Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Službeno otvoren Tuna, Sushi & Wine Festivala 2019.

Posted On Petak, 05 travnja 2019 16:15

U Atriju Palače Cedulin svečano je otvoren  jubilarni 5. po redu Tuna, Sushi & Wine festival u organizaciji Turističke zajednice Grada Zadra, u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Zadarskom županijom, TZ Zadarske županije i klasterom marikultura – grupacija uzgajivača tune te ostalim partnerima u projektu,  koji će se održati od 05. do 14. travnja 2019. godine.

Nazočnima su se obratili gradonačelnik Zadra Branko Dukić, otpravnik poslova u japanskom veleposlanstvu RH  Kazumas Miyazaki i župan Božidar Longin koji je uz ostalo rekao:

„Naša Županija ponosno, i s punim pravom, nosi naslov 'Najribarskije hrvatske županije'. Pioniri smo marikulture u RH, a uvjerljivo smo vodeći i po brojkama uzgoja i ulova ribe. Danas naši ribari ostvaruju i do 50 % ukupnog ulova ribe, a sudjelujemo s gotovo 80 % u ukupnoj proizvodnji marikulture u RH.  Često ističem da, paralelno s proizvodnjom, moramo voditi brigu i o održivom razvoju.  Stoga u Zadarskoj županiji sustavno promišljamo gospodarsko korištenje mora, vodeći pri tome računa i o njegovoj zaštiti kao jednom od najvrjednijih prirodnih resursa koji smo baštinili. Činit ćemo to i dalje. Lov na tunu, ovu maratonku plavih peraja, danas jednu od najcjenjenijih morskih delicija, poznat je već barem dvije tisuće godina.“, rekao je župan i pozvao sve da iskoristite ovu iznimnu priliku, da uživaju u ukusnim jelima od tune i osjete dašak japanske kulture kojom će tijekom Festivala odisati zadarski trgovi i restorani.

Ovogodišnji festival počeo je  današnjim  svečanim otvorenjem festivala i prigodnim izložbama, a danas je otvorena izložba fotografija „Škur“- fotografa Danijela Kolege Na trgu Petra Zoranića sutra će  biti otvorena  gastro pijaca koja će biti otvorena do  petka 12. travnja 2019. Uz svakodnevan cooking show na vanjskoj kuhinji pripremat će se visokokvalitetna hrvatska tuna iz zadarskog akvatorija i druga vrhunska jadranska riba.  Posjetitelji gastro pijace mogu kupiti bonove u vrijednosti od 15,00 kuna za specijalitete od tune i jadranske ribe te od 10,00 kn za vino ili sok, a  sav prihod od prodaje bonova preko Caritasa  namijenjen je odjelu pedijatrije opće bolnice u Zadru.

Festivalski program otvoren za javnost obuhvaća origami radionice u suradnji s hrvatskim origami društvom u arheološkom muzeju Zadar, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, gastro pijaca na trgu Petra Zoranića, gastro radionice u sklopu Zadar cooking class-a  te Gastro večer 13. 4. u Arsenalu uz nastup Natali Dizdar, Zoricu Kondžu i voditelja legendarnog Olivera Mlakara.

Pročitano 540 puta

Zadnje objave

siječnja 01, 2020

Novogodišnji posjet rodilištu

Župan Božidar Longin u pratnji ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline i voditelja…
prosinca 31, 2019

Dogovoreno uklanjanje onečišćenja: Zrmanju maksimalno zaštititi

Župan Božidar Longin u pratnji vodopravnog inspektora te predstavnika grada Obrovca i…
prosinca 20, 2019

Župan ugostio nadbiskupa Puljića

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu županije ugostio zadarskog nadbiskupa mons.…
prosinca 20, 2019

Župan posjetio Dom za starije i nemoćne te štićenike Doma za odrasle osobe Sv. Frane

Župan Božidar Longin, povodom nadolazećih blagdana, sa suradnicima je posjetio Dom za…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA