Svečano obilježen Dan Općine Preko i blagdan sv. Mihovila

Posted On Ponedjeljak, 01 listopada 2018 11:04

 

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom godišnjih priznanja, u Preku je u petak 28. rujna obilježen Dan Općine Preko i blagdan sv. Mihovila – nebeskog zaštitnika općine.

Proslavu su uveličali izaslanik predsjednice RH, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić sa suradnicima, načelnici otočnih općina te predstavnici crkvenih i svjetovnih institucija.

Govoreći o osnutku općine prije 25 godina, načelnik Jure Brižić istaknuo je kako su tada stvoreni temelji za razvoj jedne od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji te je zahvalio svima koji su tada imali viziju i hrabrosti za tu odluku, koja se pokazala kao temelj kvalitetnijeg i ravnomjernijeg razvoja svih mjesta u općini.

Od projekata koji su realizirani u protekloj godini, Brižić je izdvojio rekonstrukciju i uređenje nogometnog igrališta u Sutomišćici, što je općinska uprava financirala sa 1,2 milijuna kuna. Istaknuo je i sufinanciranje školskih udžbenika za osnovnoškolce sa 500 kuna po djetetu, dok je za studentske stipendije izdvojeno 160.000 kuna.

Najviše smo ponosni na znatno povećanje naknade za novorođenu djecu. Za prvo dijete povećali smo je na 7500 kuna, za drugo na 15.000, za treće na 30.000 kuna, a za četvrto i svako sljedeće na 60.000 kuna. Mjera je očito polučila učinak, jer smo za prvih šest mjeseci ove godine već isplatili 18 naknada, a u cijeloj prošloj godini imali smo 13 zahtjeva“, ustvrdio je prvi čovjek općine Preko.

Pripremljen je i projekt rekonstrukcije Dječjeg vrtića Lastavica u Preku, za čije sufinanciranje su osigurana sredstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 712.000 kuna.

Ukupna vrijednost radova iznosi 1,3 milijuna kuna, a ako sve bude išlo po planu, početkom siječnja prvi mališani krenut će u jaslice i u obnovljenu zgradu vrtića. Sa Zadarskom županijom osigurali smo pola milijuna kuna za adaptaciju zgrade OŠ Valentina Klarina kako bismo uveli nastavu u jednoj smjeni. Radovi će početi 4. listopada i do drugog polugodišta sve će biti spremno za početak jednosmjenskog rada“, najavio je Brižić.

Zamjenik župana Šime Mršić također je istaknuo kvalitetnu suradnju županije i općine u brojnim projektima, od infrastrukturnih do onih socijalnih.

Kao i u najvećem dijelu naše županije i ovdje je turizam najrazvijenija gospodarska grana. Često ističemo da nema ozbiljnog turizma bez riješenog pitanja odvodnje i vodovoda i zato me veseli da je pred potpisivanjem gotovo 200 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracija Preko – Kali. Drago mi je vidjeti odličnu suradnju svih otočnih općina, jer je nas u Zadarskoj županiji uvijek krasilo zajedništvo. To je svakako jedan od najvažnijih razloga što smo se prometnuli u jednu od najperspektivnijih regija u Hrvatskoj“, poručio je Mršić.

Povodom Dana općine uručena su i javna priznanja zaslužnim pojedincima, gospodarstvenicima i udrugama. Grb općine za doprinos razvoju turizma dodijeljen je Vilama Dalmacija u Preku, za doprinos razvoju uljarstva i maslinarstva Općine Preko nagrađen je Vojko Škopić iz Ugljana, Dječja klapa Baliniera nagrađena je za doprinos očuvanju tradicijskog klapskog pjevanja, a Udruga Điran iz Ugljana za doprinos razvoju kulture i tradicije Općine Preko. Damiru Grbasu iz Lukorana uručeno je priznanje za osobiti doprinos razvoju Općine Preko, a posthumno je Grb Općine Preko dodijeljen Senku Soriću za doprinos razvoju kulture i očuvanju čakavskoga govora.

Foto: Andrina Luić / Naši školji

 

 

Pročitano 97 puta
listopada 19, 2018

Otvoren 17. Kongres operacijskih sestara Hrvatske

U četvrtak, 18. listopada 2018. godine u hotelu Falkensteiner Club Funimation na Boriku…
listopada 19, 2018

Otvoren 20. Biograd boat show

U Biogradu je otvoreno jubilarno 20. izdanje Biograd boat showa, najvećeg nautičkog sajma…
listopada 18, 2018

Svečani ispračaj 3. hrvatskog kontigenta eFPBG-USA u Republiku Poljsku

U vojarni "Benkovac" u Benkovcu, u četvrtak, 18. listopada 2018. godine, održan je…
listopada 18, 2018

Obilježen Dan Općine Škabrnja

Polaganjem vijenaca na groblju svetoga Luke u Škabrnji i svetom misom u crkvi Uznesenja…
listopada 15, 2018

Zaprimljeno oko tisuću zahtjeva za rodiljne naknade

Od početka 2018. godine Zadarska županija zaprimila je nešto više od tisuću zahtjeva za…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA