Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan s (grado)načelnicima: Priprema turističke sezone u prvom planu

Posted On Srijeda, 06 lipnja 2018 16:36

S ciljem nastavka dogovorene suradnje Zadarske županije i jedinica lokalne samouprave, župan Božidar Longin u Domu županije održao je redovni radni sastanak s predstavnicima gradova i općina. Među brojnim aktualnim temama razgovaralo se i o pripremi ljetne sezone.

S obzirom na očekivane brojke dolazaka turista u sezoni, trebamo biti u redovitoj koordinaciji sa svim službama. Prošle sezone su nas pogodile elementarne nepogode, u prvom redu požari tijekom ljetne sezone, a ove godine poučeni tim iskustvima moramo biti maksimalno spremni. Sljedeći tjedan sastat ćemo se i s predstavnicima policije, carine, lučke kapetanije i lučkih uprava kako bi dogovorili strategiju za ljetnu sezonu, odnosno kako bismo spriječili brojne potencijalne prekršaje poput divljih čartera, kampera, vezova i glisiranja. Reda mora biti i drago mi je da smo svi na istom tragu“, rekao je župan Longin. 

Za dodatno podizanje razine turizma važna je i infrastruktura, kao i zaštita okoliša. Iz tog su razloga vodovod i odvodnja imali posebnu važnost na današnjem sastanku.

Često ističem važnost izgradnje odvodnje i vodovoda kao jedan od ključnih projekata za razvoj svake jedinice lokalne samouprave, koji uvelike utječe na naš turizam i poboljšava kvalitetu života stanovnika. U vrlo naprednoj fazi su četiri velike aglomeracije u Zadarskoj županiji, biogradska aglomeracija koja uključuje otok Pašman, aglomeracija Preko – Kali, aglomeracija Bibinje – Sukošan i aglomeracija koja uključuje grad Nin i općine Privlaka, Vrsi i Vir, za koju je već popisan ugovor vrijedan 400 milijuna kuna. Već smo održali nekoliko radnih sastanaka s ciljem da sve preostale jedinice lokalne samouprave, uključimo u zajedničku aglomeraciju koju smo nazvali Novigradsko more. Jedan od ključnih ciljeva mojeg mandata je riješiti pitanje vodovoda i odvodnje u svim dijelovima Zadarske županije“, poručio je župan Longin nakon redovnog sastanka s čelnicima gradova i općina.

Zadovoljstvo sastankom izrazio je načelnik općine Sali Zoran Morović.

Zahvaljujem županu Longinu koji je požurio projekt vodoopskrbe zadarskog arhipelaga. Studijom je zaključeno da je najbolje rješenje povezivanje vodovoda s kopna preko otoka Ugljana. Mi na Dugom otoku zimi imamo 1500 stanovnika, a taj broj ljeti dođe i do 10 tisuća. Vjerujem da ćemo uz pomoć županije riješiti potrebnu projektnu dokumentaciju da se projekt privede do razine kandidiranja za EU sredstva. Za ovu sezonu bit ćemo spremni, a vodu ćemo dobiti vodonoscima i cisternama“, istaknuo je Morović.

Načelnik Općine Poličnik i saborski zastupnik Davor Lončar uz najavu novih projekata u poslovnim zonama koji bi trebali osigurati više od 1500 novih radnih mjesta, pohvalio se  i zamahom ruralnog turizma u svojoj općini.

Trenutno imamo stotinjak kuća za odmor i čak 60 bazena, koji su u velikoj mjeri sufinancirani sredstvima EU ili Ministarstva turizma. Apartmani su popunjeni od svibnja do listopada, a rezervacija ima kroz cijelu godinu“, kazao je Lončar.

Načelnik Općine Sv. Filipa i Jakov Zoran Pelicarić također se pohvalio sve većim brojem kuća za odmor u zaleđu.

Mi smo Zadarska županija 'u malom', jer u sastavu općine imamo otok Babac, tri priobalna mjesta i tri mjesta u zaleđu. Očit je napredak turizma u zaleđu, a tamošnje kuće za odmor bilježe i veću popunjenost od apartmana uz more. Moram pohvaliti župana Longina koji je uveo ovu praksu i sa svojim suradnicima ulaže veliku energiju kako bi održao redovite sastanke s JLS-ima, koji su ponekad teški, ali i neophodni. Longin i na nacionalnoj razini lobira za nas, pogotovo u Hrvatskim vodama gdje je u Upravnom vijeću i to nam je izuzetno važno“, poručio je Pelicarić.

Pročitano 1544 puta

Zadnje objave

US 1 - Župan Longin i gradonačelnik Dukić u Domu Zadarske županije ugostili su predstavnike Veleposlanstva SAD-a u RH
rujna 20, 2021

Predstavnici Veleposlanstva SAD-a u posjetu Zadarskoj županiji

Župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, u Domu Zadarske…
kolovoza 30, 2021

Župan Longin sa suradnicima na obilježavanju Dan Općine Vir

Dan općine Vir i blagdan Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja svečano je obilježen u nedjelju,…
Ministrica Vučković i župan Longin sa suradnicima u posjetu pogonima tvrtke Mišlov
kolovoza 27, 2021

Svečano obilježen Dan općine Poličnik

U petak, 27. kolovoza svečano je obilježen Dan općine Poličnik i blagdan nebeskog…
kolovoza 06, 2021

Odgovorno i održivo ribarstvo na Jadranu kroz inovativne tehnologije i jadranske riblje proizvode - projekt PRIZEFISH

Projekt PRIZEFISH – Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA