Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Obilježena 150. obljetnica prve liječničke udruge u Dalmaciji i druge u Hrvatskoj

Posted On Ponedjeljak, 17 prosinca 2018 13:18

Na današnji dan, prije 150 godina, u Zadru je osnovana prva liječnička udruga u Dalmaciji i druga u Hrvatskoj. Tim povodom u Općoj bolnici u Zadru održan je Znanstveni skup u organizaciji zadarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

Skup posvećen prvoj liječničkoj udruzi u Dalmaciji održan je u organizaciji zadarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora. Njezin predsjednik prim. dr Petar Lozo ističe kako je Zadar kolijevka hrvatske medicine:

 „Zadar se može smatrati kolijevkom liječničke samosvijesti odnosno stručne i strukovne svijesti. Zadarski su liječnici dali i veliki doprinos u oblikovanju nacionalne svijesti  hrvatskih liječnika, a time i svoga naroda“

U ime osnivača skup je pozdravio zamjenik župana Šime Mršić koji je rekao da, je Zadar mjesto koje se nalazi izuzetno visoko na ljestvici prvenstva kada se govori o zdravstvu na području RH. „Bogata je ovdašnja medicinska baština od antičkih vremena. Istaknimo tek zanimljiv podatak da je za vrijeme francuske vlasti u Dalmaciji, od 1806. do 1811. godine u Zadru je djelovala Medicinsko-kirurška škola koja je imala pravo dodjeljivanja akademskih naslova te se stoga smatra prvim medicinskim fakultetom u Hrvatskoj; kao i onaj da je 11. ožujka 1847. godine baš u Zadru obavljena, tek nekoliko mjeseci nakon prve u svijetu u Bostonu, i prva eter narkoza. A danas ovdje, pak, vraćamo se u 1868. godinu kada je osnovana prva liječnička udruga u Dalmaciji. Stoga ne čudi da se struka odlučila upravo ovdje u Zadru organizirati ovaj znanstveni skup na kojem će biti moguće čuti zanimljiva i raznolika izlaganja, ali s kojeg će biti poslana i poruka o važnosti i značaju liječničke profesije.“

Mršić je dodao kako će ovaj  znanstveni skup biti neka vrsta vremeplova koji će dati presjek povijesti zdravstva na području Dalmacije kroz 150 godina. „Neka ujedno bude i pogled u budućnost hrvatskog zdravstva koje će nastaviti rasti kroz sve veće uspjehe naših liječnika koji nas čine ponosnima te nam ulijevaju osjećaj sigurnosti.“, zaključio je Mršić i svim sudionicima poželio sretne blagdane i uspješan rad.

Pročitano 525 puta

Zadnje objave

lipnja 19, 2019

Održana završna konferencija projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

U srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Kneževoj palači u Zadru održana je završna…
lipnja 19, 2019

Skrb za osobe starije životne dobi - radionica

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade U Zadru, 19. lipnja 2019.…
lipnja 18, 2019

Sigurnost je hrvatski brend koji raste svake godine

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorio je u Zadru Stožer za provedbu mjera…
lipnja 18, 2019

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata

U prvoj polovici 2020. godine Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU, čime će dobiti…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA