Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Motivacijski skup za projekt Najljepši školski vrtovi

Posted On Subota, 16 ožujka 2019 12:45

U Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov predstavljen je projekt Hrvatske radiotelevizije „Najljepši  školski vrtovi u Hrvatskoj u 2019. godini“. Tom prigodom, u organizaciji HRT-a i Zadarske županije koja je i pokrovitelj samog događaja, održan je motivacijski stručni skup pod nazivom „Uređenje vrtova u  dječjim vrtićima, osnovnim i  srednjim školama, centrima za odgoj i  obrazovanje te učeničkim domovima u Zadarskoj županiji“.

Skup je dio velikog obrazovno-ekološkog projekta Najljepši školski  vrtovi koji Hrvatska radiotelevizija provodi već 25 godina. Projekt u suradnji s HRT-om provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fond za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede te  brojni donatori.

Na skupu je ravnateljima ustanova prezentiran dosadašnji rad projekta, prikazano je nekoliko korisnih prezentacija vezanih uz uređenje vrta, kao i iskustva nekih pobjedničkih ustanova. Prošle godine Osnovna škola Lipik iz Lipika ponijela je titulu Najljepšeg školskog vrta u Republici Hrvatskoj, a vrtić Bajka iz Varaždina proglašen je najljepšim vrtićem u cijeloj RH.

 „Kao osnivaču, itekako nam je važno da naše ustanove ne budu samo lijepe i funkcionalne zgrade, već da i njihovo okruženje plijeni svojim izgledom. Nažalost, ne možemo se pohvaliti da je u svim školama skrb o okolišu na visokoj razini. Ponekad su uzrok tome objektivne okolnosti, poput nedostatka prostora, a ponekad je uzrok i nedostatak motivacije kod ravnatelja i profesora“, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin i pozvao nazočne ravnatelje da motiviraju svoje profesore i učenike na uređenje vrtova, jer osim boravka na svježem zraku koji je koristan i djeci i odraslima, ovakvi projekti pružaju prigodu svim učenicima da iskažu svoje sposobnosti i vještine.

Projekt Najljepši školski vrtovi promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske. U sklopu projekta održavaju se stručni skupovi  o utemeljenju i uređenju školskog vrta i okoliša, s naglaskom na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama, tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka.

Osnovna škola Sv. Filip i Jakov je 2009. godine, dok je bila u staroj zgradi, bila pobjednik projekta Najljepši školski vrtovi, a ravnateljica Gordana Kurtov ambiciozno je najavila novu kandidaturu.

 „U novu zgradu škole uselili prije pet godina, imamo vrt 7.000 metara četvornih metara na kojem je 100 stabala i oko 300 raznih sadnica i želimo povratiti šampionsku titulu“, ustvrdila je Kurtov.

Natječaj za ovu godinu bit će otvoren krajem ožujka, a prošle je godine bilo više od 100 prijavljenih vrtića, osnovnih i srednjih škola i srodnih odgojno-obrazovnih ustanova za djecu i mladež iz cijele Hrvatske.

Sve aktivnosti prati kamera HTV-a kroz informativne i zabavne emisije u programu, emitiraju se reportaže u radijskoj emisiji Slušaj kako zemlja diše, a otvorena je i Facebook stranica Najljepši školski vrtovi.

 

Pročitano 3181 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA