Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

U Općini Poličnik položen kamen temeljac za izgradnju Centra za razvoj i edukaciju vrijednog 25 milijuna kuna

Posted On Ponedjeljak, 24 rujna 2018 18:08

 

 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat bio je nazočan danas na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju Centra za razvoj i edukaciju u poslovnoj zoni Grabi u Općini Poličnik. Radi se o projektu kojeg zajedno provode Općina Poličnik, kao nositelj, te Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija koja je pripremala i koordinirala izradu tehničke i projektne dokumentacije za ovaj razvojni projekt, a sve uz potporu i podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Naime, sredstva za realizaciju samog projekta osigurana su iz europskih fondova, u okviru poziva za razvoj poslovne infrastrukture, upravo preko Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ukupna je vrijednost projekta 25 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva čine 20 milijuna kuna. Uz ministra Horvata i domaćine, župana Zadarske županije Božidara Longina i načelnika Općine Poličnik i saborskog zastupnika Davora Lončara nazočili su i saborska zastupnica Grozdana Perić, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Damir Juzbašić, zamjenici župana Zadarske županije Šime Vicković i Šime Mršić, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Pinter, zamjenica ravnateljice Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Katarina Colić, te vlč. don Damir Juričin koji je ujedno prigodnom propovijedi blagoslovio prostor polaganja kamena temeljca.
 
Centar za razvoj i edukaciju, čiji se dovršetak očekuje do studenog 2019. godine, zamišljen je kao moderna poduzetničko-poslovna infrastruktura od lokalnog i šireg regionalnog značaja koja će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja unutar industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode – vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med. Također, ovdje će se provoditi proizvodni projekti te razvijati malo i srednje poduzetništvo u prehrambeno - prerađivačkoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te raditi na razvoju novih proizvoda. Ministar Horvat istaknuo je u svom govoru kako ga posebno raduje činjenica da je Centar namijenjen za poticanje poduzetništva i razvoj industrije. „Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ulažu velike napore kako bi se potaknuo što veći rast gospodarstva, a upravo su projekti poput ovih važni kotačići u pokretanju jačeg poduzetništva i stvaranju pozitivnije poduzetničke klime. Drago mi je da su i Općina i Županija prepoznali ta nastojanja i iskoristili sredstva koje Ministarstvo nudi kroz natječaje“, rekao je ministar Horvat te naglasio kako je od 2015. godine do danas u Zadarskoj županiji dodijeljeno ukupno 30 potpora, od čega 25 potpora poduzetnicima i obrtnicima, a 5 potpora za poduzetničku infrastrukturu. Ukupna vrijednost projekata koji su ostvarili pravo na potporu iznosi 315 milijuna kuna, od čega su dodijeljena bespovratna sredstva viša od 154 milijuna kuna. Međutim, ističe ministar, bespovratna sredstva iz europskih fondova nisu jedini način na koji se podupiru poduzetnici, projekti i investicije, zbog čega je pohvalio poduzetnike Zadarske županije i Općine Poličnik, kao i predstavnike jedinica lokalne samouprave, koji se redovito prijavljuju za korištenje i drugih potpora u okviru mjera za poticanje ulaganja. 
 
Župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo što se konačno krenulo u izgradnju samog objekta, nakon što su ishođene sve potrebne dozvole i zadovoljene zakonske regulative:
“Zadovoljni smo što smo krenuli u izgradnju ovog, strateški važnog projekta za našu županiju. Cilj naših centara kompetencija je pametna specijalizacija i jačanje regionalne konkurentnosti. Ovo je jedan od tri specijalizirana centra za koje smo dobili sredstva iz europskih fondova i s čijom izgradnjom ćemo dostići novu razinu poslovne infrastrukture. Svi ti poslovni inkubatori pokazatelj su našeg dugoročnog promišljanja. O tome govore i aktualne brojke po kojima smo županija s najvišim stopama gospodarskog rasta i povećanja broja zaposlenih u RH” , istaknuo je župan Longin.
 
 
Načelnik Davor Lončar naglasio je kako je Općina već uložila 1,5 milijuna kuna kroz ishođenje potrebnih dozvola, te rješavanja pitanja zemljišta i dokumentacije, dok će se s dodatnih 4 milijuna kuna zatvoriti financijska konstrukcija. Najveće zadovoljstvo vidi u činjenici kako će se na prostoru Centra zaposliti 7-10 djelatnika, dok je u postojećim poslovnim zonama na području Općine oko 1.500 zaposlenih.
Ministar Horvat iskoristio je tu priliku da javno uputi poziv i svim drugim poduzetnicima da se još više informiraju i javljaju na raspisane natječaje, kao i druge vrste potpora, koje raspisuje samo Ministarstvo. „Ovom prigodom želim naglasiti da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta intenzivno radi na tome da se do kraja godine raspiše 8 novih poziva u okviru kojih će se poduzetnicima na raspolaganje staviti novih 1,7 milijardi kuna te vjerujem da će među tim projektima biti i novi projekti iz ove županije, ali i svih drugih dijelova Lijepe naše“, rekao je ministar Horvat. Osvrnuo se pritom i na razvijenu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu na području Općine koja obuhvaća 5 poduzetničkih zona u okviru kojih uspješno djeluje više desetaka poduzetnika. Na taj način pohvalio je samu Općinu i njene predstavnike, istaknuvši kako Poličnik može biti primjer i drugim jedinicama lokalne samouprave te pokazatelj da se ipak može. „Nalazimo se u fazi u kojoj moramo iskoristiti sva ona sredstva koja nam strukturni fondovi stavljaju na raspolaganje. Ovakvu infrastrukturu ne treba graditi sredstvima općinskih i županijskih proračuna, a pogotovo ne sredstvima državnog proračuna, već dobrim osmišljavanjem natječaja kakvih našim poduzetnicima nedostaje. Svu infrastrukturu moramo staviti u punu funkciju i optjecaj tako da poduzetnik ima priliku na jednom mjestu dobiti sav servis koji mu je potreban. Na nama je da im za to osiguramo sve potrebne preduvjete i ovim putem vas uvjeravam da i Ministarstvo i Vlada tome pridaju veliku pažnju, jer pored postojećih problema koji se rješavaju, mi naprosto moramo raditi na pokretanju daljnjeg investicijskog ciklusa, vraćanju optimizma u hrvatsko gospodarstvo i njegovom kontinuiranom jačanju, kako bismo i dalje ostvarivali željene stope rasta“, zaključio je ministar Horvat te čestitao svim uključenim akterima u realizaciji projekta Centra za razvoj i edukaciju, uz želju da se projekt završi u zadanom roku i što prije krene s radom.

 

 

 

Pročitano 1631 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA