Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Dan Grada Nina: Saniraju se posljedice poplave, kreću i novi projekti

Posted On Petak, 08 lipnja 2018 09:03

 

Povodom Dana Grada Nina u predvorju Barokne kuće u Ninu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Dan grada Nina obilježava se na današnji dan u spomen na prvo priznanje hrvatske države u povijesti. Naime, 7. lipnja 879. godine  papa Ivan VIII. potaknut odanošću Hrvata, novom je hrvatskom vladaru Branimiru uputio tri pisma s blagoslovom hrvatskom narodu i državi - knezu Branimiru, ninskom biskupu Teodoziju te treće svećenstvu i hrvatskom puku. U tadašnjem je vremenu taj čin značio priznanje države te se kroz povijest označava kao jedan od ključnih trenutaka rađanja hrvatske državnosti. Današnji dan stoga Republika Hrvatska obilježava kao Dan hrvatske diplomacije.

Gradonačelnik Emil Ćurko u svom je govoru podsjetio na iznimno važan datum naše povijesti, jer je na taj dan prvi put u povijesti priznata hrvatska država sa sjedištem u Ninu. Naveo je i brojne projekte u realizaciji poput izgradnje novog dječjeg vrtića i uređenja plaže Ždrijac stradale u rujanskoj poplavi, a posebno je istaknuo važnost projekta izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže u vrijednosti od 400 milijuna kuna, koji je potpisan početkom ove godine.

Nin, ali i naše susjedne općine Privlaka, Vir i Vrsi napokon će dobiti kvalitetno i moderno rješenje kada su u pitanju vodovod i kanalizacija, dostojno izazovima i zahtjevima 21. stoljeća. Posebno sam zadovoljan što će ovaj projekt biti sufinanciran sredstvima fondova Europske unije udjelom od 70 posto, dok ostatak pokrivaju jedinice lokalne samouprave s 10 posto, te Hrvatske vode s 20 posto. Iznimno smo zadovoljni suradnjom sa Zadarskom županijom, a posebno zahvaljujem županu Longinu jer je bio uz nas u teškim trenucima kada nas je pogodila rujanska poplava. On nam je, brojnim razgovorima u Vladi RH, pomogao u sanaciji šteta koje je prouzročila poplava“, rekao je Ćurko.

Župan Božidar Longin također se podsjetio teškog stradavanja Nina, ali i velikog dijela Zadarske županije u rujanskoj poplavi te je najavio da će vrlo skoro krenuti postupak sanacije dva stara mosta u Ninu. Oni su u statusu zaštićene kulturne baštine te će se obnavljati pod strogim nadzorom Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog odjela u Zadru.

Kraljevski grad Nin, kolijevka hrvatske državnosti koja čuva neke od najsjajnijih vrijednosti dične prošlosti naše Domovine, spremno kreće prema budućnosti nizom razvojnih programa. Za to je potrebna stabilna i sposobna lokalna vlast koja predstavlja čvrstog partnera u provedbi regionalnih projekata, a kojeg će Zadarska županija uvijek spremno podržati. Jedan od najboljih primjera kvalitetne suradnje Županije i Grada Nina buduća je zgrada ispostave Zavoda za hitnu medicinu, koja će se graditi ovdje u Ninu. Grad je dodijelio zemljište za zgradu koja će na 400 metara četvornih, uz ambulante, imati i tri stana za liječnike, a gradnju će u potpunosti financirati naš Zavod. To je ogledni primjer kako zajedničkim snagama radimo na ostvarenju boljeg standarda naših stanovnika“, poručio je Longin.

Po završetku svečane sjednice, župan Longin otvorio je tradicionalni sajam domaćih proizvoda koji je, u organizaciji LAG-a Mareta, u Ninu okupio više od 20 proizvođača iz Zadarske županije.

 

Pročitano 2189 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA