Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Obilježena 27. obljetnica obrane Zemunika

Posted On Četvrtak, 03 siječnja 2019 18:38

U organizaciji Udruge Samostalne satnije Zemunik Donji i Općine Zemunik obilježen je Dan obrane Zemunika. Točno 27 godina je prošlo od jednog od najtežih dana koje je ovo ravnokotarsko mjesto preživjelo u Domovinskom ratu. Tog 3. siječnja 1992. godine JNA potpomognuta paravojnim snagama krenula je u opći napad na Zemunik.

Agresori su napali sa svim raspoloživim snagama kako bi pokušali osvojiti Zemunik prije službenog početka dogovorenog Sarajevskog primirja. No, malobrojna, ali hrabra družina hrvatskih branitelja uspješno je zaustavila njihov prodor i vratila ih na početne položaje. Agresori više nikad nakon toga nisu pomaknuli obrambenu liniju hrvatskih snaga u Zemuniku. 

Svečanosti obilježavanja 27. godišnjice Dana obrane Zemunika nazočili su pripadnici postrojbi koje su sudjelovale u obrani tog strateški vrlo važnog terena tijekom Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, članovi braniteljskih udruga te brojni gosti i uzvanici. Uz prigodne govore zapovjednika obrane Zemunika Silvija Butića, predsjednika Udruge Samostalne satnije Zemunik Donji Željka Fabijana i općinskog načelnika Ivice Šarića, nazočnima su se obratili i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera OSRH, general bojnik Mladen Fuzul, izaslanik predsjednice RH državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić te zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH.

„Iako je bio u teškom položaju i poluokruženju, Zemunik nikada nije pao u neprijateljske ruke zahvaljujući ljudima koji su ga branili. U temeljima obrane našeg mjesta hrabrost je i žrtva hrvatskih branitelja. Njima u čast danas smo ovdje. Slavimo i sjećamo se. Zahvalimo svim hrvatskim braniteljima što možemo živjeti u miru koji su nam svojom žrtvom darovali. Sjećajmo se prošlosti, živimo mirno u sadašnjosti te odgovornim i vrijednim radom stvarajmo za svoje potomke bolju i sretniju budućnost“, poručio je Vicković.

U sklopu obilježavanja Dana obrane Zemunika posađen je drvored od 24 stabla u spomen na 24 hrvatska branitelja koji su položili živote u obrani Zemunika u Domovinskom ratu. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće pod spomen-obilježje poginulim braniteljima te je održana sveta misa zadušnica u spomen na sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Pročitano 834 puta

Zadnje objave

lipnja 19, 2019

Održana završna konferencija projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

U srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Kneževoj palači u Zadru održana je završna…
lipnja 19, 2019

Skrb za osobe starije životne dobi - radionica

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade U Zadru, 19. lipnja 2019.…
lipnja 18, 2019

Sigurnost je hrvatski brend koji raste svake godine

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorio je u Zadru Stožer za provedbu mjera…
lipnja 18, 2019

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata

U prvoj polovici 2020. godine Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU, čime će dobiti…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA