Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Europska komisija u studijskom posjetu Zadru i Pagu

Posted On Četvrtak, 21 lipnja 2018 11:18

Nakon pripremnog sastanka održanog u utorak u Zagrebu, delegacija Glavne uprave za energetiku Europske komisije (DG ENERGY) obišla je otoke Krk, Cres, Mali Lošinj i Unije, a danas borave u  Zadaru i Pagu.

U Velikoj vijećnici Grada Zadra zastupnik i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke Tonino Picula, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te predstavnici Europske komisije: Wioletta Dunin-Majewska i Feilim O`Connor sastali su se sa predstavnicima Zadarske,  Dubrovačko-neretvanske ,  Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te načelnicima općine Kali, Preko, Pašman, Tkon, Dugi Otok, Zverinac i Babac, te Otočnog sabora.

Uvodno se nazočnima obratio zamjenik župana Šime Mršić koji je istaknuo da se Zadarska županija  na energetskom području opredijelila za korištenje obnovljivih i ekološki čišćih  izvora energije utemeljene na načelima održivog razvoja.

“Podržali smo Nacionalne energetske programe, a što je rezultiralo eliminacijom termoenergetskih objekata na osnovu koristivosti štetnih i opasnih izvora na području županije te osiguranjem institucionalnih i ostalih pretpostavki koristivosti energenata u sklopu nove energetske politike. Cilj ovog strateškog usmjerenja je povećanje broja (vrsta) energenata koji se koriste, poboljšanje energetske učinkovitosti, racionalizaciju energetske potrošnje i troškova energije, a samim time i općeg unaprjeđenja stanja okoliša.”, rekao je Mršić. Dodao je da ovakvu energetsku politiku Zadarska županija aktivno provodi kroz projekte: Plinofikacija Zadarske županije, Iskoristivost potencijala obnovljivih izvora energije u Zadarskoj županiji, Sustavno gospodarenje energijom u Zadarskoj županiji, programi povećanja energetske učinkovitosti i dr. “Posebno ističem energetsku obnovu obiteljskih kuća, koju provodimo već nekoliko godina, kao i energetsku obnovu zgrada i korištenje  obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a do konca godine planiramo i izraditi Studiju analize potreba postavljanja električnih punionica, za što smo predvidjeli 150 tisuća kuna. S obzirom da su fokus vašeg posjeta otoci, želim istaknuti da je pretpostavka kako će nekih 20% sredstava osiguranih za energetsku obnovu obiteljskih kuća otići baš na naše otoke”, rekao je Mršić navodeći da će  zgrada OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu, u sklopu koje je i Srednja škola Bartola Kašića, biti  obnovljena kroz energetsku obnovu. Vrijednost projekta je oko 2,7 milijuna kuna, od čega je Županija osigurala oko 1,8 milijuna, dok su ostala sredstva bespovratna.

Predstavnici Glavne uprave za energetiku Europske komisije borave na našem području kako bi se upoznali s energetskim projektima financiranim od strane EU-a te planovima otočana za ostvarivanje energetske samoodrživosti. Komisija dolazi i s ciljem pružanja prilike otočanima da iznesu specifične hrvatske probleme, ali i prijedloge kako europsku energetsku politiku i fondove učiniti učinkovitijima i prilagođenijima potrebama hrvatskih otočana.

Radni posjet uslijedio je netom nakon uspostave Tajništva za otoke u okviru Europske komisije, kojeg je omogućio amandman zastupnika Tonina Picule.

Tajništvo za otoke prvo je radno tijelo u povijesti Europske unije isključivo na raspolaganju otočanima. Ustrojeno je unutar Europske komisije i u naredne dvije godine ima zadatak izravno pomoći otocima izraditi planove prijelaza na obnovljive izvore energije kao i pomoći u pronalasku financijskih sredstava.

Pročitano 2051 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA