Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Samostan benediktinki Sv. Margarite u Pagu slavi 700. obljetnicu i tom prigodom otvara Stalnu izložbu crkvene umjetnosti.

Posted On Srijeda, 07 studenoga 2018 12:19

U povodu 700. obljetnice osnutka Samostana benediktinki Sv.Margarite u Pagu i u sklopu programa obilježavanja Europske godine zaštite kulturne baštine, u Samostanu benediktinki u Pagu u utorak, 13. studenog 2018. godine svečano će biti  otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti. Postav je radio arhitekt Željko Kovačić,  a izložit će se vrijedni relikvijari, slike, kipovi i druga djela, među kojima su i relikvijar trna Kristove krune, skulptura svete Margarite iz 14. stoljeća, slika Bogorodica s Djetetom iz 15. stoljeća te skulptura Bogorodica s Kristom i jabukom. Stalni postav,  prva je faza u formiranju budućeg muzeja.

Zgrada u Koludraškoj ulici na Pagu pripada samostanu, sastavni je dio kompleksa i nakon 50 godina vraćena im je u posjed. Prvo je sanirana, a potom su krenuli radovi na njoj. Stalni postav će svojim funkcijama i aktivnostima potvrditi sastavni dio životnog gesla paških redovnica “ora et labora” i jedinstvenog oblika i način života i molitvi za samoodrživost zajednice. Stalni bi postav mogao snažnije utjecati na značajnije unapređenje nekih malih obrta koji su sačuvani u tradiciji samostana, kao što su proizvodnja baškotina, prepečenog slatkastog kruha koji ima 300 godina tradicije, paške štrike (slastice s orasima), likera, ručni rad i paška čipka. Naime, dio će se prodavati u predviđenom muzejskom dućanu kako bi se djelomice osigurala potrebna samoodrživost reda. No, važno je spomenuti da žele očuvati ova umijeća za buduće generacije. Uskoro će se moći posjetiti i samostanski vrt s ljekovitim biljem. Do ljeta se, naime, planira izraditi druga faza projekta, a to su, među ostalim, suvenirnica, uređenje vrta i šetnica.

Zadarska županija financijski je pomogla obnovu zgrade u kojoj je uređen prostror za smještaj stalne izložbe.

Samostan koji postoji od 1318. godine upisan je u Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Pročitano 2125 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA