Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Suradnja Vlade sa županijama je sustavna, otvorena i partnerska

Posted On Srijeda, 12 prosinca 2018 08:00

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predsjedao je u utorak, 11. prosinca u Rijeci petim sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru.

Na sastanku se razgovaralo o promjenama Zakona o sustavu državne uprave, razvojnim sporazumima i Fondu za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini, upravljanju državnom imovinom te uspostavi sustava gospodarenja otpadom u upravljanju vodnim resursima.

Predsjednik Vlade poručio je da je suradnja sa županijama postala sustavna, otvorena i partnerska te se ostvaruje sinergiju. Podsjetio je da je promjenama odredaba Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave lokalnoj razini prepušteno dosad, prema najnovijim podacima, dvije milijarde kuna.

Naglasio je kontinuitet i praksu održavanja sjednica Vlade izvan Zagreba te podsjetio da je Vlada sjednice dosad održala u Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku, Splitu, Hvaru i Puli te u Karlovcu.

"Prisutnost je Vlade diljem Hrvatske vrlo konkretna, projektna i uvijek korisna za one dijelove gdje dolazimo. Razvili smo, možemo slobodno reći, metodologiju koja mi se čini povoljna za županije, gradove, općine i sve hrvatske krajeve", rekao je.

Podsjetio je na usvajanje rebalansa proračuna za 2018.. "Ostali smo u okvirima limita te preorijentirali sredstva na dodatne prioritete", dodao je. Kazao je da je na vrijeme usvojen državni proračun za 2019, te donesena treća faza porezne reforme. Od 1. siječnja smanjuje se stopa PDV-a za svježe meso, svježu ribu, jaja, voće, povrće, žive životinje i dječje pelene, s 25 na 13 posto.

"Povećali smo minimalnu plaću na 3 000 kuna neto, s 2 751 kuna neto. Pozitivni su izgledi kreditnog rejtinga, apsorpcija europskih sredstava ide puno brže. Ukupno gledano, mislim da možemo izraziti zadovoljstvo", rekao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk zahvalio je na provođenju načela partnerstva i otvorenosti, suradnje i podrške u kontaktima sa svim predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Istaknuo da se nalazimo na kraju važne godine, pogotovo za jedinice regionalne samouprave. Izdvojio je u tom kontekstu točku dnevnog reda vezanu za Zakon o sustavu državne uprave. Zahvalio je opredjeljenju Vlade i ministru Lovri Kuščeviću koji priprema zakonski okvir za prijenos poslova dijelova državne uprave na županije.

"Vjerujem da će se time racionalizirati i pojednostaviti procesi u budućnosti te povećati zadovoljstvo građana. Službenici će bolje, kvalitetnije i motiviranije moći pružiti određenu uslugu", ocijenio je.

Župan Zadarske županije Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo konkretnim informacijama koje su predstavnici Vlade RH prenijeli predstavnicima županija.

"Saznali smo detalje oko brojnih aktualnih tema, poput onih oko sufinanciranja europskih projekata na regionalnoj razini i detalja oko učinaka novog Zakona o upravljanju državnom imovinom. Također, doznali smo i konkretnije informacije oko prenošenja ovlasti ureda državne uprave pod nadležnost županija. To bi trebalo doprinijeti decentralizaciji, osnažiti uloge županija i omogućiti njihov učinkovitiji rad. Suradnja s Vladom se kroz protekle dvije godine pokazala više nego dobrom i vjerujem da će takva i ostati", zaključio je Longin.

Pročitano 494 puta

Zadnje objave

rujna 16, 2019

Održani posljednji terenski treninzi u sklopu projekta PESCAR

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction koji je s provedbom započeo u srpnju…
rujna 11, 2019

U najprestižnijem svjetskom izboru Zadar Cruise Port proglašen Lukom godine 2019.

Zadar, 12. rujna 2019. – Zadar Cruise Port (Putnička luka Gaženica) proglašena je Lukom…
rujna 09, 2019

Prvoga dana škole župan Longin u posjetio Gimnaziju Vladimira Nazora i Školu primijenjene umjetnosti i dizajna

Župan Božidar Longin u pratnji resornog pročelnika Ivana Šimunića i pročelnice Ureda…
rujna 08, 2019

Župan učenicima: Vi ste budućnost naše Domovine

Župan Zadarske županije Božidar Longin sa suradnicima posjetit će u ponedjeljak, 9. rujna…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA