Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u posjetu Zadarskoj županiji

Posted On Četvrtak, 07 ožujka 2019 11:55

Predsjednik Vlade RH posjetio Benkovac i Zadar

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u četvrtak, 7. Ožujka 2019. godine Zadarsku županiju -  Zadar, Benkovc, otoke Ugljan i Pašman te Nin. Uz predsjednika Vlade bili su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura. Domaćin posjeta je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Posjet Benkovcu

Posjet je počeo svečanim potpisivanjem ugovora za projekt „Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca“ u Gradskoj vijećnici Grada Benkovca u vrijednosti malo manjoj od 12 milijuna kuna. Projektom će se urediti dvije zgrade gradske uprave, napraviti energetska obnova, izvršiti elektroinstalaterski radovi, a uredit će se I okoliš zgrada, tržnice i trga te popločati gradska šetnica.

Obilazak Energane na biomasu

Posjet je nastavljen u poslovnoj zoni Šopot obilaskom  Energane na biomasu tvrtke Biomass too energy Benkovac d.o.o. Pored kogeneracijskog postrojenja, odnosno energane na biomasu gradit će se postrojenje  i za proizvodnju drvnih peleta, postrojenje za preradu mulja i pepela te dodatni proizvodni objekti sukladno potrebama proširenja kapaciteta i nadogradnje lanca vrijednosti cijelog ulaganja. Oko 22 milijuna eura iznosi prvi krug investiranja, a u drugom krugu će visina investicije doseći 25 milijuna eura. U trećem krugu koji će tek uslijediti, visina investicije će dosegnuti i 30 milijuna eura. Trenutno, u ova 4 mjeseca rada zaposleno je 15 ljudi, a do kraja godine planira se otvoriti još dodatnih 15 radnih mjesta. Do  kraja iduće godine planira se doseći brojku od 50 zaposlenih. Na izgradnji postrojenja su sudjelovale i domaće tvrtke u vrijednosti oko 50% od ukupne investicije. Postrojenje već 4 mjeseca uspješno proizvodi električnu energiju i isporučuje je u elektroenergetski sustav. Ovime se pridonosi još jačoj zelenoj boji „plave Zadarske županije“ koja slovi kao županija s najvećim brojem instaliranih kapaciteta za proizvodnju obnovljivih izvora energije.

Potpisivanje tripartitnog sporazuma

 Predsjednik Vlade posjetio je Zračnu luku Zadar gdje je svečano potpisan tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar. U uvodnom izlaganju direktor Zračne luke upoznao je nazočne sa planiranim projektom produljenja uzletno sletne staze te rekonstukcijom operativnih površina Zračne luke Zadar, a goste je u ime domaćina pozdravio župan Božidar Longin.

Tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar vrijedan ukupno oko 500 milijuna kuna potpisali su potpredsjednik Vlade i ministr obrane RH Damir Krstičević, ministr mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i direktor Zračne Luke Zadar Josip Klišmanić.

“Važnost ove zračne luke je jako velika, to je strateški projekt budući da luka već ima oko 700.000 putnika. Ove godine slavimo i 50 godina njezina postojanja”, rekao je Butković istaknuvši kako je sporazum neophodan za daljnji razvoj Zračne luke Zadar.

Sporazumom, dodao je, međusobno je dogovorena zajednička priprema projekta i rješavanje imovinsko-pravnih obveza.

Projekt  obuhvaća rekonstrukciju postojeće uzletno-sletne staze, dogradnju staze od 700 metara i rekonstrukciju i dogradnju zgrade putničkog terminala, kazao je Butković.

Obilazak Luke Gaženica

 Premijer Plenković obišao je zatim novu zgradu putničkog terminala u luci Gaženica nakon čega je izjavio:

„Drago mi je da smo danas u županiji koja je u hrvatskom vrhu po svom gospodarstvu, pomorstvu, prometu, marikulturi, proizvodnji bijele ribe i tune. Na početku smo potpisali sporazum vrijedan 12 milijuna kuna u Benkovcu, gradu koji je bio razrušen u agresiji u devedesetim godinama. U Poslovnoj zoni Šopot smo vidjeli kako se u jednom postrojenju nešto što bi možda završilo kao otpad koristi za proizvodnju toplinske i električne energije, dovoljne za cijeli grad Benkovac. U Zračnoj luci Zadar pokazali smo sinergiju više ministarstva, odnosno države u cilju povećanja broja putnika, a ovdje u Gaženici jedan vrlo dinamičan pristup u gradnji modernog terminala, po svim suvremenim, schengenskim standardima. Vlada se otvorila i razumije prioritete svake regije, visoko smo motivirani da smanjujemo nejednakosti i jačamo regionalni razvoj. Ti rezultati se već vide, bez obzira koja je opcija na vlasti na lokalnoj razini, rekao je Plenković kojeg su kroz terminal proveli direktor Lučke uprave Zadar Robert Škifić, župan Božidar Longin i gradonačelnik  Branko Dukić.

Premijer je poručio da je cilj njegove Vlade i HDZ-a jačanje ravnomjernog regionalnog razvoja, smanjenje nejednakosti među regijama te podrška razvojnih projekata što se, istaknuo je, vidi kroz politiku funkcionalne i fiskalne decentralizacije i konkretnih projekata.

Naglasio je i da je kroz partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave i izmjene zakona o njihovom financiranju omogućen rast raspoloživih sredstava za razvojne projekte te je tako samo Zadarska županija dobila na raspolaganje dodatnih gotovo 13 milijuna kuna.

Župan Zadarske županije Božidar Longin, uz zahvalu Vladi na potpori, istaknuo je da je Zadarska  županija bila razorena i većim dijelom okupirana u Domovinskome ratu, a da je danas moderna regija, gospodarski razvojna, u koju dolaze investitori. „Danas je veliki dan za našu županiju. Želimo Zadar vratiti tamo gdje mu je mjesto, da bude stjecište puteva, pomorskih, cestovnih, zračnih a nadamo se uskoro i željezničkih. Postajemo prometno čvorište Europe, to je cilj kojemu težimo“, rekao je župan Longin

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je da grad ima kontinuitet vlasti te da u zadnje tri godine njegovo gospodarstvo raste. 'Nikada veći broj zaposlenih u gradu Zadru', dodao je.

 

 

Slike: Večernji List

Pročitano 3569 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA