Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježavanja Međunarodnog dana žena

Posted On Ponedjeljak, 11 ožujka 2019 11:19

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka 2019. godine u Maloj vijećnici Doma županije psihijatrica Renata Sabljar - Dračevac, dr. med. spec. održala je predavanje pod nazivom „Utjecaj zahtjeva suvremenog doba na psihičko zdravlje žene“.

Predavanje u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Županijske skupštine Zadarske županije bilo je namijenjeno članicama i članovima Županijske skupštine Zadarske županije, Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Zadarske županije i drugih jedinica lokalne samouprave, predstavnicima Centra za socijalnu skrb u Zadru, Benkovcu i Biogradu na Moru, predstavnicima drugih institucija na području Zadarske županije, civilnom društvu te drugoj zainteresiranoj javnosti. 

Dr. Renata Sabljar - Dračevac istaknula je kako u današnjem društvu na ulogu žene utječe podjela rodnih uloga i različiti odgoj žene i muškaraca koji kreće od samog rođenja. Stoga je važno da roditelji ne prave razliku među spolovima od ranog djetinjstva djece.

U predavanju je ukazano kako su upravo prevelika očekivanja od žene u obitelji, poslu i socijalnom okruženju, društveni faktori koji žene izlažu većem riziku lošijeg mentalnog zdravlja. Teret neprestane odgovornosti u socijalnom okruženju i svakodnevno obavljanje tzv. „nevidljivih poslova“ povezano je s pojačanim stresom i osjećajem preopterećenosti i praznine u svakodnevnom životu žene.

Ukazala je na poseban problem položaja žena na tržištu rada. Iako su žene danas manje zaposlene od muškaraca, ipak su radno aktivne, no cijena njihova rada je neadekvatna i niža od cijene rada muškaraca. Žene su u Europskoj uniji u prosjeku 15 % manje plaćene od muškaraca za svoj rad, teže dolaze do rukovodećih položaja, što dovodi do fenomena staklenog plafona kao prepreke u napredovanju na radnom mjestu, jer ne dopušta ženama da dođu do viših pozicija. Dr. Renata Sabljar - Dračevac iznijela je podatak kako samo 30 % žena participira u upravljačkim strukturama, a svega 5 % ih je na rukovodećim položajima.

Dr. Renata Sabljar - Dračevac zaključuje kako današnja nastojanja i težnje o usklađenju obiteljskog života i majčinstva s profesionalnim životom i karijerom, ima negativan utjecaj na žensko psihičko zdravlje, zbog čega su žene sklonije depresiji, češće pate od demencije, posebno u starijoj dobi, dok je kod mlađih žena učestaliji poremećaj u prehrani. Istaknula je kako u zaštiti mentalnog zdravlja pomaže prijateljstvo s drugim ženama, odnosno kako dobra socijalna podrška može odigrati značajnu ulogu u prevenciji mentalnih bolesti  i pomoći u oporavku kod već nastalih psihičkih problema. Također, treba težiti da cijena rada žene postigne pravu cijenu kako bi se ispravila nepravedna cijena rada koja najviše pogađa žene na tržištu rada.

Pročitano 783 puta

Zadnje objave

listopada 21, 2020

Započela provedba projekta CUHaCHA - „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge“

Tradicionalna hrana oduvijek je igrala ključnu ulogu u kreiranju kulturološkog nasljeđa.…
listopada 15, 2020

NAJAVA 20. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

20. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. listopada…
listopada 14, 2020

NATJEČAJ za dodjelu »Nagrade za promicanje prava djeteta« u 2020. godini.

Dana 9. listopada 2020. godine Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i…
listopada 06, 2020

Čestitke Robertu Košti na nagradi na Festivalu Mali Marulić

Novo priznanje za Kazalište lutaka Zadar. Na 13. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA