Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu

Posted On Srijeda, 13 veljače 2019 16:14

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu

U srijedu, 13. veljače 2019. godine u Karinu Donjem obilježena je  26. obljetnica razaranja franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije . Pobunjeni Srbi, na tada okupiranom prostoru  u znak odmazde za VRO „Maslenica“ 13. veljače 1993. godine opljačkali su, miniranjem razrušili i obeščastili crkvu i Franjevački samostan u Karinu – spomenik kulture. Protjerali su franjevce, opljačkali i uništili kulturno blago sačuvano kroz 6 stoljeća franjevačkog života.

Franjevački samostan Blažene Djevice Marije u Karinu podignut je u 15. stoljeću, na ruševinama benediktinske opatije, sagrađene u 9. stoljeću. Kameni križ od pletera u zidu samostanskog hodnika svjedoči iz doba hrvatskih narodnih vladara i karinskih Lapčana.  U tom kraju naseljavaju se u 15. stoljeću franjevci. Franjevci su ostali u Karinu i nakon turskog osvajanja. Godine 1560. fra Blaž je dobio dozvolu od kliškog sandžak-bega da popravi „kloštar“ Sv. Marije kod tvrđave Karina. Na početku Kandijskog rata (1645- 1669) samostan je razoren. temeljitu obnovu doživio je tek početkom 18. stoljeća. Za vrijeme Domovinskog rata srušen je do temelja i ponovno obnovljen iz državnog proračuna i sredstvima Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Blagoslovom samostana i posvetom crkve 2. Kolovoza 2006., sveto je zdanje ponovno stavljeno u službu Bogu i hrvatskom narodu.

Danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob franjevaca odana počast svim žrtvama Domovinskog rata. Vijenac je u ime Glavnog stožera oružanih snaga RH i Ministarstva obrane RH položio izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i izaslanik Glavnog stožera OSRH Mirka Šundova, zapovjednik zapovjedništva za potporu general bojnik Mladen Fuzul. U pratnji je bio načelnik PU Zadarske Anton Dražina s izaslanstvom. U ime Zadarske županije vijenac je položio župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Mršićem, a počast su odala i izaslanstva Grada Zadra, Obrovca, Benkovca i Općine Novigrad te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Molitvu odrješenja predvodio je fra Petar Klarić, gvardijan samostan sa svećenstvom provincije Presvetog Otkupitelja.

Svetu misu za Domovinu slavio je fra Ante Udovičić, provincijski vikar iz Splita, a liturgijske dijelove pjevala je klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

Pročitano 2012 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA