Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 27. obljetnica obrane Zemunika

Posted On Četvrtak, 03 siječnja 2019 18:38

U organizaciji Udruge Samostalne satnije Zemunik Donji i Općine Zemunik obilježen je Dan obrane Zemunika. Točno 27 godina je prošlo od jednog od najtežih dana koje je ovo ravnokotarsko mjesto preživjelo u Domovinskom ratu. Tog 3. siječnja 1992. godine JNA potpomognuta paravojnim snagama krenula je u opći napad na Zemunik.

Agresori su napali sa svim raspoloživim snagama kako bi pokušali osvojiti Zemunik prije službenog početka dogovorenog Sarajevskog primirja. No, malobrojna, ali hrabra družina hrvatskih branitelja uspješno je zaustavila njihov prodor i vratila ih na početne položaje. Agresori više nikad nakon toga nisu pomaknuli obrambenu liniju hrvatskih snaga u Zemuniku. 

Svečanosti obilježavanja 27. godišnjice Dana obrane Zemunika nazočili su pripadnici postrojbi koje su sudjelovale u obrani tog strateški vrlo važnog terena tijekom Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, članovi braniteljskih udruga te brojni gosti i uzvanici. Uz prigodne govore zapovjednika obrane Zemunika Silvija Butića, predsjednika Udruge Samostalne satnije Zemunik Donji Željka Fabijana i općinskog načelnika Ivice Šarića, nazočnima su se obratili i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera OSRH, general bojnik Mladen Fuzul, izaslanik predsjednice RH državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić te zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH.

„Iako je bio u teškom položaju i poluokruženju, Zemunik nikada nije pao u neprijateljske ruke zahvaljujući ljudima koji su ga branili. U temeljima obrane našeg mjesta hrabrost je i žrtva hrvatskih branitelja. Njima u čast danas smo ovdje. Slavimo i sjećamo se. Zahvalimo svim hrvatskim braniteljima što možemo živjeti u miru koji su nam svojom žrtvom darovali. Sjećajmo se prošlosti, živimo mirno u sadašnjosti te odgovornim i vrijednim radom stvarajmo za svoje potomke bolju i sretniju budućnost“, poručio je Vicković.

U sklopu obilježavanja Dana obrane Zemunika posađen je drvored od 24 stabla u spomen na 24 hrvatska branitelja koji su položili živote u obrani Zemunika u Domovinskom ratu. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće pod spomen-obilježje poginulim braniteljima te je održana sveta misa zadušnica u spomen na sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Pročitano 548 puta

Zadnje objave

ožujka 20, 2019

Svečano obilježen Dan grada Obrovca

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom godišnjih priznanja obilježen je Dan Grada…
ožujka 13, 2019

NASTAVAK 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

Nastavak 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije prekinute dana 13. ožujka…
ožujka 08, 2019

Plenković s ministrima obišao projekte u Ninu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u završnom dijelu jučerašnjeg posjeta Zadarskoj…
ožujka 07, 2019

Premijer na Ugljanu i Pašmanu

Obilazak radova na izgradnji ribarske luke u Veloj Lamjani Predsjednik Vlade Andrej…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA