uključeni i poslodavci koji će proći edukacije u radu s učenicima i budućim djelatnicima.

Pomoćnika ministrice pozdravili su zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić.

Svjesna važnosti strukovnog obrazovanja, Zadarska županija je s početkom 2018. godine osigurala proračunska sredstva za pokrivanje svih troškova školovanja za deficitarna zanimanja, uključujući prijevoz, smještaj i nastavne materijale. Sufinanciramo i troškove putovanja svim učenicima i studentima, a uz redovna održavanja školskih zgrada pokrenuli smo i projekte energetske obnove nekoliko škola na prostoru cijele županije“, naglasio je zamjenik Vicković.

Nakon sastanka u Domu županije, pomoćnik ministrice Prskalo obišao je strukovne škole u Zadru, a tijekom sutrašnjeg dana obići će srednje škole u Biogradu, Benkovcu, Obrovcu i Gračacu.

Pročitano 1894 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA