Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečano obilježena 26. obljetnica VRO Maslenica

Posted On Ponedjeljak, 21 siječnja 2019 13:54

U Zadru je danas održana središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske i policije. Uspjeh hrvatskih postrojbi u VRO Maslenica omogućio je ponovno cestovno povezivanje sjeverne i južne Hrvatske te je pokazana spremnost hrvatskih snaga za oslobađanje okupiranog teritorija.

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim je ulicama od jutarnjih sati svirala budnica, a izaslanstva su odala počast poginulim braniteljima i položila vijence ispod Središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH general-pukovnik u miru Ante Gotovina, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra unutarnjih poslova general-pukovnik u miru Mladen Markač i general zbora Mirko Šundov, načelnik GS OSRH.

Vijence su položili i predstavnici obitelji poginulih branitelja, hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a zajednički vijenac županija, gradova i općina položili su župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je braniteljima i suborcima na uspješno provedenoj operaciji i žrtvi koji su podnijeli za  Hrvatsku. Istaknuo je kako je VRO Maslenica bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu.

„Organizacijski je pokazala da smo dosegli razinu organiziranosti i opremljenosti koja nam je omogućila izvođenje složenih vojnih operacija. Strateški smo pokazali svijetu da sami možemo osloboditi okupirani teritorij i dali smo našem političkom vodstvu snažnu polugu za jačanje političkih pozicija. Operacijom Maslenica našim smo braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske, pokazala je duh zajedništva, snage i spremnosti da se krene u završetak Domovinskog rata i konačno oslobađanje Hrvatske", kazao je Krstičević.

Vijence i svijeće izaslanstva su zatim položila kod Spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a potom kod spomenika svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine. Zbog lošeg vremena mimohod nije održan, a svečani program nastavljen je misom za Domovinu u crkvi svetog Šime koju je predvodio msgr. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

U sklopu obljetnice potom je u Kneževoj palači održana promocija knjige HMDCDR-a "Domovinski rat - pregled političke i diplomatske povijesti" koju je predstavio ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor. U poslijepodnevnim satima u dvorani Sveučilišta bit će promovirana još jedna  vrijedna knjiga "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine".

Pročitano 184 puta

Zadnje objave

veljače 19, 2019

Zadarska županija provodi pilot projekt prijenosa novozelandske tehnologije uzgoja daganja na projektu DORY

Zadarska županija provodi projekt u posebnom području Podvelebitskog kanala na području…
veljače 19, 2019

Zadarska županija će subvencionirati kamatu poduzetnicima i obrtnicima

Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u…
veljače 18, 2019

Županijska lučka uprava u ovoj godini planira povećati prihode za osam posto

Župan Božidar Longin, na 14. sjednici kolegija župana dao je suglasnost na Godišnji…
veljače 13, 2019

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu U…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA