Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečano obilježen Dan Sveučilišta u Zadru

Posted On Ponedjeljak, 25 ožujka 2019 16:50

Svečanom sjednicom obilježen je Dan Sveučilišta u Zadru – Dies Academicus. Uzvanike je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru pozdravila rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican, koja je ponosno istaknula da nema nijednog područja sveučilišne djelatnosti u kojemu od prošle obljetnice do danas nisu napravili evidentan iskorak.

„Znanost nas čini internacionalnima jer granice znanosti nadilaze državne. Ali ne okrećemo leđa vrijednosnom sustavu, nacionalnoj baštini i kulturi. Naprosto zato što smo savladali povijesnu lekciju iz mitova skrivenih u društvene plašteve. Sveučilište smo koje na obrazovanje ne gleda kao uslugu, nego kao javno dobro i kao djelatnost kojoj je poučavanje i poziv, a poziv je dodana vrijednost obrazovanju. Svu ispunjenost sveučilišnog života čine studenti koji su svojom angažiranošću i sudjelovanjem ovogodišnji Dies Academicus učinili sadržajno višednevnim“, poručila je rektorica Vican.

Među brojnim uzvanicima, okupljenima se obratio i župan Božidar Longin iskazavši zadovoljstvo što Zadarska županija sve ove godine uspješno surađuje sa Sveučilištem na brojnim projektima.

„S obzirom na činjenicu da je Županija odgovorna za upravljanje razvojem na svom području, suradnja sa Sveučilištem apsolutno je nužna. Vaše primarno poslanje ulaganje je u mlade, u budućnost, a i naše aktivnosti usmjerene su upravo prema budućnosti – boljoj, uspješnijoj, sretnijoj. Ključ svakoga uspjeha je - čovjek. Naša misija je, stoga, ulagati u čovjeka, prije svega u mlade ljude, jer je budućnost naše županije i naše Hrvatske upravo na njima“, rekao je Longin.

Okupljene je pozdravila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović podsjetivši kako je filozofsko-teološko učilište dominikanskog reda u Zadru prvo hrvatsko visoko učilište koje je osnovano 1396. godine.

"Ta sjajna tradicija obrazovanja nije utkana samo u suvremeno zadarsko Sveučilište, nego i u cjelokupan nacionalni identitet, povijest našeg obrazovanja i kulture. Zadarsko sveučilište pripada manjim sveučilištima u Hrvatskoj, ali ne zato manje važnima. Osim toga, mnogo je prednosti manjih sveučilišta jer omogućuju veću kompaktnost, homogenost i komplementarnost studija", kazala je predsjednica.

U sklopu 17. obljetnice i Dana Sveučilišta u Zadru, godišnjom nagradom rektorice nagrađeni su akademski djelatnici doc. dr. sc. Ivana Lončar, doc. dr. sc. Marijana Tomić i izv. prof. dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić, djelatnici Andrea Barač Bataljaku, Marinela Borina Valčić i Ana Pehar te uredništva časopisa "Ars Adriatica", "Geoadria" i "Sic".

Na temelju postignutih ocjena, znanstvene i stručne aktivnosti tijekom studija nagradu rektorice dobili su studenti Laura Brachová, Anamarija Capek, Sara Čović, Elena Kladarić, Lucija Kraljev, Matija Maček, Antonija Manestar, Marijana Markovinović, Ruža Meštrović, Hrvoje Njavro, Vesna Petešić, Lucija Šalinović, Valerija Šinko, Ena Šmitran, Monica Melinda Topalović, Pio Domines Peter, Klara Klisović, Vlatka Košta, Mate Ledenko, Lovro Lulić, Danijela Marasović, Josip Mikinac, Matea Škvorčević, Dario Vištica, Domagoj Mikulić i David Šare.

Za izuzetna studentska sportska postignuća nagradu rektorice dobili su ženska ekipa studentskog Športskog košarkaškog kluba Sveučilišta u Zadru u kategoriji tri na tri, muška vaterpolo ekipa, Ana Burazer, Ana Bajok, ženska ekipa studentskog športskog košarkaškog kluba, muška i ženska ekipa šahovskog kluba te ženska ekipa odbojkaškog kluba.

Za doprinos razvoju studentskog sporta na Sveučilištu u Zadru nagradu rektorice dobili su Marko Atelj, Katarina Delač, Toni Ercegović, Toni Galov, Antonio Goja, Eleonora Lovraković i Stefan Vulić.

Zahvalnice za uspješnu suradnju dodijeljene su Razvojnoj agenciji Zadarske županije ZADRA NOVA, Centru za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE te Ogranku Matice hrvatske u Zadru.

Pročitano 1076 puta

Zadnje objave

veljače 26, 2020

NAJAVA 16. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

16. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. ožujka (utorak)…
veljače 25, 2020

NAJAVA 22. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

22. sjednica Kolegija župana održat će se dana 26. veljače (srijeda) 2020. godine u 9,00…
veljače 19, 2020

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima Zadarske županije

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction financiran iz Interreg IPA Programa…
veljače 11, 2020

Župan primio učenike 3. razreda OŠ Petar Preradović

Učenici 3. razreda osnovne škole Petra Preradovića iz Zadra sa područnim školama Kožino i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA