Biciklijada „Od Branimira do Branimira“ i Škraping predstavljeni u Bologni u sklopu projekta Zero Waste Blue

Posted On Ponedjeljak, 29 listopada 2018 11:19

Predstavnici Zadarske  županije sudjelovali su na 2.  konferenciji i  studijskom putovanju koje se održalo u Bologni u okviru Zero Waste Blue projekta.

Cilj studijskog putovanja bio je prijenos znanja, rezultata i razmjena najbolje prakse putem prezentacija i rada u skupinama. Predstavnici Zadarske  županije predvođeni Lukom Vukošom iz Zadre Nove prezentirali su dva sportska događanja koja su uključena u projekt  i koja će se, koristeći Zero Waste Blue metode, održati u Županiji tijekom 2019. godine- biciklijadu „Od Branimira do Branimira“ i Škraping . Prezentiran je i Wing for life . Zadru Novu predstavljao je još Ante Mikuilić, a kao dionici u projektu sudjelovali su Margarita Lukačić iz Općine Tkon i Vlatka Vučić –Marasović iz Zadarske županije.

Uz podršku stručnjaka koji su već sudjelovali u Zero Waste, provjerila se održivost događanja te su se ponudila društvena i ekonomska rješenja za održive sportske događaje. Sudionici su se također sastali s organizatorima Bolonjskog polu-maratona Run Tune Up, predstavnicima UISP-a (talijanska unija sporta za sve Emilia-Romagne) te predstavnicima općine Bologne koji su prezentirali svoja iskustva u organizaciji održivih sportskih događaja.

Projekt Zero Waste Blue nastavak je uspješno završenog EU projekta Zero Waste, a cilj projekta je analiza negativnog utjecaja na okoliš prilikom organizacije različitih manifestacija i javnih okupljanja. Projekt Zero Waste Blue implementira se u okviru programa INTERREG Italija-Hrvatska i kapitalizira svoga prethodnika te proširuju ‘ideju’ Zero Waste-a prilikom organizacije raznih manifestacija. Sportske manifestacije idealne su aktivnosti za primjenu instrumenata koje potiču održivi lokalni razvoj, a turističku destinaciju čine atraktivnijom tijekom cijele godine. Stoga su ciljevi ovog projekta širenje ideje Zero waste, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije te kreacija zajedničkog turističkog proizvoda Zero Waste sport events Blue brand. Jedan od ciljeva projekta je produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. Zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i/ili prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj. Projekt će pridonijeti novoj suradnji svih partnera na projektu, a zajedničkim radom doći će se i do novih turističkih proizvoda korisnih za lokalni ekonomski razvoj.

Ukupna vrijednost Zero Waste Blue projekta koji traje od lipnja 2018. do studenog 2019. iznosi oko 860 tisuća eura, vodeći partner je Grad Opatija, a ostali partneri na projektu su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Agencija za razvoj zadarske županije Zadra Nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, ERVET Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, Regija Emilia Romagna, Regija Veneto, Regija Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije.

U sklopu studijskog putovanja sudionici su posjetili Fico Eataly World,  najveći svjetski tematski park posvećen hrani. U gotovo tri tisuće četvornih metara prostora nalazi se 45 trattorija, nekoliko restorana s Michelinovim zvjezdicama, brojni kiosci s uličnom hranom, zdravljaci i barovi. Osim što se ondje mogu kupiti brojne namirnice, posjetitelji se mogu educirati o tome kako se proizvodi sir, primjerice parmezan, tjestenina, mortadela, meso poput poznatoga crnog pršuta ili na koji se način preša maslinovo ulje. Kuhari jela pripremaju iza staklenih zidova tako da se svaki njihov potez može promatrati, a kako ne bi učili samo promatranjem, u tom ogromnom kompleksu održavaju se i radionice kuhanja za odrasle i za djecu. U parku živi i više od 200 životinja, ovaca, koza, svinja i konja, a ima i vlastito uzgajalište tartufa.

Fico Eataly World projekt je na kojem se radilo četiri godine i na koji je utrošeno 120 milijuna eura. Na njemu je radilo više od 150 talijanskih kompanija koje su zajedničkim radom stvorile 3000 novih radnih mjesta.

Pročitano 82 puta
studenoga 18, 2018

Dan sjećanja na žrtve Škabrnje u Domovinskom ratu

Kolonom sjećanja "Korak po korak" i komemorativnim skupom u nedjelju, 18. studenog 2018.,…
studenoga 16, 2018

Znanstveno-stručni skup o nautičkom turizmu kao potencijalu lokalnog razvoja

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA organizira znanstveno-stručni skup o…
studenoga 16, 2018

3. Kongres sportskog turizma: Zadar je primjer sportskog grada

Športski centar Višnjik domaćin je 3. Kongresa sportskog turizma koji će od 15. do 17.…
studenoga 15, 2018

Održan radni sastanak Radne grupe za provedbu Plana navodnjavanja za područje Zadarske županije i projektnog tima

U srijedu, 14. studenog 2018. godine u Smilčiću je održan radni sastanak Radne grupe za…
studenoga 15, 2018

Predložen proračun za iduću godinu u iznosu većem od milijarde kuna

Pročelnica Upravnog odjela za financija i proračun Bibijana Baričević predstavila je na…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA