Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Sudionici u projektu Erasmus+ K2 pod nazivom „Young Europe – Debates“ posjetili Zadarsku županiju

Posted On Petak, 08 lipnja 2018 11:30

U petak, 8. lipnja 2018. godine zamjenik župana Šime Mršić, pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovro Jurišić i pomoćnica pročelnika za obrazovanje, kulturu i sport Renata Vuksan primili su učenike i nastavnike iz partnerskih zemalja koje sudjeluju u projektu Erasmus+ K2 pod nazivom „Young Europe – Debates“. U kratkom predstavljanju  Zadarske županije zamjenik župana Šime Mršić naglasio je kako su glavne gospodarske grane u našoj županiji turizam, poljoprivreda, marikultura i metaloprerađivačka industrija. Upoznao ih je i sa osnovnim zemljopisnim značajkama te prometnom povezanošću naše županije s ostalim dijelovima Hrvatske. U ime svih na prijemu je zahvalila ravnateljica SŠ Gračac Ivana Jelinčić Lasić.

Srednja škola Gračac kao partner sudjeluje u projektu Erasmus+ K2 pod nazivom „Young Europe – Debates“. Zemlje partneri su Njemačka, Rumunjska i  Portugal.

Cilj sudjelovanja je poticanje i  ohrabrivanje mladih generacija za uključivanje I sudjelovanje u demokratskim procesima kroz učenje, vježbanje i razvoj debatiranja.  Ciljne grupe su mladi od 15-18 godina s osobitim naglaskom na ranjivije skupine (etničke i vjerske manjine, ekonomsko i socijalno ugrožene skupine, migranti…). Sudjelovanjem u projektu kod učenika se razvijaju pismenost, među kurikularne kompetencije, razvijanje svijesti o građanskim pravima i obvezama, tolerancija, razvoj komunikacijskih kompetencija i IT alata. Kroz projekt će se upoznati  s tehnikama i metodologijom debatiranja, a u svakoj zemlji će se organizirati natjecanje na temu debate.

U prosincu 2017. je održan prvi transnacionalni sastanak profesora u Iasi, Rumunjska na kojem su sudjelovali svi partneri te je tada dogovorena okvirna provedba projekta te detalji oko održavanja debatnog natjecanja u Rumunjskoj.

Tijekom siječnja 2018.g. u gradi Iasiu, Rumunjska, domaćin „Colegiul National Iasi“ je prije natjecateljskog djela organizirao održavanje radionice za učenike i nastavnike, sudionike debate,  a potom je provedeno natjecanje. Učenici SŠ Gračac ostvarili su izvrsne rezultate osvojivši drugo mjesto u tijesnoj borbi i finalu s domaćom  rumunjskom ekipom.

Nakon odrađenog radnog dijela, svi sudionici debate sudjelovali su u studijskom putovanju u Bukurešt i ondje obišli nekoliko od mnogobrojnih znamenitosti koji taj grad ima.

Srednja škola Gračac bila je domaćin transnacionalnog sastanka profesora u okviru programa Erasmus+ pod nazivom „Young Europe Debates“ koji je održan od 02. do 6. svibnja 2018. Cilj sastanka bio je dogovor oko sastanka u lipnju koji će uključivati i učenika iz zemalja škola partnera, te edukacija i usavršavanje profesora na temu debata što je i tema projekta. Sudionici su prvi dan proveli u Splitu gdje su na Splitskom Filozofskom fakultetu odsjeku za Engleski jezik pozdravljeni od strane prodekana za nastavu, a nakon toga je održana radionica na temu debata od strane udruge studenata Pravnog fakulteta u Splitu. Gosti su također poslušali pokaznu debatu, tj. format debate kakav se koristi u Britanskom parlamentu. Drugi dan posjeta organiziran je u srednjoj školi Gračac i na širem Gračačkom području gdje je organizirana radionica iz platforme Twinspace i projektni sastanak svih zemalja partnera.  Prilikom boravka u Gračacu profesori su imali priliku posjetiti Cerovačke pećine. Zadnji dan boravka u Hrvatskoj gostima su prezentirane ljepote grada Zadra.

Pročitano 1699 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA